מנהלים 2024מקום 4-10 בדירוג
מנהלים 2024
מקום 4-10 בדירוג
רונן יפו, מנכ"ל חברת הנדל"ן דוניץ אלעד, רואה את המיזוג בין שתי החברות כהצלחה העסקית המשמעותית שלו השנה; מליסרון תחת אופיר שריד הבינה שכדי לעמוד בתחרות הגוברת עליה לשנות את תמהיל הקבוצה; ועמית קורנהאוזר מנאווטיס פטרוליום רוצה לפתח את מאגר SEA LION באיי פוקלנד
מקום 4
רונן יפו, מנכ"ל חברת הנדל"ן דוניץ אלעד: "אני לא מרגיש שאנחנו חווים האטה בשוק הדיור"
• גיל: 48 • מגורים: רמת השרון • ותק בתפקיד: 14 שנים • דירוג קודם: מתחת ל־50 • ציון סופי: 8.06
מה ההצלחה ומה הפספוס המרכזי שלך השנה?
“ההצלחה הגדולה שלנו היא החיבור המוצלח בין דוניץ לאלעד, בדגש על חיבור ההון האנושי של שתי החברות. הסינרגיה שנוצרה בין הצוותים יצרה ערך מוסף משמעותי שהיה מעבר למה שציפינו. לצד ההצלחה, התהליך הזה לקח זמן יותר מכפי שצפינו”.
לדירוג המלא של 50 המנהלים לחצו כאן
איזה רגע מהשנה האחרונה לא תשכח?
"בשנה האחרונה חווינו לא מעט רגעים קשים ומורכבים שילכו איתנו לעד. הרגע המרגש ביותר בשבילי היה כשקיבלנו מכתב תודה מתושבי נתיב העשרה שבעוטף עזה. לאחר 7 באוקטובר הם מצאו אצלנו משכן בפרויקט 'פארק תל אביב', וזה הזכיר לי שמה שאנחנו עושים חשוב מאין כמוהו — אנחנו לא רק בונים דירות, אלא מספקים להמון אנשים תחושת ביטחון, שקט נפשי ושייכות. ברור לנו יותר מאי פעם שמה שחשוב באמת הוא לא רק שיהיה לאנשים גג מעל הראש, אלא גם לתת להם תמיכה רגשית והבנה אמיתית".
האם המלחמה שינתה משהו בניהול שלך?
"במלחמה התחדדה אצלי ההבנה עד כמה חשוב לשמור על כוח ועצמאות בעסק, בעיקר במצבים של חוסר ודאות. היכולת שלנו לנהל פרויקטים באופן עצמאי — מגיבוש העסקה לרכישת הקרקע ועד האכלוס — ולבצע בכוחות עצמנו בלי להיות תלויים בקבלנים חיצוניים, חשובה להצלחה”.
כיצד התמודדתם עם האתגרים שנוצרו במלחמה, המחסור בעובדים והקשיים בייבוא מוצרי בנייה?
“למרות המצב המורכב, לא נתקלנו במחסור קריטי בעובדים בזכות הקשרים החזקים והנאמנות של קבוצות הביצוע שלנו. ההשקעה בעובדים היא אחת ההשקעות החשובות ביותר עבור חברה. אם נרצה להבטיח הצלחה גם בתקופות קשות, נצטרך לשים את הדגש על הצמיחה האישית והמקצועית של הצוותים שלנו. מה שעוזר להימנע ממחסור בעובדים בזמנים קשים הוא שהאנשים שעובדים עם החברה מאמינים ומסורים לה, ואם נדאג להם, הם ימשיכו לתמוך בנו גם בזמנים מאתגרים”.
האם שוק הדיור בהאטה, וירידת מחירים למעשה מיטשטשת בזכות מבצעי המימון ללקוחות מסוג 80/20?
"אני לא מרגיש שאנחנו חווים האטה בשוק. למרות הקשיים הגדולים שחווינו כעם וכמדינה, השנה החולפת הייתה טובה מבחינת מכירות וקידום הפרויקטים. הצלחנו למכור את המלאים שלנו בקצב טוב, והמחירים בפרויקטים שלנו עלו בצורה מתונה לפי תנאי השוק. מבצעי 80/20, כמו גם מבצעים אחרים, לא חדשים בשוק, ולא משנים את התמונה הכללית. המבצעים הללו הם חלק מהתאמות שוק סטנדרטיות, שבסופו של דבר לא פוגעות ביציבות המחירים או בהערכת ערך הנכסים לטווח הארוך. אנחנו לא שותפים לדעה שהשוק במגמת ירידה. הנתונים מראים את ההפך".
מקום 5
אופיר שריד, מליסרון: "קצב הפיתוח של אביב לא עמד בתוכניות שלנו".
גיל: 52 • מגורים: רעננה • ותק בתפקיד: 5 שנים • דירוג קודם: 2 • ציון סופי: 8.02
מיהו בעיניך המנהל המצטיין לשנת 2024?
"המנהלים המצטיינים שלי בשנה החולפת, שהיתה שנת מלחמה, הם מנהלי בתי החולים בישראל. בתי החולים קלטו את פצועי 7 באוקטובר, אלפי חיילים פצועים שהגיעו הישר משדות הקרב, עשרות חטופים שחזרו מהשבי ואזרחים שנפגעו מירי הטילים המסיבי.
"בביקורים שערכנו במחלקות השיקום מצאנו קוסמים שמנהלים ביד רמה אופרציה מורכבת שמשתנה מרגע לרגע, וכל זאת לצד זה שלרבים מהם בני זוג שמשרתים בצבא, ילדים ללא מערכת חינוך, חלקם מפונים, וחלקם הפכו בעצמם להיות חלק ממשפחות השכול.
"בביקור בבית החולים שיבא, פגשתי את פרופ' ישראל דודקביץ, מנהל האגף לרפואה שיקומית, ואת אמיר חסון, מנהל בית החולים השיקומי. הם סיפרו על ההיערכות המהירה מיד לאחר 7 באוקטובר, כשהבינו את גודל האירוע ומספר החיילים הגבוה שיזדקקו לשיקום.
"היו שם שתי מחלקות גריאטריה שבמקומן הוקמו בתוך 48 שעות שתי מחלקות שיקום ששמן "חוזרים לחיים" — ושמטרתן לעזור לחיילים הפצועים לחזור לחיים. המחלקות הוסבו גם ברמת הציוד הרפואי אבל גם ברמת העיצוב כך שיתאימו לחיילים הצעירים, עם משחקי שולחן, פלייסטיישן, מכונות קפה, מרפסת גדולה עם ערסלים ועוד. כל מה שיגרום לחיילים להרגיש קצת יותר טוב בתהליך השיקום הארוך והכואב. מעבר למקצועיות הרפואית המדהימה, ההשקעה האישית ומסירות הנפש שראיתי שם אצל המנהלים וכל הצוות היא יוצאת דופן וראויה להערכה רבה".
מה ההצלחה ומה הפספוס המרכזי שלך השנה?
"בתקופת הקורונה בנינו אסטרטגיה שבבסיסה כניסה לפעילויות חדשות כדי לייצר גיוון ולפזר סיכונים. מחברה שהיתה מרוכזת בקניונים, שמנו לעצמנו יעד של צמיחה עם שינוי תמהיל עסקי, שעם השלמתו נגיע לתמהיל פעילות של 60% קניונים, 20% משרדים ו־20% פעילות חדשה. לפני כשנתיים נכנסה מליסרון לשותפות עם קבוצת אביב ורכשה 50% מאביב ייזום, חברה עם מוניטין רב ופרויקטים מצוינים, שעוסקת בייזום ובנייה למגורים והתחדשות עירונית.
"השותפות הזו היתה הצעד הראשון של מליסרון בבניית פעילות חדשה וצומחת בתחום המגורים. השאיפה היתה ליישם את האסטרטגיה ולהצמיח את החברה לממדים משמעותיים, אולם קצב הפיתוח של אביב ייזום לא עמד בתוכניות שהצבנו, וזה יצר תחושה של פספוס. בסופו של דבר נוצרה הזדמנות להגדיל את האחזקה, וכך לפני כחודשיים רכשנו את 50% הנותרים של אביב ייזום ועלינו ל־100% מהבעלות. בכך נפרדנו מקבוצת אביב".
מה היעד המרכזי שלך לשנה הבאה?
"תחום הנדל"ן הוא תחרותי ויש בו איומים ואתגרים רבים. חלקם מהפן הפיננסי, כמו עליית הריבית, ואחרים מהשפעת המצב המדיני־ביטחוני והגלובלי. מליסרון היא אחת החברות הגדולות במשק שעסקיה משקפים במידה רבה את מצב המקרו של המדינה, ולכן כל האתגרים הללו מייצרים לחץ רב על השוכרים, על הלקוחות, ועל העובדים. היעד שלנו הוא לדעת לווסת ולהתאים את העבודה תחת הסיכונים הקיימים, לאמוד את אורך הדרך, ולוודא שהתהליכים שלנו תואמים את המציאות — ולעשות את זה כל יום מחדש".
איזה רגע מהשנה האחרונה לא תשכח?
"מאז 7 באוקטובר אנחנו חיים במלחמה מתועדת. כל תמונה, כל הספד, וכל סיפור גבורה של חייל או חיילת או של מישהו מכוחות הביטחון מצליח לרגש אותי, וכל 'הותר לפרסום' מרגיש לי כמו חץ בלב. אם צריך בכל זאת לציין איזה רגע אחד שריגש אותי במיוחד, אז זכור לי שעידן עמדי שנלחם עבור המדינה, נפצע והשתקם, דחה בצניעותו את קבלת פרס ישראל ואמר שבעצם הפרס מגיע לכל הלוחמים שנפלו עבורנו ושבזכותם תפארתנו, ושחשוב שנהיה ראויים להם. אז אכן — שרק נהיה ראויים להם".
מקום 6
עמית קורנהאוזר, נאווטיס פטרוליום: "הבחירה בטראמפ עתידה לתמוך בפעילות הנפט המסורתית"
גיל: 48 • מגורים: יהוד • ותק בתפקיד: 3 שנים • דירוג קודם: 40 • ציון סופי: 8.02
מיהו בעינייך המנהל המצטיין לשנת 2024?
"בוצי מכליס, מנכ"ל אלביט מערכות, הוא בעיניי המנהל המצטיין לשנת 2024. זהו איש בעל ניסיון רב המנווט את אלביט מעל 10 שנים להיקפי פעילות נרחבים של פיתוח וייצור, ומנהל במקצועיות רבה חברת ענק ישראלית שנושאת באופן משמעותי במאמץ המלחמתי, תוך תרומה אדירה לביטחון המדינה".
מה ההצלחה והפספוס המרכזיים שלך השנה?
"ההצלחה הגדולה שלנו היא מלאכת קידום הפיתוח של פרויקט שננדואה, שמתקרב מאוד לתחילת הפקה. בתהליך כזה, של ביצוע פרויקט ענק בתקציב של 1.8 מיליארד דולר, יש הרבה רגעים ואבני דרך שמצליחים לרגש אותנו. רגע ההצלחה של השנה היה השטת פלטפורמת ההפקה מדרום קוריאה למפרץ מקסיקו־ארה"ב. זהו אירוע משמעותי שמבשר על מועד תחילת ההפקה ההולך ומתקרב.
מהצד השני, פספוס זמני היה העיכוב בלוח הזמנים שנוצר כתוצאה מתאונת עבודה במספנה שבה הקימו את פלטפורמת ההפקה של הפרויקט. מאז הצלחנו להתגבר על התאונה ולפעול במקצועיות להשלמת ההקמה לקראת השטת המתקן".
האם הירידה במעמדה המדיני של ישראל בעולם משפיעה על פעילותכם?
"אנחנו בנאוויטס פועלים בעיקר בארה"ב ולא רואים שום השפעה על הפעילות כתוצאה מהמלחמה. הבחירה בטראמפ כנשיא ארה"ב עתידה לתמוך בפעילות הנפט המסורתית, תוך הבנה והכרה בכך שהנפט היה, נשאר ויהיה מרכיב חשוב ביותר בכלכלה העולמית".
מה היעד המרכזי שלך לשנה הבאה?
"יש לי שני יעדים מרכזיים. היעד הראשון הוא להפוך את שננדואה להאב אזורי באמצעות המשך פיתוח פרויקט מוניומנט, וקידום הפיתוח של פרויקט שננדואה דרום, אשר צפויים להתחבר לפלטפורמת ההפקה של שננדואה. אין ספק שתחילת ההפקה משננדואה מציבה את נאוויטס במקום אחר בכל פרמטר.
"בנוסף, מאחר שנאוויטס בראשות היו"ר והמייסד גדעון תדמור, שמה לה כאסטרטגיה לפעול לניצול הזדמנויות, יעד מרכזי נוסף שלי הוא קידום פיתוח מאגר SEA LION באיי פוקלנד, הפרויקט הגדול הבא. מדובר בתגלית נפט של מעל ל־900 מיליון חביות נפט אשר יפותחו בשלבים ואשר השלבים הראשונים צפויים ליצור לנאוויטס תזרים מהוון של 2.6 מיליארד דולר".
מקום 7
רפי עמית, קמטק: "העובדים שלנו בחו"ל חששו שישראל לא תשרוד"
גיל: 75 • מגורים: סינגפור • ותק בתפקיד: 10 שנים • דירוג קודם: 24 • ציון סופי: 7.97
מה ההצלחה ומה הפספוס המרכזי שלך השנה?
"ההצלחה המרכזית שלנו קשורה בטיימינג הנכון לחשוף למספר לקוחות אסטרטגים דגם חדש ומתקדם של מערכת שפיתחנו בתחום המארזים המתקדמים. לקוח שבחן את הדגם החדש באתר הייצור שלו כבר הזמין מספר מערכות מדגם זה ולקוחות נוספים סיפקו לנו הזמנות בהיקפים של עשרות מיליונים רק על סמך הנתונים של הדגם.
"בתעשיית הסמיקונדקטור תהליך של הזמנת דגם חדש אורכת חודשים רבים ומחייבת בחינות רבות של הדגם לפני הוצאת הזמנה. על כן, קבלת ההזמנות על סמך הנתונים 'על הנייר' מוכיחה שהלקוחות זקוקים לדגם הזה ומאמינים בחברה. הפספוס המרכזי השנה קשור בכך שלא הצלחנו להקצות מספיק משאבי ניהול לטובת איתור חברות לרכישה שיוכלו להרחיב את הפורטפוליו שלנו".
מה היעד המרכזי שלך לשנה הבאה?
"להתקרב למכירות שנתיות של 500 מיליון דולר".
איזה רגע מהשנה האחרונה לא תשכח?
"7 לאוקטובר ללא ספק. היה לי ברור שמדינת ישראל כפי שהיכרנו לא תחזור להיות אותה מדינה ונצטרך להתרגל למציאות חדשה. לדעתי עדיין רובנו לא מפנימים את העובדה הזאת".
האם המלחמה שינתה משהו בניהול שלך?
"בוודאי, כל הלקוחות שלנו פועלים בחו"ל, וכ־50% מהעובדים שלנו הם תושבי המדינות שמחוץ לישראל. היה חשש ממשי של הלקוחות שקמטק לא תצליח לספק להם את המכונות בזמן, שלא תצליח לתמוך בהם בהמשך פיתוח או שלא תוכל לספק להם חלקי חילוף למכונות. היה גם חשש של העובדים בחו"ל שמדינת ישראל לא תשרוד את המלחמה, וכמובן שהדבר לווה גם בחשש בקרב העובדים הישראלים לגבי שלום משפחותיהם".
מקום 8
גבי ויסמן, נובה: "חייבים לתמוך בלקוחות גם כשהטילים מעל הראש"
גיל: 54 • ותק בתפקיד: 1.5 שנים • דירוג קודם: לא דורג (נובה דורגה במקום ה־1) ציון סופי: 7.95
מה היעד המרכזי שלך לשנה הבאה?
"ב־7 באוקטובר עברנו שעות של הלם משתק, אבל התעשתנו. החברה האזרחית, ונובה בתוכה, התגלתה במלוא עוצמתה. גולת הכותרת של הפעילות הקהילתית שלנו היא פרויקט עם שותפים נוספים שנקרא 'מפלסים עתיד' – בית חינוך בלתי פורמלי שהקמנו בקיבוץ מפלסים שבעוטף, ומספק מסגרת חינוכית הוליסטית לילדי הקיבוץ. הפעילות בקהילה — בעיקר זו שבעוטף — תמשיך להיות חלק משמעותי בעשייה שלנו גם בשנה הבאה.
"במוקד הפעילות העסקית של החברה עומד יעד הצמיחה — הן זו האורגנית והן באמצעות רכישות, כחלק ממימוש אסטרטגיית החברה להגיע להכנסות של מיליארד דולר ב־2027".
איזה רגע מהשנה האחרונה לא תשכח?
"לעולם לא אשכח את הטיסה שבה הייתי באפריל האחרון. מדובר בטיסת אל על לטוקיו, יפן, נסיעה לפגישות עסקים. בדרכנו למטוס דיווחו על כטב"מים ששוגרו מאיראן ונמצאים בדרכם לישראל כתחילתה של מתקפה רחבה יותר. המחשבות והדאגה למי שבארץ ליוו אותי לכל אורך הטיסה והפער בין השמירה על השגרה העסקית שלנו מול הלקוחות ובין הדאגה למי שבבית בתוך מציאות של לחימה, מעולם לא היה חד יותר".
האם המלחמה שינתה משהו בניהול שלך?
"ברמה האישית, המלחמה חידדה מאוד את הזהות שלי, ואת החיבור שלי למדינה. היא חיזקה בי את ההבנה שלכידות חברתית חיונית לקיומנו, ולכולנו יש אחריות ליצור ולשמר אותה. במקביל לזה, נוצרה תובנה חד־משמעית שלמרות הקושי והכאב, חייבים המשכיות עסקית בייצור, חייבים לתמוך בלקוחות מסביב לשעון גם כשהטילים מעל הראש, ורצים קדימה במחויבות בלתי מתפשרת לתוצאות. עשינו את כל זה מבלי לזנוח לרגע את המחויבות האזרחית שלנו למדינה, ולא הורדנו את הרגל מהגז לרגע בכל הגזרות".
האם הירידה במעמדה המדיני של ישראל בעולם משפיעה על המגזר העסקי?
"למגזר העסקי יש תפקיד מרכזי בשימור וחיזוק מעמדה המדיני של ישראל, כשגריר של המדינה בשווקים מגוונים בכל רחבי העולם. חיזוק ההייטק והמשך ההשקעה הממשלתית בתשתיות שמאפשרות לו לשגשג, חיוניים לעתיד המדינה. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה עתיד שבו תעשיית ההייטק לא משחקת תפקיד מרכזי".
מקום 9
דוד פתאל, פתאל החזקות: "המותג ישראל ספג מכה חזקה שתקשה להביא הנה תיירים"
גיל: 67 • מגורים: תל אביב • ותק בתפקיד: 26 שנים • דירוג קודם: 42 ציון סופי: 7.93
מיהו בעיניך המנהל המצטיין לשנת 2024?
"פרופ' רוני גמזו מנהל בית החולים איכילוב. פרופ' גמזו הצליח להשביח את בית החולים, להעלות את רמת המקצועיות בו ואת השאיפה למצוינות בכל היבט. במקביל הוא התנדב להיות הפרויקטור של הקורונה בתקופה לא פשוטה בעולם ובארץ. במסגרת הקמת מלונית 'לב פתאל' המיועדת למשפחות מאושפזים בבית החולים גיליתי אדם ערכי, מקצועי, מוכשר ועניו".
מה ההצלחה ומה הפספוס המרכזי שלך השנה?
"הצלחנו לתת תחושה של בית למפונים בבתי המלון שלנו ולא רק מיטה חמה לישון בה. הצלחנו לחבק את המשפחות ולצרף אותן לקהילה שלנו תוך כדי מענה לכל דרישותיהן. הפספוס הוא שלא הצלחנו להשפיע על סדר היום של המדינה, ולכן חלה הידרדרות גדולה בטיפול ובשירות לאזרחים בזמן המלחמה".
איזה רגע מהשנה האחרונה לא תשכח?
"במהלך השנה אירחנו בבתי המלון חיילים שיצאו להפוגה מלחימה. לראות את הנחישות, האחדות, הערכיות וההקרבה למרות השוני ביניהם, ריגש אותי בכל פעם מחדש".
האם המלחמה שינתה משהו בניהול שלך?
"כמנכ"ל של רשת בתי מלון, אני רגיל להתאים את החברה לכל מצב מאתגר. השנה האחרונה היתה אמוציונלית יותר מכל שנה אחרת עבור כולנו, ולכן החלטנו שאנחנו קודם כל נותנים לכל המפונים שהגיעו לבתי המלון שלנו בית בטוח ולאחר מכן חושבים עסקים".
האם הירידה במעמדה המדיני של ישראל בעולם משפיעה על המגזר העסקי?
"בהחלט כן. לצערי המותג ישראל ספג מכה חזקה שתקשה להביא תיירים לישראל באותה רמת ביקוש שהייתה בעבר".
האם הממשלה מסייעת מספיק לעסקים בישראל מאז שפרצה המלחמה?
"הממשלה קיבלה החלטה חכמה לשכן את המפונים בבתי המלון וכך נמנע כאוס נוסף. שר התיירות הוביל מהלכים משמעותיים שבסיכומו של דבר עזרו למלונאים, למפונים, והוזילו עלויות למדינה".
מה צריך לעשות כדי לאושש את המשק?
"לקצץ בהוצאות הממשלה ובכספים הקואליציוניים, ולהרגיל את כל האזרחים שרק מי שנותן זכאי גם לקבל".
האם התקציב שצפוי לעבור הוא נכון לישראל?
"לא. יש בתקציב יותר מדי שיקולים פוליטיים וכספים מבוזבזים".
מקום 10
איל חנקין, קבוצת עזריאלי: "יש להגדיר את סדרי העדיפויות הלאומיים לטווח הרחוק"
גיל: 55 • מגורים: רמת השרון • ותק בתפקיד: 7 שנים • דירוג קודם: 8 • ציון סופי: 7.91
מה היעד המרכזי שלך לשנה הבאה?
"בשנים האחרונות הכרנו מקרוב את תחום מרכזי הדאטה, בחנו לעומק את המגמות והחידושים, למדנו את האתגרים, ובעיקר נחשפנו להזדמנויות הגדולות. יש לנו עוד תוכניות רבות בתחום, והיעד בשנים הקרובות הוא להמשיך ולפתח את Green Mountain Global שבסיסה באנגליה, ותחתיה כלל פעילות מרכזי הדאטה הצומחת של עזריאלי".
האם המלחמה שינתה משהו בניהול שלך?
"המלחמה חידדה בעיניי את השאלה מהי מנהיגות שמספקת חוסן ובית בטוח לכלל השותפים בעשייה, בהם אנשי הארגון, הלקוחות ובעלי המניות. בתוך מציאות של חוסר ודאות, חודדה החשיבות של יצירת סביבה שמאפשרת לאנשים לא רק להתמודד עם הקשיים שעומדים בפניהם אלא גם ליזום, לתכנן ולבצע למרות האתגרים.
"ניהול בתקופה כזו דורש, יותר מתמיד, הקשבה אמיתית לצרכים שעולים, קבלת החלטות תכליתית אך שקולה, ושמירה על תקשורת ברורה ושקופה. האתגר והמשימה הם לייצר תחושת ביטחון ועשייה גם בזמנים שבהם נדמה שהמציאות דינמית ובלתי יציבה".
מה צריך לעשות כדי לאושש את המשק? איך צריך לטפל בגירעון הגבוה?
"בראש ובראשונה, הגדרת סדרי העדיפויות הלאומיים בראי הטווח הרחוק, התייעלות המגזר הציבורי וניהול ותיעדוף משאבים מחוללי צמיחה בהתאם. בנוסף, דגש על רגולציה מאפשרת, גיבוש מנועי צמיחה עיקריים במשק וטיפול הולם בעסקים שנפגעו".