לשופטים במשפט נתניהו נמאס: הגבילו את עדותו של ראש הממשלה ל-14 ישיבות
שופטי בית המשפט המחוזי ירושלים הורו על קציבת החקירה הראשית של רה"מ ל-14 ימי דיונים, כולל זה שנקבע להיום. עדותו של נתניהו תצומצם ליומיים בשבוע, וביום הדיונים השלישי יעיד עד הגנה אחר
לשופטים במשפט נתניהו נמאס ממריחת הזמן: היום קבעו שופטי בית המשפט המחוזי בירושלים כי המשך עדותו של נתניהו במסגרת החקירה הראשית שמנהל פרקליטו עו"ד עמית חדד תוגבל לכל היותר ל-14 ישיבות, כולל זו שנקבעה להיום. על פי השופטים, הוראות לגבי האופן שבו תתנהל החקירה הנגדית של נתניהו יינתנו בהמשך.
זאת, לאחר שמשך עדותו של נתניהו במשפט התארך משמעותית מההערכות הראשוניות, והיה צפוי להימשך חודשים ארוכים נוספים. חישוב זמני הדיונים והפגרות מעלה כי שלב העדויות היה עשוי להימשך עד תחילת 2026.
כפי שפסקו הסגנית הנשיא השופטת רבקה פרידמן-פלדמן והשופטים משה בר-עם ועודד שחם, עדותו של נתניהו תצומצם ליומיים בשבוע, וביום הדיונים השלישי תישמע עדותו של עד הגנה נוסף. כדי להיערך לכך, השופטים קבעו כי ההגנה תמסור אילו עדים היא מתכוונת להעיד בחודשיים הקרובים, ומה משך העדות של כל אחד מהם.
השופטים הדגישו כעת כי כל עוד לא יוחלט אחרת - הדיון במשפט נתניהו יישאר במתכונת הנוכחית של שלושה ימי דיונים בשבוע.
עד כה התקיימו 12 ימי עדות ראשית של נתניהו, והשופטים קבעו כי יתווספו עוד 14 ימי עדות, כך שבסך הכול יהיו 25 ימי עדות ראשית. לאחר מכן, תתקיים חקירה נגדית: שלושה ימים לסנגור של אלוביץ', יום עד יומיים לסנגורית של אלוביץ', והתביעה הודיעה שהחקירה הנגדית שלה תימשך בערך פי שלושה מהעדות הראשית - כלומר, כ-75 ימים. בסך הכול מדובר בכ-105 ימי עדות.
לפני שבוע, נתניהו ביקש לצמצם את ימי העדות שלו מדי שבוע משלושה לשניים, לדברי השופטים, מ"טעמים הנוגעים למילוי תפקידו על רקע המציאות הביטחונית והמדינית המורכבת, בהיבטים שונים ובזירות שונות". הדבר, למעשה, היה מאריך את משך זמן הדיונים ואת הסחבת. עו"ד חדד ביקש לייצר מתווה שבו נתניהו מעיד פעמיים בשבוע, ואילו ביום נוסף מעיד עד אחר מטעם ההגנה. השופטים הורו לו להציג בכתב את המתכונת, ולפרט אילו עדים ניתן יהיה לשמוע בדרך זו, ומתי ההגנה תהיה מוכנה לשמיעתם.
בפתח הדיון, הסביר סנגור נתניהו, עו"ד חדד, כי "יש הרבה פריטים (ראיות) שלא הצגנו. יבוא שר הביטחון ויגיד שראש הממשלה צריך להיות במצב אחר, הוא יציג לשופטים את כל הדברים שרה"מ לא הציג. זה חוסר אחריות להתעלם מזה".
השופטת רבקה פרידמן-פלדמן הקשתה: "אבל מה יודע שר הביטחון שראש הממשלה לא יודע?". חדד: "התביעה ביקשה". פרידמן-פלדמן: "הם ביקשו גורם מקצועי". השופטת: "שר הביטחון הוא גורם פוליטי, לא מקצועי". נתניהו התערב: "כבודך, כבודך, אי אפשר". חדד: "העובדות משתנות, המציאות משתנה". השופט ברעם: "משהו השתנה?". נתניהו: "התשובה היא כן, כבודכם".
במהלך הדיון טען עו"ד עמית חדד כי יש להביא נציג ממלמ"ב (הממונה על הביטחון במערכת הביטחון) שיקבע מה ניתן לשתף ומה יש להותיר חסוי. "צריך לבוא נציג מלמ"ב שיגיד מה אפשר לשתף, מה אי אפשר לשתף, צריך לבוא ולהציג את התמונה", אמר.
השופטת רבקה פרידמן-פלדמן תהתה מדוע לא ניתן להבהיר את הבקשה באופן ברור מראש, ואילו חדד השיב כי הנציג ממלמ"ב כבר הדגיש שיש לצמצם את מספר האנשים המעורבים בדיון. "יש דברים שקורים, ואני לא יכול לומר מה בדיוק", הוסיף. השופט הציע כי ההגנה תתייעץ עם התביעה בהפסקה כדי לאפשר תגובה מסודרת על הבקשה, במקום להמשיך בדיון במעמד צד אחד.
השופט הציע לצדדים לדבר בהפסקה כדי שהתביעה תוכל להגיב על הבקשה. "אולי בהפסקה תדברו ביניכם עם התביעה כדי שתוכל להגיב", אמר ברעם. עו"ד חדד התנגד: "אני לא בטוח שיש עניינים חשובים כמו הדיון הזה". השופטת פרידמן-פלדמן תיקנה: "לא מצטדק, התביעה יכולה להגיב על הבקשה", והבהירה כי היא חלק מההליך כמו ההגנה.
בשלב זה של הדיון, נתניהו ביקש להתייחס לסוגיית צמצום העדויות במשפט, ואמר: "אנחנו במצב שבו חוק יסוד הממשלה קובע שראש ממשלה דואג לענייני המדינה וביטחון המדינה, וצריך גם לקיים משפט". הוא טען כי לא ניתן היה לפרט את השיקולים שמנחים את התנהלותו, אך הבהיר: "כל בר דעת מבין שזה לא מאוזן. אנחנו נמצאים בתפנית היסטורית ובעוד דברים שלא פירטנו".
נתניהו הדגיש כי קיימת משמעות ביטחונית למה שהוא מגדיר כ"שינוי נסיבות", אך טען שאינו יכול להרחיב בנושא: "לא יכולנו לטעון בגלל ביטחון מידע, אבל אנחנו יודעים מעט מאוד ממה שחשוף על פני השטח". לדבריו, "לשינוי הנסיבות הזה יש השלכות על עתיד המדינה".