סגור
חניון רכבים חדשים ב נמל אילת
מכוניות בנמל אילת. היבואנים נתקעו עם מלאים (צילום: שירלי זינגר)

פרשנות
הלחץ על יבואני הרכב גדל: האם זה זמן טוב לקנות מכונית חדשה?

אולמות התצוגה שוממים, היבואנים מציעים הנחות כבר בינואר, והמלאי התקוע של רכבים חשמליים מתחיל להעיק. המחצית הראשונה של 2025 עשויה להיות הזדמנות טובה לרכישת רכב חדש, בסימן מלחמת המלאים הצפויה בין רכבי בנזין לחשמליים. השאלה היא האם הצרכנים ינצלו את ההזדמנות

מי שנכנס השבוע לאולמות התצוגה של יבואני הרכב לא יכול היה שלא לשים לב שהם שוממים מרוכשים. מטבע הדברים, באולמות התצוגה נראו לקוחות שהגיעו כדי לאסוף את המכוניות החדשות שלהם - אבל המכוניות האלה נרכשו אשתקד, לפני "עליית המחירים" שמפניה התריעו יבואני הרכב - שדחפו את הלקוחות להוציא ממיטב כספם בדצמבר, בעיצומה של מלחמה, רק כדי לגלות שבתחילת 2025 המכוניות החשמליות התייקרו בסכומים מינוריים לחלוטין. אולמות תצוגה שוממים מרוכשים בינואר אינם עניין חדש, אבל השנה מתווסף גורם חדש ו"מסוכן": מודעות צרכנית.
אי אפשר שלא לשים לב לעוד עובדה מעניינת: כעת, במהלך ינואר, כבר ניתן להבחין במבצעי מכירות של יבואני הרכב. אותם יבואני רכב שבתתחילת ינואר השנה העלו מחירים, כבר אינם מהססים לצאת כמה ימים אחרי ההתייקרות במבצעים. המבצעים בחלק מן המקרים מחזירים את המחירים לרמת 2024 ואפילו מוזילים יותר.
קשה שלא לתהות: מדוע היבואנים העלו מחירים מלכתחילה? ברשימת המותגים שכבר כעת מציעים מבצעי מכירות ניתן למצוא את יונדאי, שכבר יצאה במבצע למועדון הלקוחות "חבר". יונדאי טוסון, שהתייקרה לפני פחות משבוע ב-5,000 שקל,. מוזלת כעת ב-6,000 שקל, אבל רק לעמיתי חבר. הווניו, שהתייקרה לפני שבוע בעד 4,000 שקל, הוזלה ב-7,000 שקל. גם במיצובישי נרשם דפוס דומה: ASX למשל, שהתייקר בכ-1,500 שקל, מוצע עכשיו בימי הוזלות מיוחדים של מיצובישי בהנחה של 4,000 שקל. גם בשברולט כבר מפרסמים ימי מבצעים ומכירות.
נראה שכפי שפורסם בכלכליסט, גל ההתייקרויות שממנו הזהירו היבואנים כה רבות עשוי להיות אירוע שאין לו שום קשר למציאות. כלומר, יבואני הרכב היו יכולים גם להימנע מלייקר את המכוניות - הם פשוט בחרו להפיל את ההיסטירה מהתייקרות על הציבור בישראל.
סביר להניח שהמבצעים האלה רק ילכו ויתרחבו. לצד מבצעי המכירות, יש גם גל של "פרסומות תודעה" של רכב חשמלי, בעיקר לדגמים יחסית וותיקים, כאלה שהיבואנים שלהם מבינים שיש סכנה שהציבור יזנח בגלל שלסינים החדשים יותר יש מסך מעט יותר גדול. מרישומי משרד התחבורה עולה שבענף הרכב ציפו להתנפלות על רכב חשמלי בינואר. כלומר, כל הרכבים שנרכשו בדצמבר ישוחררו עכשיו ללקוחות. בפועל, קצב הרישומים לעת עתה אינו מסיבי.

האם הצרכנים יתעוררו?

ינואר הוא באופן מסורתי חודש גרוע בענף הרכב. את עיקר ההזמנות הלקוחות ביצעו בדצמבר. אבל השנה מתווסף גורם חזק מאוד: אי ודאות כלכלית. בניגוד לשנים עברו, את 2025 הלקוחות של יבואני הרכב מתחילים עם מודעות בריאה לגל של התייקרויות שמכה במשק: מחשבון החשמל ועד המזון בסופרמרקט. וכאן יבואני הרכב צריכים לשבת על הגדר כדי להבין: האם מפברואר הקרוב הלקוחות יעשו את מה שהם עושים בדרך כלל, כלומר יפנימו שהמחירים עלו ואין מה לעשות ויגיעו לקנות, או שהלקוחות יוכרעו על ידי נטל ההתייקרות הכללית במשק, יגלו מודעות צרכנית ויוותרו על מכונית חדשה.
גורמים בענף הרכב עמם שוחחנו בשבוע שעבר הביעו, לראשונה, חשש מפני מצב בו הצרכנים "מבינים את חומרת המצב הכלכלי" ומוותרים על המוצר השני בעלותו אחרי רכישת דירה. אחרים ציינו שכמו כל שנה, לצרכנים בישראל אין מודעות צרכנית אמיתית, ואחרי פסח הקרוב הצורך במכונית חדשה יכריע אותם.
ליבואני הרכב יש כעת כאבי ראש לא פחות גדולים, אחרי שייבאו לישראל עשרות אלפי מכוניות חשמליות במהלך דצמבר ואז שחררו אותן ממכס. לדברי גורמים במשרד התחבורה, גם כיום, בתחילת 2025 עדיין יש בישראל יבואני רכב שהמכוניות שלהם עברו ממש לאחרונה גיול, כלומר הן הגיעו ארצה בחודשים הראשונים של 2024 והיבואנים נתקעו עמן ונאלצו למכור אותן לעצמם, או לגופי סחר, אחרי שנה ממועד הייצור.
כעת מתווספים לשוק עשרות אלפי דגמים חשמליים חדשים שהיבואנים שחררו ממכס בדצמבר. השנה יבואני הרכב מבינים היטב את גודל הבעיה, במיוחד לנוכח מחדלי השנה שעברה, ויעשו כל שביכולתם כדי למכור רכבים חשמליים. לא מתוך דאגה לסביבה כמו מתוך חשש מפני היתקעות עם מלאי של רכבים שהגיעו ארצה בדצמבר.
לא תהיה זו טעות להמר על מצב בו במחצית הראשונה של השנה מחירי הרכב החשמלי לא יתייקרו באופן משמעותי. וזה אומר שהם יתחילו להוות איום משמעותי על רכבי הבנזין והדיזל שבידי היבואנים. ואז היבואנים יהיו חייבים לתת מבצעים על רכבי בנזין ודיזל. את הניצנים הראשונים אנו רואים כעת.
ייתכן ש-2025 תהיה שנה של מאבק בין צורות הנעה: בנזין נגד חשמל. לא כל כך משם שהצרכנים יחפצו בחשמליות - כמו משום שהיבואנים ייקלעו ל"מלחמות מלאי" פנימיות שיונעו משילוב בין מלאי חשמלי תקוע, שבתורו ישפיע על יכולת היבואנים למכור רכבי בנזין - והכל תחת עננה של חוסר וודאות כלכלית.
העננה הזאת תרחף מעל ראש הצרכנים בישראל לפחות עד פסח השנה. לאחר מכן המלאים של החשמליות ששוחררו בדצמבר יידלדלו. בנוסף, בשוק שבו רבע ממסירות הרכב החדש הן חשמליות, כבר ניתן לחוש בשולי השוק בבעיות שנובעות ממגבלות תשתית, התייקרות של תעריפי הטעינה הציבורית, כוונות של רשות החשמל להטיל רגולציה הדוקה על תחום הטעינה הביתית ועוד. כך שייתכן שדווקא המחצית הראשונה של 2025 תתברר כהזדמנות לא רעה בכלל לרכוש מכונית חדשה.