מהפכה בשוק הרכב האירופי: "בריתות זיהום" בין יצרני רכב כדי למנוע קנסות
יצרני רכב באירופה מתאגדים כדי להתמודד עם דרישות הזיהום המחמירות של האיחוד האירופי, כשחברות כמו מרצדס בנץ "מוכרות" זיהום לחברות כמו ג'ילי כדי להימנע מקנסות. בעוד שהמהלך עשוי להפחית זיהום באירופה, השוק הישראלי עלול להיות יעד למכירת דגמים שאינם עומדים בתקן האירופי
יצרני הרכב הגדולים באירופה נערכים לגל של "בריתות זיהום" - כך עולה מפרסומים באירופה. במסגרת הבריתות דווקא יצרני הרכב שמכירותיהם באירופה נפגעו יהיו המרוויחים הגדולים - וגם הסינים יצאו כשידם על העליונה.
שוק הרכב האירופי נמצא כיום על סף מהפכה: בשנה שעברה קבע האיחוד האירופי כי בשנת 2025 יכנס לתוקף סטנדרט זיהום ממוצע חדש ומחמיר במיוחד. כיום יצרני הרכב שמשווקים מכוניות באירופה נדרשים לפעול לפי תקן זיהום ממוצע שנקרא "יורו" והוא מכתיב לכל יצרן רכב את כמות הזיהום הממוצעת שמכוניותיו יוכלו לפלוט. כלומר, יצרן יכול למכור כמה מכוניות שירצה, אבל בסוף השנה יבוצע עבורו חישוב של זיהום ממוצע לרכב, אשר מבוסס על כמה מכוניות היצרן מכר כפול כמות הזיהום שהן פולטות. לדוגמה: יצרן רכב יכול למכור למשל רכבי שטח מזהמים – אבל הוא חייב למכור גם חשמליות שיורידו את ממוצע המזהמים לרמה שנקבעה על ידי האיחוד. אם הוא לא יעשה את זה – יוטל עליו קנס. זו גם הסיבה שאשתקד הופנו לישראל כמויות נאות של רכבים מזהמים. שיטה דומה אגב הוצעה בישראל והופיעה בחוק ההסדרים אבל בשנת 2023 היא נעלמה וירדה מסדר היום.
השיטה, כאמור קובעת ממוצעי זיהום הולכים ומחמירים - והשנה הממוצע הוא כ-93 גרם של פחמן דו חמצני לרכב. כדי לסבר את האוזן, דו"ח המשרד להגנת הסביבה שפורסם לפני כחודשיים קבע כי בשנת 2022 (העדכנית ביותר) הממוצע בישראל היה כ-128 גרם לקילומטר לרכב.
לעת עתה יצרני הרכב מוכרים כרגיל, אבל הם יודעים היטב שבסוף השנה האיחוד האירופי יחכה להם עם פנקס פתוח. במונחים של יצרני רכב, החישוב של "כמה יורו ישלמו" מבהיל: האיחוד יבצע חישוב של כמה מכוניות מכר כל יצרן השנה, לאחר מכן בכל מכונית יחושב כמה גרמים פלטה מעל לממוצע הזיהום המותר ואז היצרן ישלם 95 יורו על כל גרם של זיהום עודף. מדובר במיליארדי יורו לכל יצרן רכב שלא יעמוד בתקן.
מסיבה זו, השנה יצרני הרכב "מאחדים כוחות". כלומר, מוכרים מאחד לשני את הזיהום. כיצד הם עושים זאת? האיחוד האירופי קבע כי יצרן שאינו עומד בממוצע יכול גם "לאחד כוחות" עם מתחריו ולרשום את המכוניות שלו ביחד עם המכוניות של מי שיש לו ממוצע זיהום נמוך – וכך "לשחק", שלא לומר לרמות, בחישוב הממוצעים. כך, יצרני רכב שהם אויבים לכל דבר מוצאים עצמם בבריתות עם המתחרים.
בראיון שהתקיים בסוף השבוע ציין סמנכ"ל הכספים של מרצדס בנץ הראלד וילהלם בשיחה עם משקיעים כי החברה תמכור את הזיהום שלה לג'ילי. לפי הערכות שפורסמו באירופה, מרצדס בנץ תשלם לג'ילי סכום שינוע בין 100 ל-300 מיליון יורו - כדי להימנע מקנס עוד יותר גדול שיוטל עליה בסוף השנה על ידי האיחוד האירופי. למרצדס טבעי לחבור לג'ילי, היא אחרי הכל השותפה שלה ביצור מכוניות סמארט. טסלה, שמוכרת מכוניות נקיות לחלוטין תחבור לסובארו, פורד ומאזדה. BYD תחבור גם היא ליצרן רכב אירופי גדול - ששמו טרם פורט.
הבריתות הן רק תחילתו של התהליך: לפי דו"ח של ICCT – International council for clean transportation, לרוב יצרני הרכב המשווקים באירופה אין סיכוי לעמוד בממוצע. בהתבסס על נתוני מכירות 2024 ממוצע הפליטות של BMW יהיה השנה 104 גרם של פחמן דו חמצני, בפורד המצב לא טוב, עם ממוצע של 119 גרם, ליונדאי ממוצע של 109 גרם, פולקסווגן עם ממוצע של 120 גרם, בוולוו (של ג'ילי) המצב מצוין עם ממוצע של 70 גרם, הודות לשלל דגמים חשמליים – ולכן מרצדס תצטרף לוולוו.
כיצד מצב כזה ישפיע על שוק הרכב הישראלי? ראשית, היעלמות מכוניות מזהמות מאירופה היא שאלה של זמן. הכוונה אינה למכוניות מאוד מזהמות, אלא דגמים שאין כדאיות בהמשך ייצורם ושיווקם גם אם הם לא מאוד מזהמים. כאשר דגם מסוים אינו מותאם עוד לאירופה, לא ניתן לשווקו בישראל, אלא אם ליצרן יש גרסה של הדגם שמתאימה למכירה בארה"ב או קנדה. שנית, עדיין מוקדם מכדי לקבוע ש"מכירת זיהום" מיצרן אחד לאחר תשפיע על השוק הישראלי, אבל מכירת דגמים מזהמים תשפיע. לכן ליצרני הרכב יש אינטרס להעביר דגמים מזהמים לישראל - כל עוד הם משווקים גם באירופה. בישראל יש אגב "קנס" לרכב מזהם, במנגנון חישוב מס הקנייה, אבל סביר להניח שיצרני הרכב יידעו לקזז את הקנס בהענקת הנחות ליבואן הישראלי.