מס הקנייה החדש: מייקר את הפיקנטו - אך לא נוגע בבנטלי
מס הקנייה החדש: מייקר את הפיקנטו - אך לא נוגע בבנטלי
בעוד רוכשי הרכבים העממיים סופגים התייקרות של אלפי שקלים, יצרניות היוקרה סופגות את עליית המס. פורשה, מזראטי ואסטון מרטין שמרו על המחירים או אף הוזילו. בכיר בענף: "מיליונרים מגיבים קשה יותר לייקור של 5,000 שקל'"
אם תרצו לרכוש בשנת 2025 קיה פיקנטו, תיאלצו לשלם יותר מאשתקד. אבל אם אתם חפצים להתחדש בבנטלי או מזראטי, אין לכם מה לדאוג, ההתייקרויות לא הגיעו אליכם.
שנת 2025 נפתחה בבשורות רעות עבור רוכשי מכוניות חדשות: שינוי שיטת חישוב המס, ייקר הן את מס הקנייה על המכוניות החשמליות מ 35% ל-45%, ובמקביל צמצם את גובה הטבות המס שמקבלים כל הרכבים הלא-חשמליים שמשווקים בישראל.
התוצאות הורגשו מיד בשטח. קיה פיקנטו הקטנה התייקרה בעשרת אלפים שקלים; יונדאי טוסון התייקר בכ-5,000 שקל; טסלה 3 התייקרה בכ-15 אלף שקל; סקודה אוקטביה התייקרה במעל עשרת אלפים שקל.
לא מדובר במהלך מפתיע: אחרי הכול, הטבות המס לכל הרכבים הללו קוצצו. אבל מה קורה בצד השני של הספקטרום, בשוק רכבי היוקרה? כאן התוצאות של מהלכי המיסוי שונות לחלוטין. כלומר בעוד שיבואני המכוניות העממיות ייקרו את המחירים, יבואני המכוניות היוקרתיות לא העלו מחירים. ובמקרים מסוימים אפילו הוזילו. חשוב לציין שפה ושם יש התייקרויות, של אלפי שקלים בודדים, אבל במרבית הדגמים - שרק מיליונרים יכולים לרכוש - הדגמים לא התייקרו, או הוזלו.
כך למשל, אסטון מרטין וונטאג' קופה שעלתה 1.75 מיליון שקל ב-2024, נשארה באותו מחיר. הוונטאג' משתייכת לקבוצת הזיהום הגבוהה ביותר – קבוצה 15, שחולקה לשלוש קבוצות אינדיבידואליות כשבקבוצה המזהמת ביותר מוטל על הרכב "קנס" של 7,500 שקלים. הקנס הזה אינו מורגש על ידי לקוחות אסטון מרטין. לקוחות שירכשו אסטון מרטין וונקוויש קופה במחיר של 3.5 מיליון שקל יכולים להיות רגועים, מחירה של מכונית העל לא עלה ב 2025. גם רוכשי פורשה ובנטלי יכולים לשמוח: מחירו של רכב הכביש שטח הגדול של בנטלי הבריטית, הבנטיאגה היה בשנה שעברה 1.85 מיליון שקל לגרסת הבסיס. השנה הבנטיאגה הוזל ב- 3,000 שקל. מי שיחפוץ במכונית העל של בנטלי, הקונטיננטל GTC SPEED נדרש לשלם אשתקד 2,855,000 שקל. מחירה השנה נותר ללא שינוי, למרות שמדובר ברכב שהטבת המס עליו פחתה.
המחירון של פורשה משקף גם הוא לא מעט הוזלות, למרות שמס הקנייה על מכוניות הספורט הגרמניות דווקא עלה. כך למשל, למרות שמס הקנייה על פורשה טייקאן החשמלית עלה מ-35% ל-45%, המחיר של הרכב דווקא הוזל. אשתקד גרסת הבסיס עלתה 835 אלף שקל כיום המחיר הוא 787 אלף שקל. מי שיחפוץ במכונית הספורט המפורסמת ביותר של פורשה: ה-911 ישמח לגלות שבשנה שעברה גרסת הבסיס שלה עלתה 1,065,000 שקל. השנה מחירה רק 1,057,000 שקל, מחיר שמשקף הנחה של 8,000 שקל – סכום שגובהו אינו שונה מהסכום שלמעשה הרכב היה אמור להתייקר בעקבות החמרת חישוב המס.
גם רוכשי מזראטי ישמחו לדעת שהמכוניות לא התייקרו. מחירה של MC 20 שבשנה שעברה היה 2,350,000 שקלים, עודנו זהה, כמו כל יתר דגמי היצרנית. יצוין כי יבואנית פרארי סירבה למסור ל"כלכליסט" את מחירון 2025, אך בפועל גם בפרארי לא נרשמו שינויי מחיר של גרסאות הבסיס. לדוגמה: מחיר פרארי רומא הבסיסית היה אשתקד 1.85 מיליון שקל והשנה הוא נותר ללא שינוי.
מדוע יבואני רכבי היוקרה לא ייקרו את המכוניות? גורמים בענף מדברים על שולי רווח "נאים" אך מעבר לכך גם על חשש מתגובת הלקוחות, "מי שמשלם שני מיליון שקל על רכב ומסבירים לו שעכשיו יש עלייה של 5,000 שקל מגיב יותר קשה ממי שקנה רכב ב-120 אלף שקל" אמר ל"כלכליסט" גורם בענף: "מי ששילם כל כך הרבה על רכב רואה בעליית מחיר קטנה התחשבנות של היבואן מולו, משהו אישי, זה לא כמו פשוטי העם שמקבלים את רוע הגזירה בשקט".
מי שילם הכי הרבה?
נתוני משרד התחבורה חושפים כי המכונית היקרה ביותר שיובאה אשתקד היתה מרצדס: S קלאס (אגב, מחיר חלק מגרסאות דגם זה נותר ללא שינוי ב 2025) שהצהרת היבוא שלה כללה מחיר של 6 מיליון שקל, הרבה מעבר למחירו הרשמי של הדגם. המרצדס יובאה ביבוא אישי ולא ברור מהו מפרט הרכב שהעלה כך את מחירו. אחריה נמצא רולס רויס קאלינן ביבוא אישי במחיר 4 מיליון שקל ורולס רויס גוסט באותו מחיר. במקום השלישי – פרארי 90SF קבריו שמחיר הצהרת היבוא שלה הוא 3.85 מיליון שקל. במקום הרביעי פרארי נוספת: 90 SF בגרסת הקופה במחיר 3.65 שקל ובמקום החמישי רולס רויס קאלינן נוספת, שהצהרת היבוא שלה פירטה מחיר של 3.5 מיליון שקל.