סגור
עמדת טעינה ל רכב חשמלי בחניון בניין מגורים
עמדת טעינה לרכב חשמלי בחניון בניין מגורים (צילום: עמית שעל)

רשות החשמל מתכוננת לעתיד: כך ייראה שוק הטעינה לרכב חשמלי

קול קורא חדש מסדיר את שוק הטעינה החשמלית לקראת פקיעת הוראת השעה בעוד שנה; האתגר: הקמת תשתיות בבניינים משותפים והסדרת מחירי הטעינה הציבורית

כיצד ייראה שוק הטעינה לרכב חשמלי בשנה הבאה? ההיערכות התשתיתית נדרשת לאחר שכבר בשנת 2024 הגיע היקף המסירות של רכבים חשמליים לכרבע מנפח השוק של רכבים חדשים. בשל כך, רשות החשמל פירסמה קול קורא המיועד לספקי טעינה.
כדי לעודד את כניסת הרכבים החשמליים נקבעה לפני כשש שנים הוראת שעה לפיה מי שיספק חשמל באמצעות עמודי טעינה אינו מחויב ברישיון הספקה. רישיון הספקת חשמל כולל שורה של דרישות רגולטוריות, העמדת ערבות בסך שני מיליון שקלים למדינת ישראל – ועוד. ואולם בעוד שנה הוראת השעה תפוג, מה שמחייב אסדרה של התחום.
על פי רשות החשמל, נכון לסוף 2024 היו בישראל 150 אלף רכבים חשמליים, כשב-2030 תחבורה חשמלית תהיה אחראית ל 6% מהביקוש לחשמל במשק. בשנת 2050 יהיה מדובר ב- 15%. נכון לסוף 2023 מדובר באחוז אחד בלבד.
במסמכים, מתייחסת רשות החשמל לשורה של בעיות פוטנציאליות: בהם הקמת תשתית טעינה בשטח פרטי משותף, הספקת חשמל לציבור מזדמן ו"ניהול פרופיל הטעינה" שזה מצב בו הציבור יורשה להשתמש בעמדות טעינה פרטיות של בעלי רכב חשמלי – דבר שיצריך ניהול נכון של עמדות טעינה.
הקול הקורא שהופץ דורש התייחסות לכמה תחומים - משך רישיון הטעינה (כלומר לאפשר לספקי הטעינה אופק עסקי), מידע אודות היקף הערבות שהספק יצטרך לשים, פירוט יכולתו של ספק להתקין עמדות טעינה נוספות באותה חטיבת קרקע (כלומר יש כאן היערכות למצב בו בבתים משותפים לא יהיו מספיק עמדות טעינה), פירוט של מגבלות תשתית עתידיות וגם פירוט של אמצעי ניהול טעינה, כלומר חלוקה של החשמל למטרות צרכני חשמל שונים.
לצד אלה כולל הקול הקורא גם התייחסות למפעילי עמדות הטעינה הציבוריות. כפי שנחשף ב"כלכליסט", ישראל פרסמה מידע על כל העמדות שנמצאות בישראל והמחירים בהן בעמוד אינטרנט מפורט. אלא שאחרי יומיים העמוד ירד מהרשת.
בתוך כך, נדרשים מפעילי הטעינה הציבורית להתייחס למנגנון עדכון מחירי טעינה ואמצעי תשלום. כמו כן האפשרות לשלם בכרטיסי אשראי או באפליקציה סלולארית אחת - בכל עמדות הטעינה השונות.
לצד אלה, רשות החשמל מפרטת לראשונה גם את "הסיכונים" שנדרש למצוא להם פתרון: פריצות סייבר לרשת הטעינה, שלפי רשות החשמל כבר התרחשה ברוסיה ב 2022, פגיעה פיזית בתשתית הטעינה על ידי גורמי טרור; גניבת זהות ופרטי אשראי ופגיעה בחברות התשתית באמצעות תקיפות סייבר.
לצד אלה, קיימים לפי הרשות "סיכונים לרשת החשמל" הכוללים "שריפת רכיבים חשמליים על ידי העמסת יתר של תשתיות החשמל באזור החלוקה באמצעות שיבוש מועדי ניהול טעינה בין עמדות" וסיכון של "יצירת תנודתיות קיצונית על ידי שיבוש מועדי ניהול הטעינה של אלפי עמדות טעינה בהספקים גבוהים, מה שידרוש היערכות מיוחדת מצד כל החברות המעורבות בתהליך הטעינה.