סגור
רכב של יצרנית המסחריות החשמליות CANOO
רכב של יצרנית המסחריות החשמליות CANOO

יצרנית הרכב האמריקאית CANOO פשטה רגל

החברה שהוקמה ב-2017 ונחשבה להבטחה גדולה בגזרת המסחריות החשמליות הודיעה על פשיטת רגל. "קאנו לא הצליחה להשיג הלוואה מתוכנית ההלוואות של משרד האנרגיה האמריקאי", נמסר מהחברה

יצרנית הרכב האמריקאית CANOO, שנחשבה להבטחה גדולה בגזרת המסחריות החשמליות והחזיקה בחוזים עם מספר גופים גדולים, כולל וולמארט ו-NASA הודיעה אתמול על פשיטת רגל.
סימנים ראשונים לסוף דרכה הופיעו לפני שישה ימים, כאשר אתר האינטרנט של היצרנית קרס ולא תוקן. קריסתה של היצרנית מצטרפת לגל של קריסות סטארט-אפים בתחום הרכב החשמלי המסחרי, במיוחד בארה"ב שאינם משתייכים ל"ליגה של הגדולים" כלומר ג'נרל מוטורס ופורד.
קאנו הוקמה ב-2017 על ידי צמד יזמים סטפן קראוזה ואולריך קרנץ. האחד בעל רקע פיננסי שהגיע מדויטשה בנק והשני בעל רקע אוטומוטיבי שהגיע מב.מ.וו. החברה שהוקמה ב 2017 בשם "איזי וולוסיטי" שינתה את שמה ב-2019 ל"קאנו" ובשנת 2020 קיבלה חוזה משמעותי ראשון עם יצרן רכב גדול: יונדאי הודיעה כי תפתח עם קאנו פלטפורמות לרכב חשמלי מסחרי. לפני חמש שנים, יצרני הרכב הגדולים החלו לגלות עניין בסטארט-אפים בתחום הרכב המסחרי החשמלי בתקווה להיכנס לתחום, תוך הפחתת הסיכונים הכרוכים בפיתוח עצמאי של מסחריות. בספטמבר 2020 הודיעה קאנו על מיזוג ספאק עם חברה אמריקאית שבמסגרתו הוענקה לה הערכת שווי של 2.4 מיליארד דולר. במקביל חשפה החברה את היצע הדגמים העתידי שלה שכלל רכב מסחרי עירוני ורכב חלוקה.

חוזים גדולים - מספרים קטנים

לאחר מכן החלו להגיע חוזים מגופים גדולים, החל בענקיות קמעונאות ועד לסוכנות החלל האמריקאית. באפריל 2000 הודיעה NASA כי קאנו תספק את הרכבים שישנעו את האסטרונאוטים למעבורות החלל של הסוכנות. שווי החוזה שיועד בעיקר למטרת יחסי ציבור היה זעום: 147 אלף דולר. ביולי 2022 ענקית הקמעונאות האמריקאית וולמארט הודיעה כי תצטייד ב- 4,500 מסחריות חשמליות של קאנו אך לא סיפקה את נתוני שווי העסקה. בנוסף, וולמארט שסניפים רבים שלה ממוקמים באמריקה הכפרית שאינה מציידת בתשתיות טעינה ראויות לרכב חשמלי, הודיעה כי לפי תנאי העסקה הרשת הקמעונאית יכולה לסיים את ההתקשרות עם קאנו בהתראה קצרה של חודש.
אך ההזדמנות הגדולה של קאנו התרחשה בינואר 2024: החברה הודיעה כי תספק רכבים ראשונים ל- USPS, שירות הדואר האמריקאי. מספר הרכבים שהדואר הזמין היה עלוב: שישה רכבים בלבד, אבל משטר ביידן הצהיר מספר פעמים בשנתיים האחרונות שצי הרכב של הדואר האמריקאי, מהגדולים בארה"ב בבעלות גוף ממשלתי, ייערך למעבר הדרגתי לרכב חשמלי. בפועל, סופרו פחות מ-20 רכבים, והם לא היו מוכנים לעבודה בתנאים קשים.

שנייה לפני טראמפ - הכסף הלך למתחרה ריוויאן

לפי הודעת פשיטת הרגל של קאנו, "למרות שמדובר במוצר שמיוצר בארה"ב ולאחר שסיפקנו רכבים ללקוחות מכובדים כגון NASA, משרד ההגנה האמריקאי ושירות הדואר האמריקאי, וולמארט ואחרים, קאנו לא הצליחה להשיג הלוואה מתוכנית ההלוואות של משרד האנרגיה האמריקאי. עד לאחרונה בכירי החברה היו במו"מ להלוואות מגורמים חיצוניים אך ללא הועיל". הודעתה של קאנו מפנה אצבע מאשימה לממשל האמריקאי. זאת מאחר שרק לפני שלושה ימים פורסם כי הממשל האמריקאי הלווה 6.57 מיליארד דולר ליצרנית הרכב ריוויאן למימון הקמת מפעל ייצור בג'ורג'יה. המפעל ייצר 2,000 מקומות עבודה עד לשנת 2030.
המהלך של הממשל האמריקאי היה סוג של "פרידה" לפני כניסתו של טראמפ לשלטון וככל הנראה בקאנו הבינו שהסיכוי לקבל מטראמפ, שונא הרכב החשמלי, הלוואה דומה אינו גבוה. ובנוסף: ריוויאן היא יצרנית עם תוצאות בשטח. רכבי שטח חשמליים וטנדרים חשמליים של ריוויאן נמכרים בארה"ב בהצלחה. הרכבים של קאנו, למרות ההבטחות הגדולות, נותרו בגדר חזון בלבד.