סגור
רכב BYD אטו 3
BYD אטו 3 (צילום: יח"צ)

שנה ראשונה בשוק המשומשות: כמה איבדו החשמליות הסיניות מערכן?

ב-2024, לראשונה, רוב המכוניות החשמליות מסין השלימו לפחות שנה אחת על הכבישים בארץ. כדי לבדוק מה קרה להן בשוק המשומשות השווינו את מחירון לוי יצחק של ינואר 2025 לזה של החודש המקביל אשתקד. אלה התוצאות

2024, שנת החדירה המשמעותית ביותר של רכב חשמלי לישראל, הסתיימה עם קרוב ל-25% חדירה של המכוניות החשמליות, ושוק הרכב המשומש נמצא בנקודה מבלבלת: מחד, מכוניות משומשות, באשר הן, פועלות לפי כללים מסוימים: מחברי המחירונים פועלים לפי כללים בני עשרות שנים, שהעיקרי שבהם אומר שמדי חודש יש להוריד אחוז מסוים ממחיר המחירון של רכב. האחוז הזה עשוי להשתנות לפי גורמים חיצוניים, למשל מלחמה, או עליה במחיר של רכבים חדשים שדוחפת את הציבור לרכוש משומשות. אבל אלה הם "כללים כלליים" אשר תקפים לכל השוק. רק שלרכב חשמלי משומש יש כללים משלו.
השנה שחלפה היתה השנה בה אינספור גורמים חדשים השפיעו על שוק הרכב המשומש החשמלי: ראשית, בשוק הרכב העממי מה שהכי חשוב הוא הטווח. וכפי ששנת 2024 הוכיחה לנו: כשקצב ההתקדמות הטכנולוגית של יצרני הסוללות מתבצע ב"פסיעות" של חודשים, הטווח של המכוניות משנת 2023 כבר נחשב "עלוב", מה שגורם לשוק המשומשות לתמחר אותן בהתאם.
גם מכוניות שאין להן יכולת טעינת AC (טעינה ביתית) ראויה, כאלה שצריכות לעמוד בחנייה בבית מעל שמונה שעות כדי להיטען, כבר נחשבות מיושנות מאוד. במקביל, במיוחד בפלח השוק של הרכבים היותר יקרים, מורגשים תהליכים אחרים. ראשית: עיקר המתחרים הם סיניים שאין להם תדמית ברורה וערכי מותג ברורים. לקוחות שרוכשים מרצדס בנץ מחפשים יוקרה. לקוחות שרוכשים סיטרואן מחפשים נוחות ולקוחות שרוכשים טויוטה מחפשים אמינות. אלה ערכי מותג בני עשרות שנים שתורמים לא מעט לשמירת הערך.
במקרה של רכב סיני, במיוחד כזה שלפני שנתיים הישראלים לא ידעו על קיומו, ערכי המותג בטלים בשישים. כאן מה שמשפיע הוא רמת הטכנולוגיה הנתפסת: כמה המסך גדול, כמה הרכב הוא "פרימיום טק" וכמה הטכנולוגיה עדכנית. וזה יוצר בעיה חדשה - אם מדובר ברכבים שהלקוחות מתייחסים אליהם כ"סמארטפון על גלגלים" אז הם גם צריכים להסתגל לכך שקצב ההתיישנות של סמארטפון הוא הרבה יותר מהיר מקצב ההתיישנות של מכונית. אייפון בן חמש נחשב לענתיקה בגלל קצב ההתקדמות הטכנולוגי המואץ של מוצרים אלקטרוניים. אם הלקוחות תופסים מכונית שעולה מעל 180 אלף שקלים כ"סמארטפון על גלגלים", שמה שחשוב בו הוא המסך והאורות המרצדים, האם הופעה תכופה של דגמים חדשים ושדרוגים טכנולוגיים תפגע בערך? לכל אלה יש להוסיף עוד גורם בעייתי: בשנת 2024 יבואני הרכב פעלו מאחורי הקלעים כמיטב יכולתם כדי להסוות את העובדה שהם הזמינו יותר מדי מכוניות. כפי שנחשף לא אחת ב"כלכליסט" יבואני הרכב רשמו מכוניות על שם עובדיהם ועל שם חברות.
מי שיעשה סיבוב קצר במגרשי המכוניות המשומשות הגדולים יגלה שפע מטריד של מכוניות חדשות מהניילון, רובן חשמליות, חלק לא מבוטל מהן יוצר לפני אביב 2024. כל אלה כמובן דוחפים את המחירים למטה. מחירון הרכב המשומש משקף כאמור את ערכי השוק ה"כלליים" ולא בהכרח את הטרנדים שעוברים על ענף הרכב החשמלי. יש גם יצרני רכב כמו זיקר או צ'רי שיש להם רכב חשמלי, אבל הוא לא שווק כאן בינואר 2024 ולכן אין אפשרות להשוות אותו שנה אחורה.
לאור כל התמורות האלה, עליית הטרנדים, נפילתם של מותגים, ההתיישנות המהירה ועוד גורמים – מעניין לראות כיצד שוק המשומשות החשמליות של 2024 פעל. לשם כך ביצענו בכלכליסט השוואה בין שני מחירוני רכב: לוי יצחק של ינואר 2024 מול לוי יצחק של ינואר 2025. המטרה היא לזהות היכן יש ירידת ערך מואצת, היכן הטכנולוגיה עשתה את ההבדל ומה גרם לשינויים.
ירידות הערך ב-2024 - שנת החדירה הגדולה של החשמליות, מאפשרות לקונים פוטנציאליים לנסות ולהבין מה באמת יקרה למכוניתם בשוק המשומשות. מכיוון שרוב החשמליות, במיוחד הסיניות, הן "עולות חדשות" בישראל ואין להן אפילו שלוש שנות וותק, קל מאוד להשוות בין מחירוני המשומשות של 2023 ו-2024. כשההעדפה היתה לבדוק את 2023, כי מעטים הם הישראלים שמוכרים את מכוניתם תוך שנה מהיום שרכשו אותה.
המסקנות לפניכם:

ORA: הרישומים על שם היבואנית פגעו בערך

לפני שכלמוביל הודיעה שהיא תייבא ארצה את ג'אקו ואת אומודה, כבר היה לה זיכיון שיווק של אורה. לאורה יש שני דגמים: הפאנקי קאט הקטנה וה-07 הגדולה.
17 צפייה בגלריה
אורה פאנקי קאט ORA החברה האם גרייט וול
אורה פאנקי קאט ORA החברה האם גרייט וול
אורה פאנקי קאט
(צילום: נתן וויל)
ה-07 הגיעה ארצה במחצית השניה של 2024 אבל הפאנקי קאט איתנו מעל שנתיים. יש לה גרסה עם טווח בסיסי וגרסה בכירה. כלמוביל הציפה את השוק במכוניות אורה שחלקן נרשם על שם עובדים בחברה. מהשוואת המחירונים עולה כי פאנקי קאט 2023 ברמת הטווח הבסיסית, "פרו פלוס 300", היתה שווה בינואר אשתקד 125 אלף שקלים. היום היא שווה 104 אלף שקלים – ירידת ערך שנתית של 16.8%. אם ניקח את הפאנקי קאט 2023 בגרסת הטווח הבכירה, "פרו 420", נגלה שבינואר אשתקד היא היתה שווה 127 אלף שקלים. כעת היא שווה 102 אלף שקלים – ירידת ערך משמעותית של 19.6%.
במקרה של האורה, סביר להניח שירידת הערך המשמעותית ממחישה את היצף שוק ה"יד ראשונה אפס קילומטר" על ידי היבואנית ואת מבצעי המכירות התכופים. אך מדוע לדגם שיש לו פחות טווח נסיעה יש יותר ירידת ערך? סביר להניח שככל שגרסת הבסיס התקרבה למחיר מחירון של 100 אלף שקלים, היא קוסמת יותר למי שהתכוון לרכוש מכונית עירונית קטנה עם מנוע בנזין, כמו הקיה פיקנטו. מי שנוסע בעיר אינו מוטרד מהטווח.

AIWAYS: החברה לא קיימת, גם לא שמירת הערך

כאן יש נסיבות מיוחדות ומעניינות: AIWAYS לא קיימת. החברה מכרה בישראל פחות מ-10 מכוניות השנה. כיצד השוק הגיב למכונית שהיצרן שלה כבר לא קיים למעשה?
17 צפייה בגלריה
מבחן רכב איווייז  AIWAYS 5 החשמלי
מבחן רכב איווייז  AIWAYS 5 החשמלי
AIWAYS 5
(צילום: עמית שעל )
כאשר הרכבים של AIWAYS שווקו בישראל הם בהחלט זכו להצלחה נאה עם אלפי יחידות שעלו על הכביש. האם מדובר בפופולאריות או בחוסר מודעות של הציבור לקריסה? אם ניקח למשל את אייווייז 5 U "פריים" מודל 2023 נגלה שבינואר 2024 הוא היה שווה במחירון 159 אלף שקלים.היום הוא שווה 131 אלף שקלים – ירידת ערך של 17.6% בשנה. מתברר שללקוחות בישראל לא ממש מפריע שהרכב שלהם יוצר על ידי חברה שטכנית אינה קיימת.

EVEASY: מחיר מלאכותי לרכב חדש לא השפיע על שוק המשומשות

המקרה של EVEASY הוא מקרה מעניין שיווקית: בסין קוראים לו ג'יאנגלינג, בישראל EVEASY. מדובר במותג שיש לו רק דגם אחד: סדאן חשמלית ששווקה ללקוחות בתכניות מימון, ואחר כך גם במכירה ישירה. פה ושם היבואנית העלתה את המחירים, ככל הנראה כדי לתמוך בערך הרכב בשוק המשומשות, אבל כבר כמה זמן שניתן כבר למצוא מבצעי מכירה של הרכב של EVEASY במחיר של פחות מ 146 אלף שקלים.
17 צפייה בגלריה
EVEASY מכונית חשמלית חדשה וטכנולוגית
EVEASY מכונית חשמלית חדשה וטכנולוגית
EVEASY. איבדה 17%
(צילום: יצרן)
יש כאן מצב בו היבואן "מחזיק" את מחיר הרכב בשוק המשומשות באופן שרירותי, אבל גם מקיים מבצעי מכירות על דגם שבפועל לא השתנה זה שנים ולא נחשב מאוד מתקדם טכנולוגית. לפי המחירון של ינואר 2024 הדגם היחיד של EVEASY שמשווק בישראל – ה"לימו פרימיום טק" מודל 2023 היה שווה אשתקד 135 אלף שקלים. כיום הוא שווה 112 אלף שקלים – ירידה נאה של 17%. אבל ראו את זה: לפי מחירון 2024 המחיר של רכב כזה מודל 2024 היה כ-160 אלף שקלים. המחירון של ינואר 2025 מראה כי המחיר של דגם 2024 הוא 134 אלף שקלים. כלומר ירידת הערך של הדגמים היותר חדשים של EVEASY תהיה קשה.

MG: המחיר קובע את הירידה

המכונית הבאה שמופיעה במחירוני המשומשות היא אחת הוותיקות: MG. מדובר ביצרנית שיש לה מספר דגמים חשמליים ושהיבואנית שלה "כיכבה" אשתקד במכירות "יד ראשונה אפס קילומטר". דגם הבסיס של MG - ה-ZS החשמלי ברמת הגימור UP היה שווה בינואר אשתקד 137 אלף שקלים. כיום הוא שווה 125 אלף שקלים - ירידת ערך מאוד מתונה של 8.7% המשקפת את העובדה שמדובר פשוט ברכב כביש שטח, חשמלי וזול. לצד ה-ZS יש גם דגם נוסף: ה-4, וכאן יש מספר גרסאות ורמות גימור הנבדלות זו מזו בין היתר בטווח הנסיעה.
17 צפייה בגלריה
מבחן רכב MG X
מבחן רכב MG X
מהוותיקות בשוק, MG X
(צילום: טל סער)
לפי מחירון ינואר 2024 4 MG "סטנדרד" בגרסת 350 קילומטרים היתה שווה 125 אלף שקלים. מחירה בינואר 2025 הוא 106 אלף שקלים – ירידת ערך של 15%. אם ניקח את הגרסה היותר בכירה - לקשורי (435 קילומטרים טווח) נגלה שבינואר אשתקד היא היתה שווה 135 אלף שקלים למודל 2023. השווי כעת : 113 אלף שקלים - ירידת ערך יותר גבוהה של 16.3%. דגם נוסף של MG שהצליח להישאר באופן מסוים מתחת לרדאר הוא ה-5. מכונית הסטיישן החשמלית הראשונה בישראל. מחירה של 5 מודל 2023 היה בינואר אשתקד 143 אלף שקלים. עכשיו הוא עומד על 114 אלף שקלים - ירידת ערך קשה של 20% שכלל אינה משקפת את העובדה שזהו אחד מדגמי הסטיישן הבודדים ששווקו בישראל, שלא לדבר על כך שזו סטיישן חשמלית, מוצר נדיר בפני עצמו.

אקספנג: זו לא טסלה

במקרה של אקספנג, אין מה לחפש מכוניות מודל 2023. אטקספנג לא יובאה ארצה ב-2023, אבל יש דגמי 2024. אקספנג היא הדוגמה הבולטת ביותר לרכב סיני שניתן להשוות ראש בראש מול טסלה.
17 צפייה בגלריה
מבחן רכב אקספנג XPENG G6
מבחן רכב אקספנג XPENG G6
אקספנג G6
(צילום: טל סער)
להלן התוצאות: אקספנג P7 היא הדוגמה הכי קרובה ל-3 של טסלה, ובינואר 2024 מחיר גרסת לונג ריינג' שהופיע במחירון היה 199,990 שקלים. עכשיו היא שווה 172 אלף שקלים - ירידת ערך של 14%. מדובר בירידת ערך מתונה יחסית לרכב חשמלי סיני שמצביעה על אימוץ לא רע של המותג.

BYD: הפופולאריות מקנה שמירת ערך מעולה

המותג שהכי מעניין לבדוק את שמירת הערך שלו הוא BYD, מהסיבה ש-BYD היא המכונית החשמלית הנמכרת ביותר בישראל. אטו 3 היא הדגם הכי נמכר בישראל. אבל בשנת 2024 היבואנית יצאה בלא מעט מבצעים. את המכוניות של BYD קל למצוא במגרשי "יד ראשונה אפס קילומטר", ובשנת 2024 קמו שלל מתחרות סיניות עם טווח טוב יותר. האם מלכת השוק עומדת במבחן המשומשות? ראשית, אטו 3. אם נבחן מכונית מודל 2023 ברמת גימור "דיזיין" נגלה ששוויה בינואר אשתקד היה 145 אלף שקל לפני שנה. במחירון ינואר השנה היא שווה 135 אלף שקל – ירידת ערך מאוד מתונה של 6.9% המשקפת את הפופולאריות הגבוהה של אטו 3 בישראל, שהצליחה "לחלץ" את BYD החשמלית מירידת הערך הגדולה של חברותיה הסיניות. גם גנבי הרכב לא הצליחו לפגוע בערך וזה בהחלט מיוחד.
17 צפייה בגלריה
רכב BYD אטו 3  ATTO 3
רכב BYD אטו 3  ATTO 3
BYD ATTO 3
(צילום: דור מנואל)
אבל מי שאינה מלכת המכירות לא נהנית מכזו שמירת ערך מרשימה: במחירון ינואר אשתקד, הדולפין "קומפורט" של BYD מודל 2023 היתה שווה בינואר אשתקד 122 אלף שקלים. היום היא שווה 107 אלף שקלים – ירידת ערך של 12.3%, שאמנם אינה חמורה כמו של סיניות חשמליות אחרות, אבל גם לא מרשימה כמו זו של אטו 3.

JAC: הערך כבר ירד

יצרנית הרכב הסינית JAC נמצאת במקום מעניין: לאחרונה חברת "אוטומקס" הודיעה שהיא תייבא את המכוניות של JAC.
17 צפייה בגלריה
מבחן רכב JAC ES4
מבחן רכב JAC ES4
JAC ES4
(צילום: טל סער)
במקביל אי וי מוטורס שבעצמה נתונה במאבקים משפטיים, מכרה מכוניות של JAC במבצעים מאסיביים - והמכוניות עצמן רחוקות מלהיות שיא החדשנות. אם ניקח לדוגמה את ESJ 4 מודל 2023, נגלה שרכב כזה מודל 2023 היה שווה בינואר אשתקד במחירון 131 אלף שקל. כיום הוא שווה 114 אלף שקל - ירידת ערך מתונה יחסית של 12.9% שמוכיחה שכאשר מדובר ברכב כביש שטח והוא חשמלי וזול - יימצא לו קונה.

ג'ילי: שמירת ערך מצוינת

המותג הבא ברשימה הוא ג'ילי, שהשנה לבדה העלתה אלפי מכוניות מדגם אחד בלבד. לג'ילי ג'יאומטרי C יש זכות ראשונים בישראל. היא היתה מלכת המכירות לפני BYD ולכן מאוד מעניין לראות כיצד המכוניות שלה מתנהגות. לג'יאומטרי C יש גרסה עם טווח התחלתי וגרסה עם טווח בכיר - ובימים בהם הטווח הוא נושא קריטי, מעניין לראות כיצד הג'ילי מגיבה בשוק המשומשות. לפי מחירון ינואר אשתקד, ג'ילי PRO C (360 ק"מ טווח) מודל 2023 היתה שווה 128 אלף שקלים. היום היא שווה 120 אלף שקלים – ירידת ערך של 6.2% שהיא אפילו יותר טובה מזו של האטו 3 של BYD. כיצד לרכב שאינו בעל טווח מרשים יש ירידת ערך מזערית? התשובה טמונה במחיר: כיום אין בשוק הרבה רכבי כביש שטח עממיים במחיר של עד 130 אלף שקל עם הנעה חשמלית, והלקוחות מוכנים להתפשר על הטווח.
17 צפייה בגלריה
מבחן רכב ג'ילי ג'יאומטרי C
מבחן רכב ג'ילי ג'יאומטרי C
מבחן רכב ג'ילי ג'יאומטרי C
(צילום: טל סער)
בגרסה הבכירה עם הטווח העדיף - PRO (480 קילומטר) הג'ילי מודל 2023 היתה שווה אשתקד 139 אלף שקל. כעת היא שווה 125 אלף שקל- ירידה של 9.4% המשקפת את טווח המחיר הגבוה יותר. כאן יש מגמה מעניינת: בשוק שמוטה טווח נסיעה – הלקוחות מוכנים להתפשר.

הונגצ'י: הענק המביך איבד הרבה מערכו

בשוק הרכב יש מעט מאוד מותגי יוקרה חשמליים סינים והונגצ'י היא הבולטת ביותר עם רכב שלא צלח את מבחן כלכליסט.
17 צפייה בגלריה
הונגצ'י EHS 9 אקסקלוסיב
הונגצ'י EHS 9 אקסקלוסיב
הונגצ'י EHS 9 אקסקלוסיב
( צילום: דור מנואל)
האם יוקרה סינית מסוגלת להתחרות ביוקרה גרמנית? לפי מחירון 2024 ההונגצ'י היה שווה בינואר אשתקד 376 אלף שקלים לרכב ברמת גימור "אקסקלוסיב". מחירו ירד ל 316 אלף שקלים השנה - ירידת ערך גדולה של כמעט 16%.

וויה: יוקרה סינית יחסית מבוקשת

מותג מעניין נוסף שכדאי לבחון הוא VOYAH. היבואנית מטרו תמכור בקרוב את הזיכיון – ובשנים האחרונות דגם ה-FREE נמכר על ידה בלא מעט מבצעים – ובמקביל עלו גם לא מעט קמפיינים שהדגישו את יוקרתו של הרכב.
ה-FREE אינו יקר כמו ההונגצ'י (ובטח שאינו ראוותני כמוהו), אך עדיין מדובר באחד הסינים היקרים. האם זה עבד בשוק המשומשות? וויה FREE מודל 2023 היה שווה אשתקד 324 אלף שקלים. היום הוא שווה 278 אלף שקלים - ירידת ערך של 14%, שאינה נחשבת נוראית בשוק היוקרה. משמע ל-FREE יש לקוחות שאינם מוצאים חלופה חשמלית מתאימה מיצרני הרכב המערביים.

טסלה: שמירה טובה כשהמחיר יחסית נמוך

אי אפשר להתייחס לשוק הרכב המשומש הסיני בלי להתייחס ליצרנית שכל הסינים רוצים להיות בנעליה: טסלה. טסלה עצמה העלתה מחירים, הוזילה מחירים, הציגה טסלה 3 מחודשת בשלהי 2023 שהיתה אמורה לעשות בלגאן בשוק, בקיצור: למרות שמדובר ביצרנית רכב שרק חלק מתוצרתה מיוצרת בסין, חשוב ומעניין לראות כיצד התנהג המוצר שכולם "מיישרים עליו קו".
17 צפייה בגלריה
טסלה מודל Y בפתח המפעל בטקסס
טסלה מודל Y בפתח המפעל בטקסס
טסלה מודל Y
(צילום: Brandon Bell/Getty)
לדוגמה: טסלה 3 LR מודל 2023 היתה שווה במחירון ינואר אשתקד 198 אלף שקלים. כעת מחירה הוא 179 אלף שקלים – ירידת ערך של 9.6%. זוהי ירידת ערך מתונה מזו של רוב החשמליות הסיניות. אם ניקח טסלה 3 SR מודל 2023, היא היתה שווה בינואר אשתקד 165 אלף שקל, היום היא שווה 147 אלף שקל - ירידת ערך מתונה של 10%. במודל Y, הדגם הנמכר של טסלה - מודל Y RWD משנת 2023 היה שווה בינואר אשתקד 188 אלף שקל- כיום שוויו הוא 171 אלף שקל – ירידת ערך של 9% - שמירת ערך מצוינת. אבל אם ניקח מודל Y יותר יקר אז נגלה שמודל Y LR מודל 2023 היה שווה אשתקד 229 אלף שקל. היום: 201 אלף שקל. כלומר ככל שהטסלה פחות נגישה מבחינת המחיר כך ירידת הערך שלה יותר גדולה.
מעניין לבדוק כיצד מתנהגת טסלה 3 מודל 2024 (ולא 23'), בהשוואה ל-P7 של אקספנג. לדוגמה: טסלה 3 LR מודל 2024 היתה שווה בינואר אשתקד 242,767 שקלים, מחיר שטסלה מאז הוזילה לרמה של מתחת ל-200 אלף שקל. אותה טסלה מודל 2024 שווה במחירון ינואר 2025 190 אלף שקל- ירידת ערך של 21% - מהגבוהות בקטגוריה, אבל זו ירידת ערך שנובעת כמובן מהוזלת המחיר של טסלה עצמה.

ליפמוטור: הגודל לא קובע שמירת ערך

בשוק החשמליות הסיניות קשה מאוד למצוא מכוניות קטנות. למעשה ה-3 T היתה עד לאחרונה שחקנית בודדה בשוק. היבואנית יצאה עליה בשלל מבצעים ששיקפו כנראה היתקעות עם מלאי משמעותי, אבל המחיר - 100 אלף שקלים מעולם לא השתנה.
17 צפייה בגלריה
ליפמוטור T03 החדשה
ליפמוטור T03 החדשה
ליפמוטור T03
(צילום: יצרן)
הליפמוטור הקטנה הגיעה ארצה ללא אביזרי בטיחות אקטיביים, מה שכנראה הרתיע לקוחות, במיוחד הורים לנהגים צעירים. האם המחיר הושפע? לפי מחירון ינואר 2024 המחיר של ליפמוטור מודל 2023 היה שווה דאז 79 אלף שקל. כיום: 66 אלף שקל, מה שאגב הופך את הליפמוטור לחשמלית הסינית המשומשת בת השנתיים הזולה ביותר בישראל. אבל זה לא מנע ממנה ירידת ערך "מכובדת" של 16.4%, מה שמוכיח שהלקוחות לא נוהים אחר מה שקטן ואינו נתפס כבטיחותי, גם אם הוא זול.

מקסוס: ברוכי הילדים לא הביאו את ברכת שמירת הערך

כיום בישראל יש רק מותג אחד שיש לו מיניוואנים חשמליים בני שנתיים: מקסוס. במהלך החודשים האחרונים נוספו שני יבואנים חדשים המייבאים את דגמי מקסוס החדשים מסדרת MIFA, אבל היבוא המקורי החל למעשה לפני שלוש שנים על ידי צ'יינה מוטורס.
17 צפייה בגלריה
רכב כביש שטח חשמלי ראשון ל מקסוס אי יוניק 6 הסינית
רכב כביש שטח חשמלי ראשון ל מקסוס אי יוניק 6 הסינית
מקסוס יוניק 6
בבדיקת "כלכליסט" שנערכה בשנה שעברה התגלה כי בנמל אילת אוחסנו רכבי מקסוס בלתי מכורים רבים, מה שככל הנראה מצביע שהיבואן הראשון של מקסוס נתקע עם מלאי. האם העובדה שמדובר במיניוואן חשמלי בודד בשוק המשומשות תשפיע על שמירת הערך הודות למשפחות ברוכות ילדים? במחירון ינואר 2024 יש מקסוס יוניק 5, ושוויו (מודל 2023) הוא 193 אלף שקל. כיום הוא שווה 164 אלף שקל - ירידת ערך משמעותית של 15.5%.

ניאו: ירידת ערך אדירה

מכוניות חשמליות של NIO משווקות בישראל מאז 2023, אבל קשה לומר שמדובר ברכב שהצליח לייצר אימפקט מהותי בשוק, בין היתר בגלל מחירים גבוהים משמעותית מן המתחרים. היבוא החל בצורה עקיפה - דלק מוטורס רכשה את המכוניות מדילר אירופאי. לאחר מכן היה גם יבוא ישיר.
בשנה שעברה היבואנית הודיעה על הוזלה, אבל מאז גם היתה התייקרות. מחיר 5 ET "קומפורט" מודל 2023 במחירון ינואר 2024 היה 371 אלף שקל. באופן מבהיל, מחירה כיום הוא 251 אלף שקל: ירידת ערך חסרת תקדים של 32% המשקפת כנראה את חוסר העיניין של הציבור בדגם, ואת התחרות העזה מצד הסינים הזולים יותר. רכב הכביש-שטח של היצרנית, 7 ET, מודל 2023 היה שווה 432 אלף שקל במחירון ינואר 2024. היום הוא שווה 318 אלף שקל: ירידת ערך קשה של 26%.

סקייוול: שמירת ערך טובה

רכבי הכביש שטח של סקייוול הסינית נמצאים בשוק זמן רב, מאז 2021, ולכן תפסו נתח שוק נאה. אך מאז הגעת היצרנית לארץ השוק הוצף במתחרים, מה שדרש מהיבואנית להציג גרסאות חדשות לרכב ולצאת במבצעי מכירות.
17 צפייה בגלריה
מכונית סינית SKYWELL סקייוול מגיעה לישראל
מכונית סינית SKYWELL סקייוול מגיעה לישראל
סקייוול. רכב כביש שטח גדול במחיר זול יחסית
אם ניקח את 5 ET לקצ'ורי מודל 2023, נגלה שמחירו בינואר אשתקד היה 174 אלף שקל לרכב מודל 2023. המחיר כעת - 161 אלף שקל, שמשקף ירידת ערך נמוכה מאוד של 7.4%. הסיבה? יש מעט מאוד רכבי כביש שטח גדולים באמת במחיר של פחות מ-175 אלף שקל.

סרס: ירידה משמעותית לדגם הבכיר

לסרס יש שני דגמים בשוק הישראלי: ה-3 שאיתנו מאז 2021, וה-5 הבכירה. במקרה של סרס 3, השיווק כבר הופסק וה-5 נמכרת, אם כי בגרסה מעודכנת. מחירה של סרס 3 משומשת מודל 2023 היה 125 אלף שקל בינואר אשתקד. היום מחירה הוא 109 אלף שקל - ירידת ערך יחסית מתונה של 11%, המשקפת את מחירו הנמוך של מה שהוא בפועל - רכב כביש שטח חשמלי, סיני וזול.
17 צפייה בגלריה
רכב סרס 5 רכב חשמלי סיני
רכב סרס 5 רכב חשמלי סיני
סרס 5
(צילום: יצרן)
במקרה של ה-5 התמונה שונה: רכב בגרסת 2X4 מודל 2023 היה שווה בינואר אשתקד 195 אלף שקל, כיום הוא שווה 165 אלף שקל - ירידת ערך משמעותית של 15%. ירידת הערך כנראה משקפת את העובדה שמדובר ברכב שמשווק בפלח שוק פעיל מאוד, בו חידושים טכנולוגיים הם מה שקובע, טסלה נושפת בעורף הסינים ומה שאינו הכי חדיש והכי נחשב - לא ישמור על ערכו.

יונדאי איוניק 5 ו-6: שמירת ערך טובה מהסינים

יונדאי איוניק 5 אינה סינית, אבל מעניין לראות כיצד המחיר שלה הושפע בשוק המשומשות משתי סיבות: ראשית, כדי להשוות לסינים. ושנית, כדי להבין האם חדירת אינספור מתחרים זולים ועמוסים בטכנולוגיה מסין השפיעה דווקא על מי שאינו סיני.
17 צפייה בגלריה
רכב יונדאי איוניק 5 ה חשמלית ב צבע אפור ב נסיעת מבחן ב כביש
רכב יונדאי איוניק 5 ה חשמלית ב צבע אפור ב נסיעת מבחן ב כביש
יונדאי איוניק 5. ירידת ערך נמוכה מאוד
(צילום: עמית שעל)
איוניק 5 היא דוגמה מצוינת לרכב שמצא עצמו מתמודד מול "שואפים לכתר" כמו אקספנג. לדוגמה: איוניק 5 "סופרים" מודל 2023 היתה שווה אשתקד 187 אלף שקל. כעת היא שווה 178 אלף שקל - ירידת ערך נמוכה מאוד של 4.81%, הרבה יותר טוב מרוב הסינים. איוניק 6 "פרסטיז'" (גרסת הטווח הארוך) מודל 2023 היתה שווה בינואר אשתקד 207 אלף שקל. כיום היא שווה 190 אלף שקל- ירידת ערך של 8.2% - פחות טוב מאיוניק 5. במקרה של ה-6, מדובר ברכב שנדרש להתחרות ראש בראש מול טסלה 3 בפלח שוק שאינו גדול כבעבר, של מכוניות הסדאן. עובדתית: אי אפשר לקחת מטסלה את הבכורה או התדמית.