ניתוח
איך ישפיע מכרז הליסינג לאנשי קבע על שוק הרכב הישראלי?
עם כ-10 אלף רכבים חדשים שייכנסו למערכת הביטחון, מכרז הליסינג לאנשי הקבע שפורסם אתמול ייצור שינוי משמעותי בשוק הרכב הישראלי. מעבר לרענון הצי, מדובר גם בהשפעה על מחירי רכבים משומשים, היצע השוק והתחרות במכירות
אתמול (א') פרסם משרד הביטחון את תוצאותיו של מכרז הליסינג לאנשי הקבע שבמסגרתו הוכרז מתווה ההצטיידות בכעשרת אלפים רכבים. ספקית הליסינג העיקרית היא אלדן, שתספק 85% מהרכבים. הספקית השניה היא פרי. עיקר הרכבים מתוצרת סקודה ולצידם תוצע גם קיה סטוניק. בנוסף, משפחות מרובות ילדים יוכלו לבחור בפרונטרה של אופל. מכרז בסדר גודל כזה הוא משמעותי בהיקפים של ענף הרכב הישראלי, ולכן דווקא ביום שאחרי הזכייה מתבררים לא מעט פרטים, כולל ההשלכות שיהיו על שוק הרכב המשומש.
עד כמה המכרז משמעותי? אתמול בערב הודיעה חברת אלדן לבורסה על זכייתה בחלק מחוזי האספקה. ההודעה מדגישה כי היא תהיה ספקית של משרד הביטחון למשך שלוש שנים. תקופת האספקה של הרכבים היא 4 שנים עם אופציה להארכה בשנה. כלומר, מינואר 2025 ועד סוף 2027 אלדן היא ספקית ליסינג. כלומר, אם למשל אלדן תספק רכב בשנת 2027- משרד הביטחון יוכל להחזיק בו עד 2031- שנה בה אגב רוב המכוניות בישראל לבטח יהיו כבר חשמליות, מה שישאיר את המשרד עם רכבים מיושנים למדי שאינם אפילו היברידיים.
עוד פרט חשוב שמופיע בדיווח של אלדן נוגע להכנסות חברת הליסינג וההשכרה מהעסקה. לפי אלדן: "לפי תחשיב תיאורטי, ההכנסות הצפויות של החברה ממשרד הביטחון, לאחר אספקת מלוא הרכבים מכוח המכרז האמור קרי, לאחר שלוש 3 שנים מתחילתו יהוו מעל ל10%- ממחזור ההכנסות המאוחד של החברה". אלדן טרם פרסמה דוחות לסיכום 2024, אבל הרווח הנקי שלה בתשעת החודשים הראשונים של השנה היה 85 מיליון שקל, לעומת 107 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד ו-128 מיליון שקל ב-2023 כולה. מעבר לכך, מכרז משרד הביטחון בא לאלדן בעיתוי לא רע: בהמשך לחשיפת "כלכליסט" על בחינת הנפקה של אלדן, החברה הודיעה רק לפני ארבעה ימים לבורסה כי היא בוחנת הנפקה לציבור. סגירת חוזה על "מעל 10% ממחזור העסקאות" שלושה ימים אחרי הודעה כזאת אינה עיניין של מה בכך.
פרטי עסקת הליסינג של משרד הביטחון ידועים - אבל רק ברמת הפרטים היבשים שנמסרו על ידיו. כלומר, כמה רכבים – ואילו דגמים. אבל אתמול בלילה הופצו בקרב אנשי הקבע ה"כללים" לביצוע החלפות הרכבים על ידי מנהל הרכש הביטחוני (מנה"ר) במשרד הביטחון ואגף הטכנולוגיה והלוגיסטיקה בצה"ל - ומהם ניתן ללמוד לא מעט.
• ראשית: הרכבים לא יסופקו רק לאנשי קבע. לפי משרד הביטחון גם עובדי צה"ל שברשותם רכב ליסינג ממתאר רס"ן יוכלו לקבל רכבים.
• שנית: הצבעים של הרכבים יקבעו בהתאם לזמינות.
• שלישית: יש רשימת המתנה וסדרי עדיפות. הראשונים שנמצאים בתור להחלפת רכב הם מחזיקי רכבי רמב"י, כלומר משפחות ברוכות ילדים. אחריהם נמצאים רס"ן/סרן במינוי רס"ן/רנ"ג/רס"ב במינוי ברמ"פ א' ומעלה. אחריהם רס"ן/ סרן במינוי רס"ן בתפקיד מ"פ. למעשה, יש לא פחות מתשע "רמות תעדוף".
• רביעית: גם ברכבים למשפחות ברוכות ילדים יש סדרי עדיפות. הראשונים שיקבלו אותם הם סרנים שלהם 4 ילדים ויותר - ולפחות ארבעה ילדים הם מתחת לגיל 21. אחריהם יקבלו רס"בים שלהם 4 ילדים ויותר - והילדים מתחת לגיל 21.
• חמישית: החלפת הרכבים תבוצע במקבצים. קצב הרענון יקבע כך שהרכבים הראשונים שיוחלפו יהיו כאלה שיוצרו בשנת 2020. לאחר מכן 2021 וכו'. קצב הרענון הוא 500 רכבים בחודש. כך שבכל מקרה, הסיאט איביזה והיונדאי I 20 הקשישות ימשיכו לשרת עוד זמן רב.
• שישית: יש גם רכבים יד שנייה: קצינים ונגדים שויתרו על רכב ויהיו מעוניינים ברכב אחר יקבלו רכבים יד שנייה ששימשו רס"נים.
מה משרד הביטחון גילה על הסינים שאנחנו לא יודעים?
מעבר לכל אלה, התנהלות משרד הביטחון במכרז מעלה גם שאלה מהותית: מה קרה עם יצרני הרכב הסינים? לא ניתן להתעלם מהעובדה שיצרני הרכב הסינים נפסלו מהשתתפות במכרז למרות שאלה עמדו לספק גם מכוניות היברידיות יעילות וגם מכוניות חשמליות נקיות. גורמים המקורבים למכרז מסרו כי פסילת יצרני הרכב הסינים נבעה משיקולי ביטחון שדה. בכבישי ישראל נוסעות מאות אלפי מכוניות סיניות, חלקן משרתות חברות הייטק, חלקן שייכות לבני משפחתם של משרתי קבע שלבטח נוסעים בהן פה ושם. מהם השיקולים הללו? מה גילו במשרד הביטחון על יצרני הרכב הסינים? במשרד הביטחון בחרו שלא להגיב.
ושאלה מהותית נוספת: מה יקרה כעת למכוניות המשומשות שיפלטו ממשרד הביטחון. בעבר, לפני שבמשרד הביטחון חכרו את סיאט איביזה ויונדאי I 20 היתה מיצובישי אטראז' – מכונית משפחתית קטנה - שהיתה רחוקה שנות אור מעידון או נוחות עד לרמה שמשרתי הקבע קראו לה "רום כרמל מודרנית". אחרי שהמכרז הסתיים אטראז'ים רבים נמכרו על ידי חברות הליסינג. חלקן במחירי רצפה, אבל חלקן נמכרו לסוחרים שעשו בהן ככל העולה על רוחם. במחצית השניה של השנה יחלו להיפלט לשוק יונדאי I 20 וסיאט איביזה, שני דגמים מבוקשים למדי – שחלקם יהיו במצב מכאני לא מזהיר, אחרי חיים קשים בקבע. חוקית, החברות שימכרו את הרכבים לא מחויבות לדווח שהם היו רכבים שאולי אפילו השתתפו במלחמת חרבות ברזל. ראו הוזהרתם.