ירידה של מעל 100 ק"מ: כך משפיע קור קיצוני על טווח הנסיעה של המכוניות החשמליות
ירידה של מעל 100 ק"מ: כך משפיע קור קיצוני על טווח הנסיעה של המכוניות החשמליות
בדיקה שנערכה בנורבגיה הקפואה מצאה כי טווח הנסיעה של מכוניות חשמליות יורד בעשרות אחוזים בטמפרטורות נמוכות במיוחד; אילו דגמים רשמו ירידות מתונות יחסית?
מזג האוויר הישראלי, במיוחד בשנים האחרונות בקיץ, מייצר מחזה נפוץ של חשמליות הנוסעות במהירות 90 קמ"ש בדרך לאילת - לעתים ללא מזגן. אבל הבעיה העיקרית של רכב חשמלי אינה ההתמודדות עם תנאי חום קיצוניים – אלא דווקא עם תנאי קור. קור משפיע הן על יכולת הטעינה של רכב חשמלי - מאריך את משך הטעינה - והן על טווח הנסיעה. הסיבה העיקרית לכך היא האטה של תהליכים המתרחשים בסוללות ליתיום איון שמתרחשת בתנאי קור (וחום) - כמו גם שימוש בצרכני אנרגיה נוספים כגון מערכת החימום.
עיקר הפגיעה בביצועי החשמליות רלוונטית כמובן למי שמתמודד עם תנאי אקלים קיצוניים ומאחוזי חדירה ניכרים של רכב חשמלי - מדינות סקנדינביה. מה שגורם לגופים צרכניים ורגולטוריים לבצע מבחני טווח מקיפים, בין היתר כדי לוודא שנהגי רכב חשמלי לא ימצאו עצמם תקועים בתנאי קיפאון. כך, NAF, פדרציית הנהגים הנורבגית ביצעה מבחן טווח מקיף למספר גדול של רכבים חשמליים – חלקם נמכרים גם בישראל.
חשוב להדגיש שהמבחן שנערך בנורבגיה בוצע בתנאים שונים מאוד מהתנאים המוכרים לישראלים: תנאים מושלגים ובטמפרטורות שהגיעו ל-3- מעלות צלזיוס. עם זאת, המסקנות של NAF, שאנשיו נהגו במכוניות עד להתרוקנות הסוללה, לגבי יכולת הרכב לשמור ככל האפשר על טווח נסיעה קרוב לנתוני היצרן מעידות לא מעט גם על טכנולוגיית הסוללה שבידי היצרן.
זאת ועוד, בניגוד ללא מעט מדינות באירופה בנורבגיה שיעור חדירה של רכב חשמלי משמעותי מאוד: כמעט 90% - לכן לצד מותגי הרכב האירופים ניתן למצוא בה לא מעט יצרני רכב סינים, מה שהופך את השוק הנורבגי בהיבט זה לדומה במידה מסוימת לשוק הישראלי ומאפשר גם אגירת מידע על דגמים סינים, שבדרך כלל אינם מופיעים בסקירות מאירופה. טווח הנסיעה הרשמי של כל הרכבים שנבדקו הוא טווח נסיעה לפי מחזור WLTP, כלומר טווח נסיעה רשמי לפי התקינה האירופית המקובלת גם בישראל. זהו הטווח המרבי (בתנאים אופטימליים) שעליו מצהיר יצרן הרכב בפני הלקוחות – גם בארץ.
רשימת הדגמים שנבחנו כוללת דגמים רבים, חלקם דגמי יוקרה, חלק מכוניות ספורט. מבין דגמים אלה, חלק רלוונטיים לשוק הישראלי – וחלק כלל לא משווקים בארץ. הנתונים מחולקים מהנמוך אל הגבוה - כלומר מהרכב שהציג את ההפרש הגדול ביותר מהצהרות היצרן - אל הרכב שהציג את ההפרש הקטן ביותר.
מבין הרכבים הרלוונטיים לישראל, הראשון שמופיע בנתוני NAF (כלומר הציג את הירידה הגדולה ביותר בטווח הנסיעה בתנאי קור) היה גרסתו החשמלית של פיג'ו 3008. הטווח המוצהר של רכב הכביש שטח של פיג'ו הוא 510 קילומטר אך בתנאי קור הוא ירד בשיעור של 31.9% ועמד על 347 קילומטר. אחריו נבחן המיניוואן של וויה- ה-DREAM המשווק גם בישראל. לפי התוצאות בתנאי קור טווח הנסיעה של הוויה ירד מ-482 קילומטר ל-343 קילומטר - ירידה משמעותית של 28%. פיג'ו 5008 E החשמלי איבד 26% מטווח הנסיעה הרשמי שלו: 488 קילומטר ובקור הפיג'ו נסע 361 קילומטר.
טסלה 3 שמחזיקה בחלק נאה מהשוק הנורבגי הגיעה למבחן עם טווח רשמי מכובד מאוד של 702 קילומטר. בתנאי קור נרשמה ירידה של 24% בטווח הנסיעה שהביאה את הטסלה לטווח של 530 קילומטר. ה-7 ID של פולקסווגן שמשווקת גם בישראל נבחנה בגרסת ה"טורר" שטווח הנסיעה הרשמי שלה הוא 571 קילומטר. בתנאי קור הטווח ירד ב-22.9% והגיע ל 440 קילומטר.
ה-6 G של אקספנג שמשווקת גם בישראל, הגיעה למבחן עם טווח נסיעה רשמי של 550 קילומטר - שבתנאי קור ירד ל-429 קילומטר. טווח הנסיעה הרשמי של 30 EX החשמלית של וולוו המשווקת גם בארץ הוא 472 קילומטר – אך הקור הנורבגי צמצם את הטווח ב-21.4% ל-370 קילומטר. יונדאי איוניק 5 התייצבה בשלג עם טווח רשמי של 546 קילומטר ונעצרה אחרי 436 קילומטר – כלומר הפרש של 20% ביחס לנתוני היצרן. ה-8 EL של NIO המשווקת גם בישראל היא מכונית חשמלית שטווח הנסיעה הרשמי שלה הוא 503 קילומטר. הקור צמצם את הטווח הרשמי שלה ב-18% ל-412 קילומטר. טווח הנסיעה הרשמי של סמארט 3 הוא 415 קילומטר. במבחן הקור הוא ירד ב-16% ל-346 קילומטר.
רכב הכביש שטח החשמלי של BYD ה-SEAL U, מתהדר בטווח רשמי של 500 קילומטר. בתנאי קור הטווח ירד ב-15.8% והגיע ל-421 קילומטר. הטאנג של BYD המשווקת אף היא בישראל נסעה 481.6 קילומטר בשלג- ירידה של 9% לעומת הטווח הרשמי: 530 קילומטר. ואת הרשימה סוגרת מכונית חשמלית שכמעט ולא איבדה טווח בשלג: רכב הכביש שטח פולסטאר 3 שאינו משווק בישראל. טווח הנסיעה הרשמי של הפולסטאר החשמלי הוא 560 קילומטר והקור הצליח להפחית את הטווח ל-531 קילומטר -ירידה של 5.1% בלבד.
בפועל: הפולסטאר הוא הרכב שהציג את ההפרש המזערי ביותר ביחס לנתוני היצרן לנוכח תנאי קור. במקום השני נמצאת טאנג של BYD שהטווח שלה ירד בתנאי קור בשיעור של 9.1%. מיני קאנטרימן החשמלית נמצאת במקום השלישי עם 11% איבוד טווח בקור ביחס להצהרות היצרן.