ניתוחמכירת מודל Y המחודש מתקרבת, ואיתה גם הדילמה של טסלה
ניתוח
מכירת מודל Y המחודש מתקרבת, ואיתה גם הדילמה של טסלה
החברה הפחיתה את היקף הייצור של מודל Y ג'וניפר בסין, אך החלה בו בגרמניה; לפיכך מכירתו עשויה להיות קרובה באירופה, וגם בישראל; התחרות של החברה האמריקאית בארץ מול הדגמים הסיניים, שהמקבילות שלהם למכונית החדשה לא עולות על 230 אלף שקל, מציבה בפניה את השאלה האם להעלות את מחירה - שכן אז הצרכנים עשויים להעדיף את החלופות הפחות איכותיות
טסלה מודל Y ג'וניפר (Y המחודשת) הוצגה בשבוע שעבר בסין אך לעת עתה באתר החברה בישראל, כמו גם באתרי טסלה בגרמניה, בצרפת ובכל יתר אתריה במערב, מודל Y המוצע למכירה הוא מהדגם הישן.
עם זאת, מועד מכירת מודל Y בשווקים האירופיים (וכתוצאה מכך גם בישראל) עשוי להיות קרוב: לפי דיווחים באירופה, אתמול החלה טסלה בייצור מודל Y ג'וניפר במפעלי היצרנית בגרמניה, האחראיים בין היתר על אספקה של חלק מדגמי טסלה Y לישראל. ואולם, לפי דיווחים בסין דווקא מפעל טסלה שנגחאי, בו החל ייצור מודל Y בשבוע שעבר, נערך לירידה בקיבולת הייצור עקב שדרוג של מערך הייצור. השדרוג יימשך כשלושה שבועות ויתקיים במקביל לחגיגות השנה החדשה שיתקיימו בסין מה-20 בינואר עד ה-4 בפברואר.
כנהוג בטסלה, היצרנית אינה נוהגת לעדכן או להגיב מראש בנוגע למועדי תחילת השיווק של דגמיה המחודשים, או לשינויים במחירי הרכב, כלומר הדרך היחידה לדעת מתי מודל Y ג'וניפר תשווק בישראל היא לעקוב אחר הודעות היצרנית הרשמיות באמצעות אתר החברה.
יוזכר כי מודל Y המחודשת כוללת לא מעט שינויים ושדרוגים ביחס לטסלה מודל Y הנוכחית: החל בשדרוג של איכות תא הנוסעים וכלה בהוספת מסך אחורי והארכת טווח הנסיעה. בסין טסלה מודל Y ג'וניפר יקרה בכ-5% מהדור היוצא, אך לעת עתה לא ניתן לדעת כיצד היצרנית תנהג בנוגע לשוק הישראלי או שווקי המערב בכלל.
באירופה טסלה אינה נדרשת להתמודד מול יצרני הרכב הסינים שכניסתם מתעכבת בגלל מכסות יבוא ובגלל שביבשת הלקוחות לא מסתערים על התוצרת הסינית. בישראל לעומת זאת קיים שוק פורה ואגרסיבי לרכבים מתוצרת סין. אך מעבר לכך, את שוק הרכב החשמלי מתוצרת סין ניתן לחלק בגסות לרכבים שמחירם הוא עד 200 אלף שקל, ומעלה. טסלה משחקת בשוק של מעל 200 אלף שקל. בניגוד לפלח השוק העממי, בו הלקוחות מוכנים לרכוש רכבים מתוצרת מותגים עלומי שם, בשוק היותר יוקרתי הלקוחות ניחנו במודעות צרכנית יותר גבוהה ובמודעות לחוזקם של מותגים - מה שמעניק לטסלה דומיננטיות גבוהה בשוק היוקרה.
כאן בפני טסלה בישראל ניצבת בעיה: מחד, יש לה מתחרים סינים רבים, מאקספנג ועד צ'אנגאן שמחיר הדגמים שלהם שמקביל למודל Y אינו עובר בדגמי הבסיס את רף 230 אלף השקלים. מאידך, מדובר בפלח שוק בו ללקוחות אין בעיה לשלם יותר מעבר לכך: לטסלה ישראל אין מלאי של רכבים ששוחררו ממכס בתעריפי 2024. לעומת זאת למתחרים הסינים יש אלפי מכוניות ששוחררו ממכס לפני שבועיים, מה שיאפשר להם מחיר תחרותי ושולי רווח נאים. כיום השוק נמצא במצב בו חוזקו של מותג בשוק מכתיב את המחיר.
כלומר אם הציבור אימץ את המותג ויש לו תדמית נכונה - אפשר להעלות מחיר. לדוגמה: באקספנג המחיר התייקר בתחילת השנה לאחר ההצלחה הנאה של המותג. בצ'אנגאן המחיר לא עלה. מצב כזה מייצר דילמה שיווקית בפני טסלה. אם טסלה תותיר את מחיר מודל Y ללא שינוי, כלומר תציע את הדגם החדש במחיר זהה לדגם הנוכחי של מודל Y (כ-247 אלף שקל לגרסת הבסיס) אזי ישאר לה יתרון תחרותי מול המותגים הסיניים שמחירם מתקרב ל-230 אלף שקל. אם המחיר יתייקר מעבר לרף רבע מיליון השקלים לדגם הבסיס, גם מי שמבין את הבדלי האיכות והיכולת בין טסלה ובין לא מעט מותגים סיניים עשוי להתפתות לרכוש את רכבי הכביש שטח הסינים כמו ה-07 של דיפאל, שמחירם כיום הוא מעט יותר מ-200 אלף שקל, אבל פער המחיר בינם ובין מודל Y החדשה הוא מאוד משמעותי.