בלעדיהטנדרים החשמליים נתנו דחיפה ליבוא הזעיר ב-2024, ירידה במסלול העקיף
בלעדי
הטנדרים החשמליים נתנו דחיפה ליבוא הזעיר ב-2024, ירידה במסלול העקיף
מנתוני משרד התחבורה עולה כי אשתקד נמסרו בישראל 2,516 מכוניות ביבוא זעיר - עלייה של כ-5% לעומת 2023. לעומת זאת ביבוא העקיף נרשמה ירידה - בשל חוסר היכולת להתחרות ביבואנים הגדולים
היקף היבוא הזעיר של מכוניות לישראל עלה באופן מתון בשנה שעברה. היקף היבוא העקיף דווקא ירד- ובאופן מעניין יבוא הרכב החשמלי לא תמיד התרומם ביחס לערוצי היבוא הישירים. כך עולה מנתונים של משרד התחבורה המסכמים את 2024 אשר הגיעו לידי כלכליסט.
כיום ניתן לרכוש בישראל רכבים אשר יובאו ארצה בשלוש דרכים: יבוא ישיר, כלומר רכישה מיבואני הרכב הגדולים והוותיקים. אלה היבואנים שרוכשים את המכוניות החדשות ישירות ממפעלי יצרני הרכב. אלה מסרו אשתקד 272 אלף מכוניות חדשות. סוג היבוא השני הוא יבוא עקיף ("יבוא מקביל", כפי שהוא מכונה), כלומר היבואן רוכש את המכוניות מסוכן של יצרן הרכב בחו"ל – והסוג השלישי הוא יבוא זעיר, כלומר סוכן יבוא אשר מייבא עשרות מכוניות בשנה בלבד. עיקר היבוא הזעיר לישראל הוא של רכבי יוקרה. בהערת אגב יצוין כי גם כעת, עם תחילת 2025 כבר ניתן לראות ברישומי מדינת ישראל כי בעוד היבוא של רכבים מטורקיה הסתיים בגלל הסנקציות שהטיל ארדואן – היבוא העקיף של יונדאי i10, טויוטה קורולה ודגמים נוספים מתבצע ללא הפרעה, מכיוון שבעוד שיצרני הרכב הגדולים כפופים לרצונותיו של ארדואן ואינם מייצאים מטורקיה לישראל, סוכני יבוא עקיף יכולים לרכוש מכוניות "מייד אין טורקיה" מסוכנים בכל רחבי אירופה.
הטנדרים החשמליים יצרו עלייה בייבוא הזעיר
באשר לנתוני היבוא: בשנת 2024 נמסרו בישראל 2,516 מכוניות ביבוא זעיר. מדובר בעלייה קלה של כ-5% ביחס ל-2023, אז נמסרו 2,399 מכוניות, ובירידה משמעותית ביחס ל-3,866 מכוניות בשנת 2022. כאמור עיקר הרכבים המגיעים ארצה ביבוא זעיר הם רכבי יוקרה, העלייה המתונה בהיקפו נובעת ממספר סיבות. ראשית: החמרה של האכיפה והפיקוח של מדינת ישראל על תהליכי הרישום. שנית: גם אצל יבואני הרכב הגדולים והישירים - שוק היוקרה נחלש מאוד ב-2024.
אך מדוע בכל זאת נרשמה עלייה (מתונה) במכירות? התשובה מעניינת וטמונה בנתוני יבוא הרכב החשמלי שהגיעו לידי "כלכליסט". לפי עיקרי הדברים, בשנת 2022 נמכרו ביבוא זעיר 432 רכבים חשמליים. בשנת 2023 הנתון עלה ל-502 רכבים. ובשנת 2024 היקף מכירת רכב חשמלי ביבוא זעיר הגיע לשיא של 971 רכבים. חלק נאה מהרכבים הללו הם טנדרים חשמליים, מהאמר ועד שברולט ופורד לייטנינג אשר אחראים לזינוק בהיקף המכירות של רכב חשמלי. לטנדרים הללו, החשמליים של GM ופורד, אין כיום יבואן רשמי וישיר בישראל למרות ש-UMI יבואנית שברולט הצהירה לפני מספר חודשים על כוונה לייבא ארצה טנדרים חשמליים.
היבואנים העקיפים לא יכולים להתחרות בשוק החשמל
לצד נתוני היבוא הזעיר נחשפים גם נתוני היבוא העקיף - מהם עולה דווקא מגמה הפוכה של ירידה כוללת במסירות. כך, בשנת 2022 נמכרו בישראל 6,131 רכבים ביבוא עקיף. בשנת 2023 נרשמה עליה קלה ל-6,211 רכבים ובשנת 2024 נרשמה דווקא ירידה ל 5,767 רכבים. עקרונית שנת 2024 היתה אמורה דווקא להיות שנה של הצלחה ליבוא העקיף, בין היתר עקב חסימת ערוץ היבוא מטורקיה אצל היבואנים הישירים, אבל בפועל ליבואנים הישירים יש נשק רב עוצמה: 25% ממסירות הרכב החדש בשנה שעברה בישראל ביבוא ישיר היו של רכב חשמלי. יבואנים עקיפים אינם יכולים לרכוש רכב חשמלי מדגמים עממיים במחירים אטרקטיביים ישירות מיצרני הרכב, מה שהופך אותם לפחות אטרקטיביים, אלא אם הם מייבאים ארצה רכבים מדגמים שאינם נפוצים ביבוא הישיר. עובדה זו משתקפת היטב גם בנתוני מסירות הרכב החשמלי ביבוא עקיף: בשנת 2022 נמכרו ביבוא עקיף 556 מכוניות. בשנת 2023 נתון זה עלה ל-1,007 מכוניות. אבל ב-2024 חלה ירידה מתונה ל-1,002 מכוניות חשמליות שנמכרו אשתקד ביבוא העקיף.