סגור
אולם תצוגה רכב חדש סוזוקי תל אביב
אולם תצוגה בתל אביב. הלקוחות ישלמו ביוקר על רכב ששולם עליו מס של שנה שעברה (צילום: תומר הדר)

ניתוח
מדוע המדינה מאפשרת ליבואנים למכור ב-2025 רכב ששילמו עליו מס ב-2024?

לפי נתוני רשות המסים, בחודש שעבר נכנסו לישראל מעל 90 אלף מכוניות חדשות, שליש מהכמות שנמכרה אשתקד. המכוניות הללו יימסרו רק השנה ללקוחות, שייאלצו לשלם מס יקר ל-2025, למרות שהיבואנים שילמו עליהן מס ב-2024. מדוע המדינה מאפשרת זאת? כי רק בחודש שעבר הרוויחה מזה יותר מ-4 מיליארד שקל 

אתמול, כמדי שנה, פרסמה רשות המסים את נתוני היבוא של סחורות שונות בשנה שעברה. הסחורות כוללות מוצרי חשמל, מכוניות ומוצרים נוספים. הנתון המעניין ביותר שעלה מהסקירה של רשות המסים הוא מספר המכוניות חסר התקדים שנכנס לישראל במהלך החודש שעבר - 95,601 מכוניות. זהו שיא היסטורי. רק כדי לסבר את האוזן: בשנה שעברה נמכרו בישראל כ-270 אלף מכוניות חדשות, כלומר שליש מכמות המכוניות שנמכרה בישראל אשתקד נכנסה לארץ בחודש שעבר.
בל נטעה, המכוניות שנכנסו לישראל בחודש שעבר אינן מכוניות שנמסרו ללקוחות בשנה שעברה. אלה מכוניות שיימסרו ללקוחות השנה. חלק מהן יימסרו בקרוב, אחרות ישבו במגרשים של יבואני הרכב עד שגילן יתקרב לשנה ואז הן כנראה ילכו למכירות "יד ראשונה אפס קילומטר". המשותף לכל המכוניות האלה? מס הקנייה שמדינת ישראל הרוויחה עליהן הוא מס הקנייה של השנה שעברה. במקרה של מכוניות עם מנועי בנזין, דיזל, הייבריד, הטבת המס על המכוניות האלה צומצמה. במקרה של המכוניות החשמליות, מס הקנייה עלה מ-35% ל-45%. פה ושם היבואנים "יעשו לצרכנים טובה" ויצאו במבצעי מכירות. על המחירים שהם העלו לפני שבועיים.
וכאן נשאלת שאלת השאלות: המכוניות האלה, שליש מהיקף השוק, שוחררו על ידי יבואני הרכב בתעריפים של 2024. לנוכח העובדה שמדובר במספר חסר תקדים של מכוניות חדשות שנכנסו לישראל בחודש שעבר ושוחררו בתעריף הישן - מדוע יבואני הרכב הפגיזו את הציבור בקמפיינים שקראו לו לרכוש רכב "לפני ההתייקרות" , כשמי ששולט בהתייקרות הם היבואנים עצמם? התשובה: כי הם יכולים.
חשוב לציין, יש גם יבואני רכב שבאמת לא ייקרו את מחירי המכוניות, במיוחד החשמליות. אבל היבואנים האלה הם לרוב כאלה שהדגמים שלהם לא כל כך הולכים טוב ולכן הם צריכים "בוסט" למכירות השנה. אצל היבואנים הגדולים, שהדגמים שלהם נמכרים היטב, קשה הרבה יותר למצוא מכוניות מודל 2025 במחירי 2024, למרות שלרוב מדובר במכוניות שהמיסוי עליהן שולם אשתקד - אבל הלקוחות ישלמו את מחירי 2025. הפרקטיקה הזאת עובדת היטב גם לטובת ציי רכב ומחזיקי רכב צמוד. עובדה, יש יבואנים שייקרו כמעט את כל ההיצע אבל משום מה דגמי הציים שלהם לא התייקרו.
לנוכח המצב המוזר הזה, בו הלקוחות צריכים השנה לשלם את מחירי 2025 "בגלל שהמס עלה" על מכוניות שהמס עליהן הוא בכלל המס הישן, נשאלת שאלה: מדוע מדינת ישראל נותנת יד לשיטה התמוהה הזאת? אחרי הכול, מדינת ישראל היא מדינה שהמשפט "מאבק על יוקר המחיה" מופיע תדיר בפרסומיה. ששריה וחברי הכנסת שלה מדברים לא מעט על הריכוזיות בענף הרכב, על התחרות בענף הרכב ועל כמה מחירי הרכב והתחזוקה יקרים.
התשובה טמונה במספרים: בחודש שעבר המדינה הרוויחה 4.1 מיליארד שקל בחודש אחד מיבוא רכב. מדובר בהכנסות בגובה פי שניים מההכנסות של דצמבר 2024, אז החות'ים עצרו את האוניות. כל ההכנסות של מדינת ישראל אשתקד מענף הרכב היו 15.7 מיליארד שקל. לא צריך להיות כלכלן כדי להבין מדוע מדינת ישראל מאפשרת את קיומה של השיטה על גב הצרכנים. האם זה יקרה גם בעתיד? כמובן שכן. מדיניות המיסוי של מדינת ישראל קובעת שמדי ינואר המיסוי עולה. אז הרכבים מגיעים בהמוניהם בדצמבר וכולם מרוצים, חוץ מהצרכן שצריך לשלם יותר. מדינת ישראל היא מדינה שחרטה על דגלה מסר ירוק. הטמעה מאסיבית של רכב חשמלי. אבל היא מאפשרת את קיומה של שיטה שלמעשה פוגעת ברוכשי המכוניות החשמליות מדי תחילת שנה והופכת את החודשים הראשונים של כל שנה לחודשים בהם הצרכנים משלמים ביוקר.