סגור
רכב חשמלי נטען ב קנדה 22.12.23 טעינה טעינת רכב חשמלי
רכב חשמלי נטען בקנדה (צילום: Graham Hughes/Bloomberg)

לא רק בארה"ב: קנדה מפסיקה את המענקים לרכב חשמלי. איך זה ישפיע על ישראל?

בשנה האחרונה המענקים שהעניקה ממשלת קנדה במאות מיליוני דולרים מימנו רכישה של כמעט 200 אלף רכבים חשמליים - במטרה שעד 2035 יפסיקו להימכר במדינה רכבים מזהמים. אלא שהקופה התרוקנה והתוכנית הגיעה לסיומה. כעת ערוצי היבוא לישראל יהפכו למשתלמים יותר

תוכנית התמריצים של הממשל הקנדי לרכישת רכב חשמלי הגיעה לסיומה, כך מדווחים אמצעי תקשורת במדינה. במקרה הזה, גם שוק הרכב הישראלי יושפע.
הממשל הקנדי הכריז על תוכנית התמריצים לרכישת רכב חשמלי ב-2019. יעד התוכנית היה ש-20% מהרכבים החדשים שיימכרו במדינה עד 2026 יהיו חשמליים, ועד 2035 כל הרכבים החדשים שיימכרו בקנדה יהיו נטולי פליטות. הממשל הקנדי הציע החזרים גם על רכבי פלאג אין הייבריד.
לפי נתונים שפורסמו בקנדה, במהלך 11 חודשי השנה שעברה הממשל הקנדי העניק לרוכשים 927 מיליון דולר קנדי (639.8 מיליון דולר אמריקאי) שמימנו רכישה של כמעט 200 אלף רכבים חשמליים בשנה שעברה בלבד. ואולם, לנוכח המהלכים שביצע ממשל טראמפ לביטול ההטבות לרכב חשמלי, ולאור העובדה שקופת המענקים התרוקנה, הממשל הקנדי הכריז כי התוכנית מחוסלת. לעת עתה יצרני רכב מסוימים, למשל ניסאן, מציעים תוכניות הנחות משלהם המיועדות להחליף את התוכנית של הממשל, אך מדובר בתוכניות זמניות בלבד.
שוק הרכב הקנדי, יש להדגיש, שונה מאוד משוק הרכב הישראלי. רכבים מתוצרת סין אינם נמכרים בקנדה. גם סקודה או סיטרואן לא ניתן למצוא בקנדה. עם זאת, לשוק הרכב הקנדי יש זיקה חשובה לשוק הרכב בישראל: כיום על פי חוק, המכוניות שמיובאות לישראל חייבות לעמוד בתקינה של אחד משלושה אזורים: ארה"ב, אירופה וקנדה. כלומר, מה שמותר לשיווק בארה"ב, אירופה או קנדה מותר לשיווק בישראל.
מדוע דווקא קנדה, מדינה ששוק הרכב שלה מורכב מיצרנים יפנים ואמריקאים, נבחרה על ידי מדינת ישראל כמדינה שהתקינה שלה רלוונטית גם לגבינו? הסיבה טמונה בשיטה המטרית: כיום יש רכבים של יצרנים שאינם משווקים באירופה אך כן משווקים בארה"ב. אבל חלק מהם משווקים כשהם מותאמים לשיטה האימפריאלית, כלומר המהירות שלהם מצוינת במיילים לשעה, צריכת הדלק שלהם מצוינת בגאלונים וכו'. רכבים אלה משווקים בקנדה - אך המידות שלהם הן מטריות, כלומר קילומטרים לשעה וליטרים.
כעת, כאשר יצרני הרכב ימצאו עצמם עם רכבים חשמליים בקנדה שקשה למכור, סביר להניח שערוצי היבוא לישראל יהיו יותר משתלמים, לפחות כל עוד יש מלאים שקשה למכור. היבוא עצמו אינו צפוי להתבצע באמצעות יבואני הרכב הישירים, אלא דווקא באמצעות יבואני הרכב העקיפים, כלומר מי שרוכשים את המכוניות מ"דילרים" של יצרני הרכב בחו"ל. הסיבה לכך היא כמובן המלאי שיעיק על ה"דילרים" והעובדה שכיום בכל מקרה חלק נאה מהיקף היבוא העקיף לישראל מבוצע דרך קנדה, כלומר למשווקים בישראל כבר יש ערוצי יבוא מסודרים.