במרחק 6 שעות נסיעה מתל אביב: מצרים בונה אימפריית רכב סינית
במרחק 6 שעות נסיעה מתל אביב: מצרים בונה אימפריית רכב סינית
במצרים נרקמת מהפכה תעשייתית בתחום הרכב - עם פתיחת מפעלים של יצרנים סינים שמייצרים מכוניות עבור השוק המקומי והאפריקאי. התוכנית האסטרטגית של הממשל המצרי שואפת להפוך את המדינה למרכז ייצור גלובלי שוב, תוך שילוב טכנולוגיות חדשות ויצוא רכבים לשווקים ברחבי העולם
בתחילת השבוע התקיים באוקטובר סיטי, פרבר של קהיר ששמו חוגג את "הניצחון" על ישראל במלחמת יום כיפור, טקס מרשים לרגל פתיחת מפעל של ג'ילי הסינית. בטקס הפתיחה נכחו בין היתר מוסטפא מדבולי, ראש ממשלת מצרים וסונג יון, סגן נשיא ג'ילי העולמית. המפעל של ג'ילי הוא מפעל CKD, כלומר שמייצר מכוניות שמגיעות במעין "ערכות" ממדינת המקור של יצרן הרכב – ואלה מורכבות על ידי עובדים מקומיים. לפי הפרסומים במצרים, המפעל החדש של ג'ילי ייצר שני דגמים – ג'ילי קולריי וג'ילי אמגרנד. היקף הייצור של המפעל החדש, לפחות בשנים הראשונות, יהיה יחסית צנוע: כ-30 אלף מכוניות, רובן ככל הנראה עבור שוק הרכב המצרי המקומי.
אם פתיחת מפעל של יצרן רכב סיני במצרים שמייצר כמה עשרות אלפי מכוניות בשנה נראית עניין של מה בכך, בסוף החודש שעבר הודיעה SAIC, חברת האם של MG שהיא פותחת במצרים מפעל ייצור מקומי בהשקעה של 135 מיליון דולר. גם המפעל של MG ממוקם באוקטובר סיטי אבל הוא גם עומד לייצא מכוניות.
בנובמבר האחרון התקיים באוקטובר סיטי טקס מרשים בנוכחות קאמל אל ואזיר, שר התעשייה והמסחר המצרי. לפי פרסומי משרד התעשייה והמסחר המצרי, השר נכח בחנוכת מפעל של יצרנית הרכב הסינית EXCEED, בעצמה מעין תת מותג של צ'רי הסינית.
ב-29 באוקטובר אשתקד הודיעה BAIC הסינית על חתימת הסכם מחייב להקמת מפעל ייצור רכב חשמלי בפרברי קהיר. ההסכם נחתם בשיתוף עם הממשל המצרי וקבוצת EIM המצרית. המפעל ישתרע על שטח של 120 אלף מ"ר ויוקם עד סוף 2025. בשנת 2026 המפעל ייצר 20 אלף רכבים חשמליים בשנה, חלקם לייצוא. באותו חודש דווח במצרים כי קבוצת אל אמאל, מפיצת BYD במצרים פועלת מול הממשל להקמת מפעל BYD מקומי שייצר דגמים היברידיים.
היסטורית, מצרים אינה זרה לייצור רכב. במדינה בה חיים מעל 110 מיליון איש, שנחשבת לאחת המאוכלסות באפריקה וגם אינה קרובה כלל למפעלי ייצור רכב באירופה, סין, קוריאה או בארה"ב קשה שלא להבין את הצורך בייצור מקומי של רכב. מכוניות יובאו למצרים על ידי מעצמות קולוניאליסטיות שונות מאז שנותיה המוקדמות של המאה הקודמת אך מ-1961 מצרים מתהדרת בתעשיית רכב משלה שצמחה מתוך רשת מפיצי הרכב הוותיקה של מצרים.
טכנית, ייצור רכב במצרים החל בשנת 1961 לאחר שהממשל המצרי השיג מפיאט זיכיון לייצור מקומי של דגמי פיאט. אחרי שהדגמים המקומיים של פיאט זכו להצלחה מסוימת במצרים המפעל אפילו החל לייצר מכוניות ייחודיות לשוק המצרי שהתהדרו במכלולים יותר "קשוחים" לשוק המדברי המצרי. אגב, כך גם נולדה הלאדה הרוסית שהחלה את דרכה אחרי שהממשל הסובייטי רכש מפיאט זיכיון לייצור מקומי - ושיכלל את הדגמים של פיאט כך שיתאימו לתנאי החורף הסובייטי. ב-1974 אחרי מלחמת יום כיפור, הנשיא סאדאת שהיה להוט להכריז על רפורמות במצרים הכריז על מדיניות שנקראה ODEP, מדיניות שנועדה לפתוח את השוק המצרי לייצור מקומי במסגרת רפורמות כלכליות, מה שגרם למספר גדול של יצרני רכב מערביים לפתוח מפעלים במצרים - ממרצדס ועל ג'יפ וג'נרל מוטורס. אבל ב-2010 תור הזהב השני של תעשיית הרכב המצרית (הראשון היה בשנות ה-60 עם הקמתה) הסתיים ב-2011 עם נפילת ממשל מוברק.
לפי נתונים רשמיים של הממשל הסיני, 2010 היתה שנת שיא של ייצור מקומי של מכוניות במצרים. לפי נתוני הממשל, ב-2010 יוצרו במצרים 116,683 מכוניות (היקף כל שוק הרכב הישראלי אשתקד היה 272 אלף מכוניות) אבל ב-25 בינואר ממשל מוברק נפל, מה שגרם ליצרני הרכב הוותיקים לחתוך מיידית את קשריהם עם הממשל – ועם תעשיית הרכב המצרית. בשנת 2011 ניסאן הודיעה שהיא מפסיקה לייצר במצרים. טויוטה הודיעה על הפסקת ייצור. יונדאי וקיה הודיעו גם הן שהן מפסיקות לייצר במצרים. ג'נרל מוטורס ומרצדס הודיעו על "הפסקה זמנית" של הייצור- והתעשייה המקומית שהיתה מבוססת על השקעות מערביות נפגעה.
תוך פחות מחצי שנה תעשיית הרכב המצרית הפכה מפרבר של קהיר לפרבר של מפעלי רכב סינים. לפי הודעות הממשל המצרי, יצרני רכב סינים נוספים בדרך להקים מפעלים במצרים. הודעת משרד התעשייה והמסחר המצרי לתקשורת כללה לא מעט מידע אודות הכוונות של הממשל. כך, לפי אל וואזיר: "ייצור מקומי של רכב הוא חלק ממדיניותו המוצהרת של הנשיא א-סיסי להפוך את מצרים למרכז תעשייה מוביל, במיוחד בתעשיית הרכב". למעשה, העובדה ששלושה יצרני רכב חנכו במצרים מפעלים בפער של שבועות ספורים זה מזה היא נקודת המימוש של תכנית שעליה הכריז הממשל המצרי בינואר 2022, תכנית שמטרתה היא להפוך את מצרים ל"מובילת הייצור" של רכבים עממיים עבור השוק האפריקאי - ולאחר מכן עבור השוק העולמי.
סטטיסטית, רוב מדינות אפריקה עדיין רחוקות מאוד מהמהפכה החשמלית העולמית שמתרחשת באירופה, בארה"ב וגם בסין. עובדתית, השוק האפריקאי אינו מתקדם מאוד. ודווקא מכיוון שכך, יש פוטנציאל אדיר לתוצרתם של יצרני רכב סינים שכלל אינם מייצרים רכב חשמלי, אלא דווקא דגמים פשוטים ועממיים שיכולים להתחרות בטויוטה וניסאן.
התכנית האסטרטגית של הממשל המצרי שהוכרזה לפני ארבע שנים היתה מפורטת ושאפתנית: מענקים ממשלתיים ינתנו לחברות מקומיות עם שורשים בתחום הרכב וקשרים בתעשייה – והחברות הללו יקימו בשיתוף עם הממשל המצרי מפעלי רכב. המפעל של MG הוקם עם חברה מקומית, גם המפעל של EXCEED. בשעתו בשנת 2021, עוד לפני ההכרזה על התכנית להפיכת מצרים למעצמת ייצור רכב נפגש מדבולי עם נציגי יצרני הרכב הסינים כמעין אקט של "הכנת השטח" להקמת המפעלים – ובשנת 2022 הכריז הממשל הסיני על מה שמכונה "תכנית AIDP" – ראשי תיבות של Egyptian automotive industry development – אותה תכנית שתוצאותיה מורגשות במצרים בשלושת החודשים האחרונים. אגב, השלב הבא של התכנית שיכנס לתוקף בשנים הקרובות הוא הענקת תמריצים למצרים שירכשו מכוניות חשמליות מייצור מקומי. גובהו הצפוי של תמריץ הרכישה הוא 50 אלף לירות מצריות ופטור מתשלום על מבחן רישוי שנתי.
ההבדל העיקרי בין תעשיית הרכב המצרית ה"ישנה" ל"חדשה" הוא הכוונה: הישנה כללה מוצרי יצרנים מערביים שיועדו בעיקר לשוק המקומי. אבל תעשיית הרכב המצרית החדשה שכוללת תוצרת של יצרנים סינים מיועדת גם לייצוא. מצגת למשקיעים שפרסמה לאחרונה אחת מקבוצות התעשייה הגדולות במצרים - קבוצת אל סעידי (שעוסקת בין היתר בטלקום, אלקטרוניקה וייצור רכב) ממחישה היטב את הכוונות של הממשל המצרי.
לפי המצגת יצרני רכב סינים יהנו מתשתית רכב שיכולה לשנע את המוצר שלהם למדינות אפריקה - וגם לתעלת סואץ, שישה נמלי ייצוא פעילים במרחק סביר מקהיר, עלות נמוכה של אנרגיה שמסובסדת על ידי הממשל המצרי בפרויקטים בתחומי התעשייה – ו-0% מע"מ על השקעות זרות. כלומר- ה"דיל" שיצרני הרכב הסינים מקבלים ממצרים משתלם: בהתחלה הם ייצרו עבור שוק הרכב המקומי. לאחר מכן ייצאו לאפריקה את הדגמים המזהמים. ובסופו של דבר, אחרי שתעשיית הרכב המצרית תייצר גם רכבים חשמליים סינים - הם יוכלו גם לייצא אותם לאירופה באמצעות תעלת סואץ.
האם רכבים סינים חשמליים יוכלו להגיע גם לישראל ממצרים? טכנית, אם מדובר ברכבים שעומדים בדרישות החוק, אין סיבה שלא. כלומר, אם יצרני הרכב הסינים ייצרו במצרים מכוניות שמיועדות לשיווק באירופה ועונות על הגדרות התקינה האירופית (כלומר מכלול החוקים שנהוגים באירופה), סימן שיהיה מותר לשווק אותם גם בישראל.