ניתוחסוף עידן המכונית העממית: לראשונה, אין בישראל רכב מתחת ל-100 אלף שקל
ניתוח
סוף עידן המכונית העממית: לראשונה, אין בישראל רכב מתחת ל-100 אלף שקל
שילוב של רגולציה מחמירה, דרישות בטיחות חדשות והפחתת הטבות המס על מנועים קטנים הביא להיעלמות המכוניות הזולות מהשוק ומחיר הכניסה לרכב חדש זינק ל-110 אלף שקל
היצע הדגמים שהגיע לשוק הרכב הישראלי לאחרונה, כולל חשמליות סיניות שעלותן כ-200 אלף שקל, רכבי כביש שטח חשמליים ב-170 אלף שקל ושלל פלאג אין הייבריד עם נתוני נסיעה מרשימים. אבל בקטגוריה אחת יש שחקנים מעטים יחסית - זו של המכוניות הקטנות, מה שבעבר הוגדר בישראל כ"מכוניות הזולות". הקטגוריה הזאת הייתה בשעתו קטגוריה תוססת שיצרה תחרות על מי יביא לישראלים את המכונית הכי זולה.
בסוזוקי הביאו לכאן אלטו ידנית בפחות מ-60 אלף שקל. המתחרים הפחיתו אבזור ממכוניות הסופר מיני שלהם כדי לתת ללקוחות הזדמנות לרכוש רכב זול, הישראלים קיבלו אמצעי תחבורה זול, אם כי לא הכי בטוח. כיום המצב שונה: בישראל כמעט ולא ניתן לרכוש מכוניות קטנות או מכוניות משפחתיות פשוטות וכפועל יוצא כבר לא ניתן גם לרכוש מכוניות זולות. הנסיבות מגוונות.
בשנה שעברה היה אפשר לרכוש בישראל יונדאי בכ-80 אלף שקל, ארדואן סתם את הגולל על האפשרות הזאת. אבל זו לא הסיבה היחידה, יש גם סיבות גלובאליות. יצרני הרכב הגדולים לא מתמקדים יותר בייצור של מכוניות קטנות. מדובר בייצור שאינו ריווחי להם בגלל תקנות איכות סביבה ודרישות לבטיחות. גם היצרנים של מכוניות משפחתיות פשוטות יחסית, כמו דאצ'יה שלא יכולים יותר לייצר דגמים פשוטים, כי תקנות איכות הסביבה והדרישה להתקנת מערכות בטיחות כבר אינן מאפשרות ייצור של רכבים פשוטים.
בעבר לשוק הרכב הישראלי היו "הוראות הפעלה" פשוטות: יבואן רכב מייבא דגם מסוים במחיר "שובר שוק" ואז השוק היה מייצר תחרות. כיום מצב בו יבואן מביא רכב במחיר יותר נמוך מכולם פשוט כבר אינו קיים. בין היתר בגלל שיבוא של רכב קטן כבר אינו משתלם: בחודש שעבר נכנס לתוקף מתווה חדש לחישוב של מס הקנייה לרכב בעל מנוע בעירה פנימית והמתווה מפחית את גובה הטבות המס שמקבלים רכבים נקיים יחסית, שמצוידים במנועים קטנים. התוצאה: מה שנחשבו עד לפני כמה שבועות למכוניות זולות הפכו כעת למכוניות שמחירן עבר את הרף הפסיכולוגי של "אוטו במספר עגול ויפה".
המהלך הזה העלה את המחירים של כל מה שהיה עממי - לרמת הלא עממי. לדוגמה: קיה פיקנטו הקטנה שעלתה 100 אלף שקל עולה כעת 110 אלף שקל. דאצ'יה לוגאן, "המשפחתית הזולה בישראל" שהגיעה אלינו במחיר של 115 אלף שקל עולה עתה לא פחות מ 128 אלף שקל. מיצובישי ספייס סטאר, עוד מכונית קטנה שעלתה פחות מ-100 אלף שקל כבר אינה משווקת בישראל.
המצב הזה, בו לא ניתן יותר לרכוש בישראל מכוניות במחיר עממי ילך ויחמיר החל ממאי הקרוב. הסיבה לכך היא דווקא גלובאלית: במאי הקרוב יכנסו לתוקף תקנות שכבר נכנסו לתוקף באירופה: מדובר בתקנות אשר דורשות מיצרני הרכב להתקין במכוניות שלהם שפע של אביזרי בטיחות ממערכת זיהוי שכרות ועד למערכת שמיידעת את הנהג בכל פעם שהוא עובר על המהירות המותרת. כל אלה עולים כסף ולכן סביר להניח שממאי הקרוב גם מה שנחשב לרכב יחסית זול, יתייקר קצת יותר.
עוד נקודה בעייתית: בדרך כלל, כאשר שוק נמצא בתהליך של כניסה של טכנולוגיה חדשה, יש "הצגת חלופות" של רכבים שמצוידים בטכנולוגיה החדשה. כלומר אם יש מכונית בנזין זולה שנכחדה, אז תגיע מכונית חשמלית זולה שתחליף אותה, ואכן יש בדרך מכוניות כאלה, למשל החשמליות של DAYUN, אבל כאן יש בעיה אחרת: מכונית זולה היא עיניין סוציו אקונומי. מי שקונה מכונית זולה לא יכול לרכוש בית עם חניה פרטית ועמדת טעינה, מה שבהחלט מטרפד את האופציה החשמלית.
בשוק הרכב הישראלי לפני עשר שנים 60 אלף שקל נחשבו לרף הכניסה לשוק. כיום 110 אלף שקל הם מחיר פתיחה נוח. כיצד ייראה השוק מכאן? ראשית, היעדרה של קבוצת מחיר נמוכה פירושו שבשוק אין "בלם תחתון". כלומר, אם בישראל אי אפשר יותר לרכוש מכונית מיני ב-100 אלף שקל אז בשוק אין חלופה זולה יותר למשל לרכב כביש שטח קטן. משמע: הקטגוריה שמעליה יכולה להתייקר באין מפריע. וגם הקטגוריה שמעליה. וגם זו שמעליה.
בעבר מחירה הממוצע של מכונית בישראל היה כ-140 אלף שקל לרכב משפחתי. כיום אפשר לומר שה"נורמלי" החדש הוא כ- 170 אלף שקל לרכב משפחתי. שנית: בהיעדר מכוניות עממיות, שוק המשומשות של הרכבים הללו יתחזק משמעותית. כאשר בשוק הרכב הישראלי נוצר ואקום, יש מי שימלא אותו. לא נופתע אם מחירה של מיצובישי ספייס סטאר או יונדאי I 10 יזנק בקרוב במחירונים. שלישית: ייתכן בהחלט שהפתרון יגיע מסין. כלומר במוקדם או במאוחר ימצא יצרן רכב שישלח לישראל מכוניות עממיות במחיר זול. צ'רי טיגו 3 שכבר משווקת בישראל ב-120 אלף שקל היא דוגמה טובה. ובנוסף: בישראל בסופו של דבר גם יימצאו ערוצי שיווק חדשים שיאפשרו הגעה של מכוניות עממיות, בעיקר ביבוא עקיף. כיום כבר ניתן למצוא מאזדה 2 בזול ביבוא עקיף, גם יונדאי I 10 שמגיעות מטורקיה. אבל מדובר בפעילות שמבוצעת בשולי השוק. כך שאפשר לומר ש-2025 היא השנה הראשונה בה לישראלים אין יותר יכולת לרכוש מכונית זולה.