"אני מדברת עם משקיעים וכולם יודעים שישראל היא עדיין אומת הסטארט־אפ", אומרת צפרא כץ, מנכ"לית ענקית התוכנה אורקל, "הם רוצים לחזור להשקיע כאן, הם פשוט זקוקים ליציבות. אני רואה שהישראלים נעשו עייפים, אבל אני חושבת שאנחנו קרובים לסיום המלחמה והכל עומד לחזור. המדינה תוצף בהשקעות, פשוטו כמשמעו. היא חזקה היום יותר מאי פעם, מכל המלחמות הקודמות".
כץ (62) היא אחת המנהלות החזקות והנערצות בעולם. כבר 25 שנה היא עובדת באורקל, ולפני עשר שנים לארי אליסון, מייסד ויו"ר החברה (שגם עדיין מכהן כסמנכ"ל הטכנולוגיות שלה), מינה אותה למנכ"לית. כיום היא האשה עם השכר הגבוה ביותר בוול סטריט והונה האישי נאמד ב־2.2 מיליארד דולר.
כץ היא גם ישראלית לשעבר, שעזבה לארצות הברית בגיל 6, אך מעולם לא איבדה את הזיקה החזקה שלה לארץ. הריאיון עמה נערך במהלך ביקורה השני כאן מתחילת המלחמה. הביקור הראשון שלה היה בינואר, ונועד בעיקר כדי להביע הזדהות עם השלוחה המקומית של אורקל, שמעסיקה כ־500 עובדים, ועם המדינה כולה. הביקור ההוא כלל סיור בעוטף עזה, פגישה עם נשיא המדינה וכמובן גם עם משפחתה הישראלית. הפעם הביקור של כץ התמקד יותר בביזנס, והיא הגיעה לכאן היישר מבחריין, שם הבהירה לכל מי שפגשה שתחילת ההשקעה של אורקל בנסיכות הקטנה והעשירה היא תולדה ישירה של הסכמי אברהם, שמבחינתה רק התחילו את תהליך הנורמליזציה במזרח התיכון.
"בחריין היא המדינה האחרונה בהסכמי אברהם שעוד לא הייתי בה", היא מספרת. "נסעתי לשם גם כדי להודות להם על החתימה, אבל גם כדי לוודא שהם מבינים שההשקעות של אורקל במדינה הן חלק מהתגמול הכלכלי על השלום עם ישראל. בכל פעם שהזכרתי את צמד המילים 'הסכמי אברהם' הם חייכו, הם גאים בכך שהם חלק מהתהליך הזה. עשינו את זה גם במרוקו, שבעבר היו לנו בה אולי 20 עובדים, אך מאז כינון היחסים עם ישראל הקמנו בה מרכזי פיתוח שמעסיקים כבר מאות עובדים, ויגיעו ליותר מאלף".
אלה החלטות עסקיות או פוליטיות?
"גם וגם. זה עסק נהדר בשבילנו, אבל גם חשוב לנו כאורקל לסייע לכל האזור ובעיקר לאינטגרציה של ישראל לתוכו. כל מי שחתם על ההסכמים קיבל השקעות, שמצטברות למאות מיליוני דולרים".
איך זה עוזר לישראל? השקעתם 1.5 מיליארד דולר בהקמת דאטה סנטר בערב הסעודית. בינואר הכרזת שיוקם מרכז שני בישראל, אך מאז היו פרסומים שהחלטתם להקים אותו באיחוד האמירויות.
"היינו החברה הראשונה שבנתה בישראל דאטה סנטר שמשרת את האזור ומאז הביקוש רק עלה. הדאטה סנטר הבא שיוקם באזור, שעליו כבר הכרזנו, יוודא שאלפי הלקוחות שלנו יקבלו גישה לטכנולוגיה שהם זקוקים לה כדי להמשיך לעבוד ואפילו לשגשג בזמנים מאתגרים אלה.
"נסעתי לבחריין לוודא שהם מבינים שההשקעות שלנו הן חלק מהתגמול על השלום עם ישראל. עשינו זאת גם במרוקו. כי חשוב לנו לסייע לאינטגרציה של ישראל באזור. השקענו בכל מי שחתמה על הסכמי אברהם מאות מיליוני דולרים"
"כלכלת ישראל תמיד היתה חשובה לאורקל, היא חשובה לי וגם ללארי. אז ישנו הצד של התרומות ואנחנו נותנים הרבה כאלה, אבל אורקל היא גם פלטפורמה שלנו לתמיכה בישראל. אנחנו גם אף פעם לא מתביישים להגיד את זה, ואחרי 7 באוקטובר כל מי שנכנס לאתר שלנו היה צריך לעבור דרך עמוד עם דגל ישראל, שבו הצהרנו שאנחנו תומכים במדינה ומספקים כל מה שנחוץ לממשלה ולכוחות הביטחון".
זה גרם לאובדן לקוחות, משקיעים או עובדים?
“בעניין העובדים, לכולם ברור שכשאתה בא לעבוד באורקל, אתה כבר עושה בחירה. אם אתה לא בעד אמריקה או בעד ישראל, אל תבוא אלינו, זו מדינה חופשית. תמיד היינו כאלה ושונים מהמתחרים שלנו".
האמירה של כץ היא בעצם ביקורת מרומזת על ענקיות הטכנולוגיה, ובראשן אמזון, שמצניעה את העובדה שהעובד שלה אלכס טרופנוב חטוף בעזה, וגוגל, שעובדיה מוחים נגד פעילותה בישראל. "למתחרים שלנו היו עובדים שחתמו על עצומות לא לעבוד בישראל, לא לעבוד עם הממשל האמריקאי, ואצלנו זה מעולם לא קרה כי אנחנו חברה פטריוטית", היא אומרת.
ומה לגבי הלקוחות?
"לא איבדנו גם לקוחות, ודווקא בתקופה הזאת העסקים שלנו במדינה כמו ערב הסעודית הוכפלו ואנחנו צומחים גם בכל העולם. מניית אורקל הגיעה בשבוע שעבר לשיא כל הזמנים וזה לא רק בגלל הבחירות שהקפיצו את כל שוק המניות. עלינו לשיא גם בשבוע שלפני כן וגם שבועיים לפני כן, כי העסק שלנו מתפוצץ".
בין טראמפ לגולדה
אי אפשר לדבר על העסקים של אורקל בלי לדבר על פוליטיקה. עוד לפני שלהיות רפובליקנים נהיה עניין אופנתי בעמק הסיליקון, אליסון וכץ היו מזוהים מאוד עם המפלגה ושימשו תורמים משמעותיים לקמפיינים של בכיריה. אליסון תרם 15 מיליון דולר בצ'ק אחד לטים סקוט, סנטור מדרום קרוליינה שניסה לקבל בשנה שעברה את מועמדות הרפובליקנים לנשיאות, אך הפסיד לדונלד טראמפ. ואילו כץ תרמה רבע מיליון דולר לקמפיין הנשיאות של דונלד טראמפ ב־2020, לאחר שב־2016 היתה חלק מצוות המעבר שלו לקראת כניסתו לבית הלבן. לפי פרסומים רבים בארצות הברית, מועמדותה נשקלה אז למגוון תפקידים בכירים, מראש המודיעין הלאומי ועד נציבת הסחר.
יש סיכוי שנראה אותך בקרוב עובדת בבית הלבן?
"לא הוצע לי תפקיד כלשהו, אבל אני נפעמת מחזרתו של טראמפ לבית הלבן ומאושרת עבור אמריקה. הניצחון שלו חשוב מאוד עבור אמריקה והעולם כולו".
מה ישתנה לדעתך בעולם עם שובו של טראמפ להנהגה? מה תהיה ההשפעה על ישראל?
"תהיה לכך השפעה חיובית על ישראל. תהליך הנורמליזציה במזרח התיכון נמשך גם לאחר שטראמפ עזב את הבית הלבן, אבל היה פער בתקופת הממשל של ג'ו ביידן, כך שעכשיו הוא יחזור בהילוך גבוה. אני מאוד אופטימית. בארבע השנים הראשונות שלו בשלטון טראמפ עשה הרבה דברים שרבים חשבו שהם בלתי אפשריים, והוא ימשיך זאת".
"לבחירה מחדש בטראמפ תהיה השפעה חיובית על ישראל. תהליך הנורמליזציה במזרח התיכון נמשך גם לאחר שהוא עזב את הבית הלבן, אבל עכשיו הוא יחזור בהילוך גבוה. טראמפ עשה הרבה דברים שנחשבו בלתי אפשריים, והוא ימשיך זאת"
בתור מנהלת בכירה וכפמיניסטית שמדברת על כך רבות — לא מפריעה לך התחושה שהציבור האמריקאי עוד לא בשל לאשה נשיאה?
"אני לא חושבת שזה היה העניין בבחירות", היא עונה בדיפלומטיות ומיד מסיטה את הפוקוס. "לנו בישראל היתה גולדה מאיר — היא לא היתה האשה האדירה ביותר, אלא המנהיגה האדירה ביותר, נקודה. וזה מה שאני מחפשת".
הופתעת מהמעבר של חלק מברנז'ת ההייטק לתמיכה בטראמפ? היסטורית היא נתפסת כדמוקרטית.
"שמחתי, אך לא הופתעתי. עם זאת, מדובר בעיקר במשקיעים כמו דיוויד סאקס, שון מגווייר ומארק אנדריסן, ולא בחברות ההייטק עצמן".
את לא חוששת מעומק המעורבות של אלון מאסק בקמפיין של טראמפ, ואולי גם בממשל העתידי? הרי מדובר בסוג של מתחרה שלך.
"לא, הוא לא מתחרה, אלא חבר. לארי והוא חברים טובים ושניהם מאוד דומים בהיותם אנשי חזון, אמיצים מאוד וגם אנשי עסקים טובים. התפקיד שלנו הוא להפוך את החזון שלהם למציאות".
ובכל זאת, יש ציפייה שממשל טראמפ יהיה ידידותי מאוד לעסקים, בעיקר לגדולים שבהם, עם הקלות ברגולציה ומסלול חלק יותר למיזוגים ורכישות ועם פחות כאב ראש של שיקולי הגבלים עסקיים.
"אנחנו לא כאלה גדולים, רק 60 מיליארד דולר בהכנסות וחצי טריליון דולר בשווי שוק. גם לא רכשנו משהו מסדר גודל כזה שימשוך עניין של ממשל כלשהו, וזאת בזמן שקנינו 125 חברות. הפעם האחרונה שהיו לנו סוגיות של הגבלים עסקיים היתה בתקופתו של ג'ורג' וו. בוש".
"80 הוא ה־50 החדש"
המעמד של אורקל בענף ההייטק מתעתע. מצד אחד, מדובר בחברה ששייכת לדור הנפילים של מיקרוסופט ואפל, ואליסון הוא אחד האנשים העשירים והמקושרים בתבל. מצד שני, היא מעולם לא הצליחה להיכנס למועדון האקסקלוסיבי של הביג־טק — הכינוי לענקיות שממש מטלטלות את העולם. בין השאר, אורקל איחרה בכניסה לענן, ודרכה במקום במומנטום הקפיצה הנדיר של עולם התוכנה בזמן הקורונה.
מיקרוסופט, אמזון וגוגל מחזיקות ב־64% משוק הענן, שרק ברבעון האחרון גלגל 84 מיליארד דולר. הכנסות אורקל מענן, לעומת זאת, נאמדות בכ־10 מיליארד דולר ברבעון בלבד (12%). עם זאת, אורקל נמצאת היום בעמדה מסקרנת מאוד, שמעוררת עניין רב בוול סטריט ומאז תחילת 2024 מנייתה קפצה ב־80%. דווקא כמי שהגיעה לשוק הענן באיחור, היא נהנית משני יתרונות: הראשון הוא שחברות הענק שונאות אותה פחות מאשר אחת את השנייה, והשני הוא שלדעת אנשי טכנולוגיה רבים לענן של אורקל יש יתרונות טכניים על המתחרות. ובימינו, כשחברות רבות לא רוצות להסתמך רק על ענן אחד, אלא לשלב בין שניים שונים, אורקל יכולה להציע מוצר מתקדם יותר עם אמינות של חברה ותיקה ומנוסה.
נוסף על כך, החברה חתמה לאחרונה על עסקת ענק עם אנבידיה לאספקת מעבדי AI ב־3 מיליארד דולר — שדרוג הכרחי לחברה שמריצה יישומי AI כבדים. גולת הכותרת בהקשר הזה הגיעה ביוני, כשסם אלטמן, מייסד ומנכ"ל OpenAI שעומדת מאחורי ChatGPT, הודיע שאורקל תחזק את תשתית הענן של מיקרוסופט. בין השורות היה ניתן להבין כי Azure, הענן של מיקרוסופט, לא יכול לעמוד לבדו במשימה. בהמשך חתמה אורקל על הסכמים עם אמזון ועם גוגל לשילוב הדאטה סנטר שלה בפעילות שלהן.
כיום, הכנסותיה של אורקל מענן עדיין רחוקות מאלה של שלוש המתחרות הגדולות, אך הן כבר 76% מכלל הכנסותיה, שבשנה החולפת עמדו על 53 מיליארד דולר (החברה מסכמת שנה במאי).
למרות צמצום הפערים, אורקל עדיין רחוקה ממועדון הביג־טק הנחשק. איך את מסבירה את זה?
"אם נמשיך לבצע את מה שאנחנו עושים עכשיו, הגעה לשווי שוק של טריליון דולר היא בלתי נמנעת".
איך מגשרים על הפער הזה בענן מול גוגל, מיקרוסופט ואמזון? עצם העובדה שהן משתפות פעולה איתכם לא מרמזת על כך שהן חושבות שאתם לא מאיימים עליהן?
"כשכולם הלכו לכיוון אחד, אנחנו הלכנו לכיוון אחר. נערכנו לעבודה על כמויות אדירות של דאטה במהירות מאוד גבוהה ולכן הענן שלנו הרבה יותר מהיר מזה של המתחרים. זה חשוב גם כי משלמים על ענן לפי דקות שימוש וגם כי כך אפשר לעבד משימות הרבה יותר כבדות. בגלל זה OpenAI באו אלינו, ובגלל זה שלושת המתחרים, שהיו בעסק הזה הרבה לפנינו והרבה יותר גדולים מאיתנו, לא רק חיברו אותנו לעננים שלהם, אלא גם הכניסו אותנו פיזית לשם. אז נכון שאנחנו הכי קטנים, אבל רק התחלנו. ואומנם אנחנו עוד לא ביג־טק, אבל אנחנו גם לא סמול־טק. כבר היו לנו תקופות עם מתחרים שהיו הרבה יותר גדולים מאיתנו, ומאז נעלמו. יבמ היתה גדולה מאיתנו פי 100 — לא פי שניים או פי חמישה. גם SAP היתה פי שישה גדולה מאיתנו. כיום שתיהן קטנות יותר".
זו רק הטכנולוגיה או עוד משהו?
"אני חושבת שזה קשור לעובדה שיש לנו את לארי מאז 1977 ואותי מאז 1999, אנחנו פשוט שומרים על קור רוח, אנחנו נשארים קוּל. וגם העובדה שאליסון עדיין מחזיק ב־40% ממניות אורקל קשורה לכך. הלך רוח של מנהל בעלים שונה לגמרי מזה של מנהל שכיר, קצת כמו שוכר נדל"ן לעומת הבעלים שלו. אם שוכר רואה סדק בקיר, הוא פשוט יצבע אותו כדי להסתיר אותו, בעוד הבעלים יבדוק את שאר הקירות, יבחן אם יש בעיה הנדסית ולא יהסס להשקיע הרבה אם יש צורך בכך. הוא מתכנן קדימה לטווח ארוך, בעוד השכיר רק רוצה שהכל ייראה יפה".
אבל לארי כבר בן 80 ובוול סטריט לרוב לא אוהבים שמייסדים ובעלי מניות גדולים מחזיקים בנתחים כל כך גדולים. אולי זה חלק מהפער בתמחור שלכם?
"80 הוא ה־50 החדש ולארי לא בן אדם רגיל. הוא מאוד מעורב בחברה ובמסלול הטכנולוגי שלה, וככל שנצמח מהר יותר, המניה שלנו תעלה עוד. עובדה היא שכל החברות המלהיבות, מ־OpenAI עד אובר, באו לאורקל — דווקא משום שאנחנו שונים".
"התרחבנו בישראל במלחמה"
הסיפור האישי של כץ מתחיל בחולון, שם גדלה במשפחה קטנה של עולים מרומניה. כשהיתה בת 6 החליט אביה לנסות את מזלו בארצות הברית, והמשפחה התיישבה בברוקליין, מסצ'וסטס. כיום היא חיה בפורט לודרדייל, פלורידה, עם בעלה גל תירוש, יליד הקיבוץ גבעת חיים. לשניים יש שני בנים.
כץ עשתה תואר ראשון בבית הספר היוקרתי למינהל עסקים וורטון של אוניברסיטת פנסילבניה והמשיכה לתואר נוסף במשפטים. ב־1986, בדיוק בשנת ההנפקה הראשונה של אורקל בוול סטריט, הצטרפה לבנק ההשקעות דונלדסון לאפקין ג'נרט (DLJ), שאומנם לא היה גדול, אך צבר מוניטין בעסקאות מתוחכמות וגם היה ידידותי מאוד ליהודים. לא רק כץ יצאה משם לקריירה עסקית מפוארת, אלא גם סטיבן שוורצמן, מייסד קרן ההשקעות הענקית בלקסטון, פול סינגר, מייסד קרן ההשקעות אליוט, ורבים נוספים.
ב־1999, רגע לפני ש־DLJ נמכר לקרדיט סוויס, כץ קיבלה הצעה שאי אפשר לסרב לה מלארי אליסון, אז אחד מכוכבי הטכנולוגיה הגדולים בעולם שלפני עליית אמזון וגוגל, וגם אחד המנכ"לים הוותיקים בוול סטריט. היא הגיעה לתפקיד של סמנכ"לית הכספים, צורפה לדירקטוריון אורקל ב־2001 וב־2004 כבר מונתה לנשיאה. בתפקידה זה היא הובילה את המהלך שסלל את דרכה לטופ — רכישת היריבה המרה PeopleSoft בעסקת ענק של 10 מיליארד דולר ב־2005.
לאחר מכן כץ המשיכה לבנות את תדמיתה בסדרת רכישות גדולות נוספות, ובהן Siebel ב־2006 תמורת 5.9 מיליארד דולר, וסאן מיקרוסיסטמס ב־7.4 מיליארד דולר ב־2010 — מהלך בזק מרשים שנעשה בעיצומו של המשבר הפיננסי העולמי והדף את המתחרות העיקשות והחזקות אפל ויבמ, שניסו לרכוש את סאן בעצמן.
ב־2014 פרש אליסון מתפקיד המנכ"ל ומינה את כץ למחליפתו, יחד עם מארק הארד, שכיהן לצדה גם כנשיא מאז 2010. ב־2019 הארד פרש מהחברה, ומאז כץ שולטת בה ללא עוררין. כיום היא האשה היחידה ברשימת המנהלים עם השכר הגבוה ביותר בוול סטריט, וב־2022 עלות שכרה השנתית עמדה על 138 מיליון דולר.
אחד המהלכים הדרמטיים שהובילה כץ כמנכ"לית היה רכישת Cerner ב־28 מיליארד דולר ב־2021 — הרכישה הגדולה ביותר בתולדות החברה. סרנר מפתחת מערכות תוכנה לבתי חולים, שבהן נאגר מידע רפואי, ורכישתה היתה דריסת הרגל הראשונה של אורקל בתחום חדש — טכנולוגיה רפואית (Healthcare). וגם כאן, יש זווית ישראלית חשובה.
לדברי כץ, "הגדלנו את כוח האדם בישראל ב־15% בשנה האחרונה למרות המלחמה ונתרחב גם בשנה הבאה. התוכנית היא לבנות כאן צוות בתחום הפיתוח הרפואי בהמשך להשקעה בסטארט־אפ הישראלי Imagene AI, וכחלק מהחטיבה הרפואית שלנו שבנויה על רכישת סרנר. תחום ההלת'קר מדהים בישראל ואנחנו רוצים להרחיב את הפיתוח שלנו בתחום כאן תוך חיבור ליכולות ה־AI וההדמיה שלנו ותוך שימוש בענן שלנו".
קשה שלא להידבק באופטימיות שלך, לגבי ישראל, אורקל ואפילו אמריקה כולה — כל זה בתקופה מאוד לא פשוטה בעולם. מאיפה זה נובע?
"אני מאוד אופטימית, כי הגעתי מרקע מאוד צנוע והיום אני חיה את החלום האמריקאי. אני אוהבת את אמריקה וחייבת לה את הכל".
.