ריאיון"שוק המניות האמריקאי ריכוזי, עדיף להגדיל חשיפה לחברות קטנות יותר"
ריאיון
"שוק המניות האמריקאי ריכוזי, עדיף להגדיל חשיפה לחברות קטנות יותר"
יי־שין האנג, מנכ"לית זרוע ההשקעות של קבוצת סטייט סטריט, המנהלת 4.7 טריליון דולר, מאמינה שהתנודתיות בשווקים תימשך לאחר השבעת טראמפ ולא מקטינה חשיפה לשוק המקומי: "ישראל בתקופה קשה, אבל היא ממוקמת היטב להתאוששות איתנה"
בחירת דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב התקבלה באופן חיובי בשוקי ההון בעולם, שרשמו עליות שערים חדות. מנגד, בשוק האג"ח הממשלתיות נרשמה מגמה שלילית מחשש שהמדיניות שלו תוביל לאינפלציה וגירעון, ותכביד על הפחתות הריבית הצפויות.
יי־שין האנג (Yei-Hsin Hung), מנכ"לית זרוע ניהול ההשקעות של קבוצת סטייט סטריט (State Street Global Advisors), שמנהלת נכסים בהיקף של 4.7 טריליון דולר ב־58 מדינות, סבורה שהמגמה החיובית מוצדקת ואופטימית לגבי שוק המניות — למרות העליות שכבר רשם. "הבחירות בארה"ב הסתיימו בניצחון ברור של הנשיא לשעבר טראמפ, דבר שנתן רוח גבית למשקיעים, שקודם לכן חששו כי תוצאות הבחירות עלולות לא להתברר במשך זמן מה. תשואות האג"ח אמנם עלו, על רקע חשש מהשפעות אינפלציוניות עתידיות של מדיניות טראמפ, אך הן התייצבו מאז", היא אומרת לכלכליסט.
אף ששוק המניות אינו זול, האנג חושבת כי אחרי העליות בשנה האחרונה יש עדיין מקום לעליות. "אנחנו בתחזית חיובית לשוק המניות. מתחילת 2024 הסביבה הכלכלית התגלתה כעמידה מכפי שציפינו, עם צמיחה איתנה, וזאת למרות האינפלציה שהתמתנה בקצב איטי מהצפוי. להערכתי, הצפי להפחתות ריבית והמשך החוסן של הכלכלה יימשך גם ב־2025, וזה נותן רוח גבית לשוק המניות. בנוסף, גם מדיניות טראמפ, שאמורה לפעול להפחתת מיסים, צפויה להשפיע לטובה על רווחיות החברות".
האם מדיניות העלאת המכסים שטראמפ מתכוון להנהיג לא תכביד על שוק האג"ח, וכתוצאה מכך על שוק ההון כולו?
"להערכתי, האג"ח הממשלתיות ברוב המדינות המפותחות יספקו בשנה הבאה תשואות טובות, אך נראה ששאר שוק החוב נמצא בתמחור מלא ברמת המרווחים הנוכחית. כניסת טראמפ לתפקיד אכן עלולה לשנות את כיוון שוק האג"ח, אם האינפלציה תחזור בעקבות המדיניות שלו ואם התחזית להורדות ריבית תשתנה להעלאות ריבית — סיכון שעלול להתממש במחצית השנייה של 2025. עם זאת, מוקדם עדיין לקבוע, וצריך לראות את המדיניות שהוא מיישם ואת השלכותיה. מה שבטוח הוא שהתנודתיות בשווקים תישאר גם לאחר השבעת הנשיא החדש. אירועים כמו הפחתות המס של 2016, שיפוגו בסוף 2025, ושינויים במדיניות המכס או ההגירה יכולים להיות טריגרים לתנודתיות בשווקים".
סטייט סטריט פעילה גם בתחום המוצרים הפאסיביים, והיא גם הבעלים של קרן הסל ספיידר, אחת מקרנות הסל הגדולות בעולם העוקבת אחר מדד S&P 500. היום צפויה כלל ביטוח להודיע על שיתוף פעולה עם קבוצת הבנקאות והפיננסים, ולפיו יושקו שני מסלולי השקעה חדשים משותפים בפוליסות החיסכון של כלל: מסלול כללי המשלב אג"ח ומניות, ומסלול מנייתי. את ההשקעות תנהל סטייט סטריט, והן יתבצעו בניירות ערך ממגוון אזורים בעולם. בכלל מציינים כי כבר כעת המוסדיים מנהלים 50 מיליארד שקל במוצרים של סטייט סטריט, ובאמצעות שיתוף הפעולה יקבל גם המשקיע הפרטי גישה ישירה לניהול ההשקעות הזה.
בעוד המשקיעים זרים נרתעים מהשקעה בישראל, והקטינו מתחילת המלחמה את החשיפה לשוק המקומי, האנג אינה חוששת מהשקעות בשוק שחשוף למלחמה יותר משנה: "ישראל תמיד היתה מגדלור של חוסן וחדשנות, עם כלכלה מתוחכמת, שההיי־טק מניע אותה. היכולות הייחודיות שיש בישראל הופכות אותה ליעד אסטרטגי עבורנו. אנו שומרים על נוכחות מסורה וצומחת בשוק, ובמקביל ממשיכים להרחיב את פעילותנו כאן באמצעות שיתוף הפעולה עם כלל. מחויבותנו לישראל משקפת את ביטחוננו בעתידה, ולמרות התקופה הקשה שהיא עוברת, היא ממוקמת היטב להתאוששות איתנה. ראינו את ההשפעה החיובית של הסכמי אברהם ואת הפוטנציאל של הסכמים מדיניים כאלה" .
כאמור, למרות רמות המחירים הגבוהות בשוק המניות, האנג אופטימית שהמגמה הזו תימשך גם בשנה הבאה: "לקראת 2025 אנו ממשיכים להחזיק במשקל עודף, אם כי בשיעור צנוע, בשוקי המניות".
איפה בכל זאת את רואה סיכונים?
"צריך לשים לב ששוק המניות האמריקאי ממשיך להיות ריכוזי. 10 החברות הגדולות במדד S&P 500 כבר מהוות 35% ממנו, והחלק של ארה"ב במדד MSCI ACWI (מדד המניות הכללי העולמי) נמצא בשיא כל הזמנים — 66%. לכן אנחנו ממליצים, לדוגמה, להרחיב חשיפה דווקא לחברות קטנות יותר, וגם לשווקים המתעוררים יש יתרונות בתקופה זו.
"סוגיה חשובה נוספת היא המתאם בין המניות לאג"ח, שמוסיף להיות גבוה, מה שמגביל את עמידות התיק לזעזועים בשווקים. כדי לשפר את העמידות, כדאי לשקול כמה חלופות כגון זהב, סחורות ונכסים דיגיטליים. אלה יכולים לתת מענה לתנודתיות ולאינפלציה, ולייצר תשואה נוספת. כדאי גם לשקול השקעות במוצרים לא סחירים כמו אשראי ונדל"ן. יש הזדמנויות רבות בשווקים האלה, שבנוסף לתשואה מציעים גם תנודתיות נמוכה".
המשקיע הישראלי אמנם מוציא יותר ויותר כספים אל מחוץ למדינה בשנתיים האחרונות, אך בעיקר למדד S&P 500, שרק מתחילת השנה עלה ביותר מ־25%. טרנד ה־S&P 500, שסוחף את המשקיעים בישראל, יהיה אתגר מבחינת כלל כאשר תנסה לשכנע את החוסכים לעבור למסלול השקעות בחו"ל שאינו נצמד למדד הפופולרי. משה ארנסט, מנהל חטיבת חיסכון ארוך טווח בכלל ביטוח, חושב שדווקא עכשיו נכון יותר לעבור להשקעות אקטיביות ולא להיצמד למדד.
"מינואר 2022 רשם ה־S&P תשואה של כ־60%", אומר ארנסט, "זו אמנם תשואה פנומנלית, אבל מה שעולה באופן עוצמתי עלול גם לרדת כך. המניות במדד נסחרות כיום במכפילי רווח ממוצעים של קרוב ל־30, כך שבהינתן המשך הרווחיות הקיימת, התשואה הצפויה של המדד תהיה 3%–4% לשנה".
ארנסט מוסיף כי הסיכון בהשקעה במדד גובר מעצם היותו ריכוזי, וכי יש פערים דרמטיים בין ביצועי שבע החברות הגדולות הנכללות בו, שעלו מתחילת 2023 בשיעור של 156%, בעוד יתר 493 החברות במדד הגיעו לתשואה ממוצעת של 37% בלבד. בנוסף, המדד כולל רק מניות אמריקאיות ואינו מאפשר פיזור סיכון בין גיאוגרפיות שונות. דווקא בתקופה כזו, אחרי עליות כל כך דרמטיות במדד הספציפי ובאותן שבע חברות, צריך להיות זהיר וסלקטיבי".
דמי הניהול במסלולי ההשקעה בפוליסות החיסכון המשותפות לכלל ולגלובל סטייט יהיו גבוהים, 1.3%–1.5%, לעומת ממוצע של כ־0.8% במוצרים אלה. ארנסט מודה כי מדובר בדמי ניהול גבוהים לעומת מסלולים אחרים של כלל, אך מוסיף כי לא יהיה כפל דמי ניהול, וסטייט סטריט תספוג את העלויות הנלוות בניהול ההשקעות. "במסלולים הישראליים מושתות, בדרך כלל, על העמיתים עלויות ניהול חיצוני, כך שבפועל הפער לא כזה גדול".