בעלי פרסונל רוקנו את הפנסיות שלהם ערב הקריסה כדי למנוע תפיסת הכספים
בעלי פרסונל רוקנו את הפנסיות שלהם ערב הקריסה כדי למנוע תפיסת הכספים
בעליה של קבוצת הנדל"ן פדו את החסכונות הפנסיוניים שלהם, כארבעה מיליון שקל ביחד, בסמוך למינוי הנאמנים מטעם בית המשפט והעבירו אותם לחשבונות נסתרים. הנאמנים: "לדעתנו מדובר בהונאה מתוכננת לפרטי פרטים על ידי הבעלים"
הבעלים של קבוצת פרסונל רוקנו את החסכונות שלהם מקופות חברת הנדל"ן כאשר החבל התהדק על צווארה של החברה. על פי עדכון הנאמנים לנושי הקבוצה, שנערך ביום חמישי האחרון, שני בעלי החברה, אלון מורן ואלישי להב, משכו את כל חסכונותיהם מהפרשות החברה, שהיו בקופות החברה, בהיקף מצרפי של 4 מיליון שקל, טרם עברה החברה לנאמנים ולכן כשלו עד כה הנאמנים מלהשתלט על כספים משמעותיים שהיו בבעלות בעלי השליטה.
נאמני קבוצת פרסונל, רו"ח שלומי פיליבה ועו"ד דורית לוי טילר, מסרו לנושים של הקבוצה כי "כבר ביוני השנה, גם אלישי וגם אלון התחילו לרוקן את הקופות שלהם. הם מימשו קופות גמל, קופות פיצויים, קרנות השתלמות במיליוני שקלים, והספיקו להוציא אותן לפני המינוי שלנו ולפני הצו. נכון לכרגע, הצווים הבנקאיים לפחות, לא תפסו בהן יבול מרשים". הנאמנים הסבירו כי הם עדיין תולים תקווה כי צווי איסור יציאה מהארץ וצווי איסור דיספוזיציה של הכספים, יעזרו להם להגיע לכספים שנמשכו ועשויים להימצא בחשבונות אחרים של בעלי השליטה.
על פי בקשת הנאמנים, כפי שהוגשה לבית המשפט מחוזי מרכז בתחילת החודש, בעל השליטה אחד "ביצע פעולות רבות ממש בעת האחרונה (...) אשר מטרתן היא ריקון מאסיבי של כלל נכסיו, ובכלל כך, ריקון קופות הגמל שבבעלותו בסכום של יותר משני מיליון שקל נטו". יחד ביצעו משיכות של כספי קופות גמל העולים על 3 מיליון שקל ברוטו.
מפירוט הנאמנים עולה כי מורן משך 1.65 מיליון שקל מהביטוח של הראל לחשבון פרטי. כמו כן משך קרן פנסיה בהיקף של מעל ל־600 אלף שקל ושילם מס בסך 212 אלף שקל. הוא משך גם את קרן ההשתלמות שלו, שנוהלה באנליסט, עם נכסים בהיקף 47 אלף שקל שעליהם שילם מס בסך 22 אלף שקל.
הנאמנים חושדים כי משיכת הכספים על ידי בעלי החברה היא סוג של הסתרת כספים. משיכה של חסכונות ארוכי טווח, כקופות גמל וקרנות פנסיה טרם פרישה לגמלאות, מלווה במיסוי כבד בשיעור של 35%. ההון שנחסך, כולל כספי תגמולים וכספי פיצויים על פי לוי טילר, נמשכו כולם על ידי בעלי השליטה. משיכת הפיצויים גם היא אינה מומלצת על ידי משרד האוצר מאחר שהיא מקטינה את קרן הפנסיה בשיעור של עד 40%. כלומר מדובר בצעד קיצוני שאינו מסתדר עם פעילות כלכלית נורמטיבית של אנשי עסקים והיא מחשידה לכאורה. גם משיכת קרנות השתלמות טרם הבשלתן אחרי 6 שנים מלווה במיסוי בשיעור 25% על רווחי ההון שבהן ועל כן אינה משתלמת מאחר שהיא מעקרת את היתרון בחיסכון בקרן השתלמות. בנוסף, תזמון משיכת הכספים, לטענת הנאמנים, אינו מקרי. המשיכה נעשתה בחודש יוני, המשיכה נעשתה בתוך זמן קצר ולאחר שהיה ידוע לבעלים כי החברה עלולה לעבור לידי נאמנים.
בנוסף, על פי הנאמנים, בחודשים אוגוסט-ספטמבר 2024 כאשר החברה כבר היתה משותקת, מאחר שלא היתה יכולה לגייס הון נוסף, "ביצע בעל השליטה (מורן, א"ע) העברות כספים נוספות בסכומים העולים על 700 אלף שקל, לטובת צדדים שלישיים כלשהם".
להב ומורן הקימו את קבוצת פרסונל להתחדשות עירונית ב־2018. נאמני הקבוצה מונו באמצע ספטמבר כדי לבדוק ולהעריך את שווי נכסי החברה — תוך אפשרות לפרקה. בדו"ח שהגישו לבית משפט קבעו הנאמנים כי התגלתה בפניהם "תמונה עגומה אודות התנהלותן של כ־70 חברות המוחזקות (חלקן באופן ישיר וחלקן בשרשור) באמצעות בעלי השליטה — התנהלות העונה לכאורה, להגדרת הונאת 'פונזי' (כלומר טענות על כך שגיוס כספים חדש מלקוחות חדשים שילם על חוב של מלווים ישנים; א"ע)".
טענות אלו הושמעו שוב בעדכון שנעשה בשבוע שעבר. על השאלה שהופנתה מהנושים לנאמנים, "האם מובן לבית המשפט כי מדובר בהונאה מתוכננת לפרטי פרטים על ידי אלון ושותפו מתחילתה ועד סופה, להבדיל ממקרה בו נכשלו בעסקים. האם הדבר ברור לבית המשפט?" אמרה לוי טילר: "קטונתי. אבל לדעתנו כן, לדעתנו היום זה כבר ברור לבית המשפט".
בתחילת יולי האחרון חשף כלכליסט כי קבוצת פרסונל חדלה מלשלם ללווים שלה לאחר שהגיעה לחובות של יותר מחצי מיליארד שקל. זמן קצר לפני כן, כאמור, פתחה רשות ניירות בחקירה אקטיבית נגד קבוצת החברות ובאוגוסט פנתה רשות ני"ע לבית המשפט כדי שזה יורה על מורן ולהב להפסיק לגייס כספים ממשקיעים פרטיים. בחודש ספטמבר כבר מונו הנאמנים לחברה — כדי שאלו יחקרו את נכסיה והתחייבויותיה, ובין היתר יגנו על נושי החברה, שהם למעשה מאות משקיעים שהלוו לאחת מעשרות החברות בקבוצה.
פרסונל עוסקת בתחום ההתחדשות העירונית, וזאת באמצעות שתי חברות — אחת יזמית ואחת מימונית. המשקיעים של הקבוצה הם למעשה אנשים פרטיים שמלווים לה כסף, שמשמש למימון הפרויקטים שלה. על פי דו"ח הנאמנים החברות השונות שהקימו להב ומורן הלוו 739 מיליון שקל מחוסכים "באמצעות חברת פרסונל אינווסט ובעזרת 'משווקים' מטעמה של פרסונל אינווסט (...) תוך הבטחה להחזר ריבית חודשית בשיעורים גבוהים מהמקובל על חשבון הקרן. התחייבויות אלו, 'גולגלו' במהלך השנים, כאשר כספי ההלוואות המאוחרות משרתות את ההלוואות הישנות - במבנה 'פירמידה' - עד שבחודשים שעובר למתן צו פתיחת הליכים, הודיעו בעלי השליטה למלווים כי אין באפשרותם לשלם את תשלומי הריבית ודומה כי כבר אז היה ברור להם כי אין יכולת להחזיר את הקרן של ההלוואות".
בחודשים האחרונים טרם קריסת החברה הסביר מורן לחוסכים כי קשיי המלחמה הביאה להקפאת הפרויקטים להתחדשות עירונית של החברה, ולכן החברה נאלצת להקפיא את התשלומים ללווים. בימים אלו, מעבר לחקירת פעולותיהם של בעלי החברה, הנאמנים עסוקים גם בניסוי למכור את הפרויקטים שרכשה פרסונל.
מאלון מורן ואלישי להב, הבעלים של פרסונל, לא התקבלה תגובה.