בלעדיכמעט מיליונרים: חברת האנרגיה של קיבוץ קטורה שווה כבר 400 מיליון שקל
בלעדי
כמעט מיליונרים: חברת האנרגיה של קיבוץ קטורה שווה כבר 400 מיליון שקל
קרן התשתיות של גיזה אבן זינגר וחומה ומגדל מנהלות משא ומתן מתקדם להשקעה משותפת של 100 מיליון שקל תמורת 25% מערבה פאוור. לאחר הדילול, קטורה שמונה 180 חברים בלבד וקבוצת GSP יחזיקו מניות בשווי של 155 מיליון שקל
קרן התשתיות של גיזה זינגר אבן ו"חומה ומגדל", פלטפורמת ההשקעות של הקיבוצים, מנהלות משא ומתן מתקדם להשקעה בחברת האנרגיה המתחדשת ערבה פאוור. הקרן והקיבוצים יזרימו לחברה כ־100 מיליון שקל ויקבלו לידיהן כ־25% מהמניות. העסקה המתגבשת משקפת לערבה פאוור שווי של כ־400 מיליון שקל אחרי הכסף.
ערבה פאוור מוחזקת כיום על ידי קיבוץ קטורה וקבוצת משקיעים פרטיים (51.5%), הפניקס (42%), קק"ל (5.5%) ומכון ערבה, מרכז אקדמי לפיתוח מנהיגות סביבתית השוכן בקיבוץ קטורה (1%). ערבה פאוור מנוהלת היום על ידי המנכ"ל אילן צדקוני.
ככל שהעסקה אכן תצא לפועל, בעלי המניות הקיימים של החברה ידוללו בהתאם. לאחר הדילול יחזיק קיבוץ קטורה, שבו 180 חברים ו־500 תושבים, לצד קבוצת המשקיעים הפרטיים, כ־38.6% מהמניות ששוות "על הנייר" כ־155 מיליון שקל. כלומר, כ־850 אלף שקל לכל חבר. לפי ההערכות, אם העסקה תצא לפועל, המשקיעים החדשים יפעלו על מנת להנפיק את החברה בהמשך, מה שיהפוך את ההחזקות של חברי הקיבוץ לנזילות. אם תקודם הנפקה, זו לא תהיה הפעם הראשונה שבה ערבה פאוור מנסה להגיע לשוק הציבורי. בספטמבר 2023 נחשף בכלכליסט כי החברה קיימה מגעים למיזוג לתוך השלד הציבורי מיקרו נט. העסקה, שלא יצאה לפועל, העניקה לחברה שווי של 200-150 מיליון שקל.
קרן התשתיות של גיזה זינגר אבן היא קרן פרייבט אקוויטי שהוקמה בשנה שעברה על ידי פירמת הייעוץ שמנוהלת על ידי אודי רוזנברג ויריב פילוסוף. את הקרן מנהל צחי כהן, שעמד בראש החטיבה העסקית של בנק הפועלים בעבר. היא גייסה כמיליארד שקל משורה של משקיעים והיא מתמקדת בהשקעה בתשתיות. בתחילת 2024 הקרן רכשה את מעונות הסטודנטים של אוניברסיטת בר־אילן מאלקטרה שבשליטת האחים זלקינד בעסקה של 410 מיליון שקל, שמיעוטה במזומן (20 מיליון שקל) והיתר בנטילת החוב של הפרויקט.
חומה ומגדל היא פלטפורמה לביצוע השקעות משותפות של הקיבוצים שמיר, רמת רחל, צובה, יראון ומזרע, וכמה אגודות חקלאיות, שהוקמה ב־2021. היא מחזיקה בהתחייבות להשקיע יותר מ־500 מיליון שקל, ועד היום היא ביצעה כמה השקעות והקימה קרן הלוואות לשיקום יישובי עוטף עזה.
ערבה פאוור היא אחת מחברות האנרגיה הירוקה הוותיקות בישראל. היא הוקמה ב־2006 על ידי קיבוץ קטורה שבערבה, והיא מתמחה בפיתוח, החזקה ותפעול של פרויקטים סולאריים. למעשה, החברה היתה הראשונה לחבר פרויקט סולארי לרשת החשמל בישראל. הפרויקט, בהספק של 40 מגה־ואט, חובר לרשת בשנת 2011. החברה פיתחה עד היום פרויקטים בהספק כולל של 2 ג'יגה־ואט, והיא מחזיקה כיום בפורטפוליו של כ־1.3 ג'יגה־ואט בשלבי פיתוח מתקדמים בישראל ובארה"ב. הגיוס מהקרן של גיזה ופלטפורמת ההשקעות של הקיבוצים נועד, בין היתר, לסייע במימון הפורטפוליו, שדורש השקעה של כ־1.5 מיליארד שקל. כיום לערבה פאוור יש פרויקטים שמחוברים לרשת בהספק כולל של 120 מגה־ואט.
שנה לאחר הקמתה של ערבה פאוור, תאגיד סימנס העולמי רכש 15% מהמניות של החברה בתמורה ל־15 מיליון שקל. בשנת 2014 רכשה הפניקס את המניות של סימנס תמורת 60 מיליון שקל, ולפי שווי חברה של 160 מיליון שקל. מאז הצטרפו להשקעה בערבה פאוור עוד בעלי מניות.
ערבה פאוור היא לא הנכס היחיד של קיבוץ קטורה, ששוכן 50 ק"מ צפונית לאילת ושקרוי על שם קטורה, הדמות התנ"כית שאותה נשא אברהם אבינו לאחר מותה של שרה. הקיבוץ, שהוקם כהיאחזות נח"ל והפך לשיתופי בשנת 1973, מחזיק גם ב־20% מחברת אלגטק שמשווקת אצות לתעשיית המזון והתרופות. ב־2019 מכרו החברה הבריטית גרובר פוינט (60%) וקרן רוטשילד (20%) את מניותיהן באלגטק לקבוצת סולאביה הצרפתית לפי שווי של 100 מיליון דולר, בעסקה שגזרה להחזקות של הקיבוץ שווי של 20 מיליון דולר.