נסיגה חדה בשקל: הדולר מזנק ל-3.62 שקלים, היורו מטפס ל-3.80
נסיגה חדה בשקל: הדולר מזנק ל-3.62 שקלים, היורו מטפס ל-3.80
הדולר מזנק ב-1.3% מול המטבע המקומי, היורו קופץ ב-1.4% . זאת במקביל לירידות החדות בחוזים בוול סטריט ולקראת שבוע החלטות ריבית , של הפד האמריקאי ושל הבנק המרכזי באירופה
נסיגה חדה בשקל בפתיחת שבוע המסחר מול מקבילו האמריקאי: הדולר מזנק ב-1.3% ל-3.62 שקלים, היורו קופץ ב-1.4% לסביבת 3.80 שקלים.
בשווקים העולמיים, ובמקביל לירידות חדות בחוזים בוול סטריט: הדולר אינדקס יורד ב-0.2% ל-107.2 נקודות; היורו עולה ב-0.1% ל-1.050 דולר; הפאונד עולה ב-0.1% ל-1.249 דולר. ביפן - הדולר נופל ב-1.3% ל-153.9 ין; הדולר מתחזק ביותר מ-1% מול הפסו הקולומביאני לאחר שקולומביה נכנעה לדרישת הנשיא טראמפ לקבל לשטחה מהגרים שגורשו מארה"ב.
שבוע של החלטות ריבית לפנינו: ביום רביעי החלטת ריבית של הפד, שעל פי התחזיות יותיר אותה ללא שינוי, על 4.50% - כשברקע הדרישה שהציב הנשיא דונלד טראמפ לפד להוריד את הריבית במהירות.
ביום חמישי תתפרסם החלטת ריבית של הבנק המרכזי באירופה – לפי התחזיות הבנק האירופי יוריד את הריבית על ההלוואות מ-3.15% ל-2.90% ועל הריבית על הפיקדונות מ-3% ל-2.75%. הההערכות הן שאם טראמפ יטיל מכסים על אירופה הבנק המרכזי של האיחוד יבצע בהמשך השנה סדרה של הורדות ריבית נוספות.
לפי תחזית כלכלני לידר שוקי הון, בראשות יונתן כץ, האינפלציה בינואר תעמוד על פלוס 0.6% (חודשי) ובפברואר על 0.2%. "האינפלציה שנה קדימה תעמוד בפברואר על 2.5% - סביר להניח שנראה הורדת ריבית ראשונה של בנק ישראל ב-26 במאי, ולאחר מכן עוד שתי הורדות ריבית במחצית השנייה של השנה".
אלכס זבז'ינסקי הכלכלן הראשי במיטב זהיר יותר. "אמנם ציפיות האינפלציה ירדו לרמות הנמוכות בשנתיים האחרונות - ירידה המתתבססת על הירידה באינפלציה בפועל וההערכות שהיא תמשיך לרדת בהשפעה של ייסוף השקל והקלות בצד ההיצע. ואולם בפועל , יש לא מעט סיכונים לתחזית שהאינפלציה תתמתן במהלך השנה".
זבז'ינסקי מנמק את העמדה שלו, בין היתר, בעובדה שאף שהתחזקות השקל סייעה להורדת האינפלציה, ההשפעה שלה לא בהכרח תהיה מכרעת. "ב-15 השנים האחרונות, בשליש מהתקופות שבהן התרחש ייסוף השקל, האינפלציה דווקא עלתה. בנוסף, המוסדיים כבר הורידו את החשיפה למט"ח מתחת לרמות שהיו לפני המלחמה".
כמו כן לדבריו, לפי המחקר שנעשה ע"י Centre for Economic Policy Research - CERP האירופאי שבחן את 12 המלחמות הגדולות בהיסטוריה, האינפלציה עלתה בזמן המלחמה ובשנה אחריה בהשפעת הגורמים המוכרים לנו מהשנה האחרונה – גידול בהוצאות הממשלה, הפרעות שנוצרות בזמן המלחמה בשרשרת ההספקה ומחסור בעובדים.