שלומי פוגל ושותפיו במספנות גרפו עוד מיליארד שקל בתוך ארבעה חודשים
שלומי פוגל ושותפיו במספנות גרפו עוד מיליארד שקל בתוך ארבעה חודשים
מספנות ישראל מושפעת באופן ישיר מהחלטות שקיבלה ומקבלת ממשלת ישראל שמיטיבות עמה, ושאליהן גם הגיבו המשקיעים. בתוך ארבעה חודשים זינקה מניית החברה ב-99%
מיליארד שקל. זוהי התוספת לשווי ההחזקות של בעלי השליטה במספנות ישראל, שאחד מהם, שלומי פוגל, הוא מקורבו של ראש הממשלה. זאת לאחר שבמהלך מעט יותר מארבעה חודשים זינקה מניית החברה ב־99%, על רקע החלטות של משרדי ממשלה שהיטיבו עמה.
פוגל מחזיק בשליטה בחברה (20% ישירות ו־6% נוספים בשרשור) ביחד עם משפחת יבואני הרכב (שלמה החזקות) שמלצר (שמחזיקה בהחזקות דומות), וסמי קצב (20%). שווי ההחזקות של פוגל ושמלצר מגיע בעקבות זאת ל־758 מיליון שקל לכל אחד, וזה של קצב ל־588 מיליון שקל.
מספנות ישראל היתה אחת מני חברות רבות שנפגעו מהמלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר. בעיקר נפגעו הפעילות במגזר חומרי הבנייה ובכלל זה יבוא מלט, שהוא מגזר הפעילות שמניב את עיקר הכנסותיה, והפעילות במגזר הנמלי, השלישי מתוך ארבעת מגזרי הפעילות בהיקף ההכנסות. ברבעון הרביעי של 2023 הכנסות מגזר חומרי הבנייה ירדו, בהשוואה לרבעון המקביל ב־2022, ב־13% ל־180 מיליון שקל ובמגזר הנמלי הן ירדו ב־8% ל־35 מיליון שקל. כשבתשעת החודשים הראשונים של 2024 הן ירדו ב־17% וב־9% ל־580 מיליון שקל ול־105 מיליון שקל בהתאמה. בהתאם, אחרי עלייה של 18% בשווי המניה מתחילת 2023 ועד לפרוץ המלחמה, בעקבותיה ועד לסוף 2023 נפלה המניה ב־20%, כשמתחילת 2024 ועד לתחילת ספטמבר היא השילה 20% נוספים. אולם, החל מתחילת המחצית השנייה של השנה ובמיוחד מאז תחילת ספטמבר המגמה התהפכה בחזרה. את המהפך ניתן לייחס, בין היתר, לשינוי האווירה בשוק והאופטימיות ששבה אליו, החל מחיסול הנייה בסוף יולי ועד לפעולותיה האקטיביות של ישראל בהמשך בחזית הצפונית. אלה הובילו לסיום הלחימה מול חזבאללה, נמשכו בנפילת משטר אסד בסוריה, ותרמו גם לעלייה בפעילויות המגזרים שנפגעו.
אולם מעבר לנסיבות הכלליות, מספנות ישראל מושפעת באופן ישיר מהחלטות שקיבלה ומקבלת ממשלת ישראל שמיטיבות עמה, ושאליהן גם הגיבו המשקיעים. כך ב־3 בספטמבר זינקה המניה ב־6%, השינוי הגבוה ביותר בערכה מתחילת 2024 ועד אז, בעקבות החלטת משרדי התחבורה והאוצר להסיר את המגבלה ההיסטורית שהגבילה את היקפי המטען שהיא יכלה לשנע בנמל שלה ל־5% בלבד מהיקף המטענים המשונעים בנמלי הארץ. מגבלה שאותה היא כבר עברה בפועל, ושהוסרה בעקבות התגברות התחרות בנמלים.
שתי הקפיצות הבאות בשער המניה, בסוף נובמבר ב־11% ובאמצע דצמבר ב־13%, הגיעו בעקבות החלטת הממשלה לאשר רכישת חמש ספינות סער מדגם רשף מתוצרתה עבור חיל הים, ובהמשך בעקבות חתימת ההסכם הנוגע לכך מול משרד הביטחון, שבו גם ננקבה התמורה בשווי של 2.4 מיליארד שקל. ביומיים האחרונים המשיכה המניה לעלות (ב־7% וב־6%) על רקע השביתה שפרצה בנמל אשדוד.
מספנות ישראל, שנסחרת בבורסת תל אביב החל מספטמבר 2020, פועלת לצד מגזר חומרי הבנייה והמגזר הנמלי, גם במגזר המספנה שבו היא עוסקת בתכנון, בנייה ותחזוקה של כלי שיט ובו ייבנו הספינות עבור חיל הים, ובמגזר ההובלה הימית שבו היא מפעילה שבע אוניות מטען כללי. בנוסף היא מספקת שירותים ותחזוקה לאסדות הגז. בחודשים הקרובים עומדת לסיים פרויקט להקמת ממגורות לפריקת תבואות, שיהוו תחום פעילות חדש, ולחבר את מתחם הפעילות שלה למסילת הרכבת הארצית, מהלך שעתיד לקדם את שינוע המוצרים המיובאים מפעילותה.
פוגל, מבעלי קבוצת אמפא, קצב, המכהן כיו"ר המספנה ובמקביל כיו"ר החברות הביטחוניות IWI ומפרולייט, ומשפחת שמלצר קנו את החברה ב־1995 כשהיתה בכינוס נכסים, ועסקה רק בייצור כלי שיט עבור חיל הים תמורת כמה עשרות מיליוני שקלים. בספטמבר 2020, לאחר פיתוח מגזרי הפעילות הנוספים, הנפיקו אותה למסחר בתל אביב לפי שווי של 1.7 מיליארד שקל.
טרם ביטול מגבלת שינוע המטענים בספטמבר האחרון התייצב שווי החברה על מעט פחות מ־1.5 מיליארד שקל. בעקבות הזינוק שחל מאז בשער המניה הוא מגיע כיום ל־2.9 מיליארד שקל אך עדיין רחוק משווי השיא שנרשם במרץ 2022, 3.2 מיליארד שקל.