סגור
בני שטיינמץ בבית משפט בז'נבה שוויץ אוגוסט 2022
בני שטיינמץ. ביקש החזרה על האגרה (צילום: AFP)

בלעדי
בני שטיינמץ תבע 600 מיליון שקל בשל "עקיצה", ויסתפק בפחות ממיליון דולר

שטיינמץ תבע את אנרג'יאן היוונית־בריטית לאחר שרכשה את מאגרי הגז הטבעי כריש ותנין בלעדיו, על אף שהוא זה שהציע לה זאת. שטיינמץ לא קיבל אישור לרכישת המאגרים. ביהמ"ש שלח את הצדדים לפשרה 

לאחרונה הגיעה לסיומה תביעת ענק של איש העסקים בני שטיינמץ נגד חברת האנרגיה אנרג'יאן, בפשרה מחוץ לכותלי בית המשפט. הצדדים ניגשו למסלול הפשרה לאחר שהשופטים המליצו להם על כך. לכלכליסט נודע כי במסגרת הפשרה תשלם אנרג'יאן לשטיינמץ כמה מאות אלפי דולרים, בעוד שהיקף התביעה המקורי עמד על 600 מיליון שקל.
שטיינמץ הגיש את התביעה באמצעות חברת צבר שבבעלותו בנובמבר 2019 לבית המשפט המחוזי בת"א, על רקע העסקה שבמסגרתה רכשה אנרג'יאן את מאגרי כריש ותנין מידי קבוצת דלק תמורת כ־150 מיליון דולר, עסקה שהיוותה עבור חברת האנרגיה דריסת רגל ראשונה בישראל. קבוצת דלק נדרשה למכור את מאגרי הגז שהם קטנים יחסית, בשל מתווה הגז שאושר בכנסת באוגוסט 2015.
המתווה ביקש להסדיר את משק הגז הטבעי המקומי, שבו קבוצת דלק היא שחקן משמעותי בשל החזקותיה באותה תקופה בשני המאגרים הגדולים ביותר – תמר ולווייתן, בהם החזיקה באמצעות החברה־הבת דלק קידוחים, ששינתה מאז את שמה לניו-מד אנרג'י. שטיינמץ הביע עניין ברכישת המאגר, ויצר קשר עם אנרג'יאן היוונית־בריטית כדי להציע לה לבצע את העסקה במשותף. בסופו של דבר אנרג'יאן ביצעה את העסקה לבד באוגוסט 2019, בין היתר משום ששטיינמץ לא קיבל אישור לרכוש את מאגר הגז. לאחר השלמת העסקה אנרג'יאן אף נרשמה למסחר בבורסת ת"א. לפי תביעה אחרת שהגיש שטיינמץ ב־2017 נגד המיליארדר האמריקאי ג'ורג' סורוס, שר האנרגיה באותה התקופה, יובל שטייניץ, סירב לאשר לשטיינמץ לרכוש את מאגרי כריש ותנין בשל הפרסומים על חקירות שנפתחו נגדו בגין הפעילות העסקית שלו בגינאה. שטיינמץ טען שאנרג'יאן ביצעה לו תרגיל עוקץ, והגיש את התביעה. אנרג'יאן, מצידה, דחתה את כל הטענות של שטיינמץ וכינתה את התביעה מופרכת. כאמור, השופטים המליצו לצדדים להתפשר. מאגרי כריש ותנין הם כיום נכס הגז המרכזי של אנרג'יאן בישראל. אנרג'יאן פיתחה את המאגרים, שמכילים כ־100 BCM והפקת הגז הטבעי מהם החלה באוקטובר 2022.
לאחר שבית המשפט אישר את הפשרה, ביקשו עורכי הדין של שטיינמץ לקבל מחצית מהאגרה ששילמה צבר בגין הגשת התביעה. "לנוכח העובדה שהתקיימו בהליך שתי ישיבות קדם משפטי בלבד וההליך הסתיים בפשרה, על רקע המלצתו החמה של בית המשפט שניתנה על יסוד התרשמותו הראשונית מהכתבים והמסמכים שהוגשו, ועל כן גם נחסך באופן משמעותי זמן שיפוטי יקר סביב ניהול הליך ההוכחות שצפוי היה להיות מורכבת ודו־שפתי, מתבקש בית המשפט הנכבד להורות על החזר מחציתה הראשונה של האגרה ששולמה על ידי התובעת בגין הגשת התביעה", לשון הבקשה.
את צבר ושטיינמץ ייצגו עורכי הדין זאב שרף, שרון הל-גלעד וערן עוזרי ממשרד זאב שרף. את אנרג'יאן ייצגו עורכי הדין גיא ורטהיים, נועם זמיר, גל קלנר ועמית בן יאיר ממשרד ש. הורביץ.
מצבר נמסר כי "התביעה כנגד אנרג'יאן, שנגעה להשתלשלות העניינים שהובילה לכניסת אנרג'יאן לישראל ולהחזקת כריש, הסתיימה בפשרה כספית".
מאנרג'יאן נמסר כי "אכן הושגה פשרה בתביעה, וזאת בהתאם להמלצת בית המשפט, שלא ראה בסיס משמעותי לתביעה כנגד אנרג'יאן".