הזינוק בביטקוין: מניות הכרייה השתתפו בחגיגה, אך הפעם לא שברו שיא
הזינוק בביטקוין: מניות הכרייה השתתפו בחגיגה, אך הפעם לא שברו שיא
בניגוד לתקופות קודמות שהביטקוין זינק לשיא, מניות כורי המטבעות הדיגיטליים רשמו עלייה מתונה יותר; Riot זינקה בחודש האחרון ב-30%, Marathon Digital ב-20%, Core Scientific ב-21% ו-Hut 8 ב-100%; קרנות הסל המחקות תפסו חלקית את מקומן כאלטרנטיבה עבור המשקיעים בוול סטריט לביטקוין ולשימוש המאולץ בארנקים דיגיטליים
בזמן שהביטקוין נסחר במחיר שיא כל הזמנים, כך שורה של גופים גורפת הון. בין הראשונים ברשימה – כורים והמחזיקים במניות חברות הכרייה.
בחודש האחרון חברות כריה מובילות רשמו ראלי מרשים: חברת Riot זינקה ביותר מ-30% לשווי של 4.1 מיליארד דולר; Marathon Digital Holdings זינקה בכ-20% לשווי 6.8 מיליארד דולר; חברת Hut 8 זינקה ב-100% לשווי 2.4 מיליארד דולר; ו-Core Scientific צמחה ב-21% בחודש האחרון לשווי של 4.4 מיליארד דולר.
בשנים האחרונות חברות הכרייה היו כלי פופולארי למשקיעים להשיג חשיפה לשוק הקריפטו. מחירי מניותן נהגו לעלות בזמן גאות, בו בזמן שלא דרשו התעסקות במורכבות הטכנולוגית לרכישת קריפטו ומסחר בו, לרבות פתיחת ארנק ייעודי ושמירה עליו מאובטח. מקור ההכנסה של הכורים לא נבע רק מכריית המטבעות, אלא גם מגביית עמלות עסקה מהמשתמשים.
כמו מתכות נדירות (לכאורה) גם רשת התשלומים ביטקוין דורשת פעילות מאומצת של "כורים" להפקת הערך ממנה. רשת תשלומים זו זקוקה לגורמים אמינים בעלי אמצעים שיאמתו את העסקאות על גביה וירשמו אותן בפנקס הרשומות הציבורי.
כדי לקחת חלק בתהליך זה עליהם לגייס עוצמת חישוב גדולה שנדרשת כדי להצליח להקדים את המתחרים. תפעול חברות כרייה דורש לפיכך רכישה, אחזקה ותפעול של חוות שרתים, לרבות רכישת GPU ותשלומים גבוהים של חשמל וקירור.
פעם לא היו הרבה כורים ומשתמשים, וכמות הביטקוין שהופקה הייתה גדולה יחסית, וכורים יכלו למממן את פעילותם ממכירת מטבעות. בשנים האחרונות חברות הכרייה נדרשו יותר ויותר לגיוס חוב כדי לעמוד בהוצאות התפעול.
שני מקורות ההכנסה של הכורה – קבלת מטבע וגביית עמלות עסקה - הבטיחו במשך שנים שכל תעשיית הקריפטו תשגשג, תמשוך יותר משתמשים שיבצעו בה יותר עסקאות ומסחר, כך הביקוש לפעילות הכורים והכנסותיהם היומיות יזנקו. בשל דינמיקה זו, היו מניות הכרייה כלי חשיפה לשוק. זוהי מערכת יחסים דו צדדית, אף שאינה שוויונית.
בתקופת השפל של מניות הכרייה – קיץ 2022, אחרי הקריסות הגדולות של חברות הקריפטו - נפלו גם הכנסות חברות הכרייה משיא של 62 מיליון דולר ביום ל־18 מיליון דולר ביום.
המניות שלהן קרסו בהתאם: Marathon Digital Holdings שנסחרה בשיאה במחיר של 76 דולר למניה ובשווי של 2.7 מיליארד דולר, נפלה ביותר מ־90% ונסחרה במחיר של 6 דולר ולפי שווי של 645 מיליון דולר. מניית Riot שנסחרה ב־44 דולר למניה, נפלה ל־4.73 דולר. ו-Hut 8 שנסחרה תמורת 16 דולר למניה, נפלה למחיר של 1.5 דולר.
המצב היה כה חמור שחברות הכרייה החלו להשיל במהירות את הנכסים שלהן כדי לעמוד בחובות ומכרו כמויות גדולות של ביטקוין ומטבעות אחרות אל השוק. מאז קריסה זו, מניות הכרייה לא התאוששו חזרה לשיא ויהיה דומיננטי ככל שיהיה הזינוק הנוכחי במניות הכרייה, הן לא שוברות שיאים חדשים כמו מחיר הביטקוין.
להבדלים אלו כמה סיבות מהותיות. ראשית היא השקתן של תעודות סל על הביטקוין. אחרי מאבק ממושך מאוד של גורמים שונים בתעשיית הקריפטו, וגם השוק הפיננסי המסורתי, החלו להיסחר בשנה האחרונה שורה ארוכה של תעודות אלו שמעניקות חשיפה טובה ונוחה לשוק הקריפטו, מבלי לסבול מהבעיות האחרות שנלוות לחשיפה למניות הכרייה.
שנית, צינור ההכנסות של הכורים ממשיך להיות בעיה. אף שבימים אלו עבודתם מפיקה להם גם נתח משוק הקריפטו בכך שהם זוכים במטבעות המונפקים החדשים, למספר מטבעות הקריפטו החדשים בעולם יש גבול. כשהם יפסיקו להיות מתוגמלים במטבעות קריפטו, מקור ההכנסה של הכורים יהיה רק אימות עסקאות. ואף שאת עמלות אלו ניתן ואכן מעלים ככל שהפעילות בשוק גוברת, מגבלת הנפקת ביטקוין חדש משמעותה הסתמכות מוחלטת על מקור הכנסה אחד.
בעולם שבו שוק הקריפטו טרם הוכיח את עצמו כאלטרנטיבה לשוק הפיננסי המסורתי, והוא עדיין משמש זירה מצומצמת בהרבה לפעילות הפיננסית היומיומית של מרבית העולם, מגבלת ההכנסות הופכת את מניות הכורים לאטרקטיביות פחות.
גם הכורים יודעים זאת, לכן הם בעצמם החלו בשנתיים האחרונות, עם ההייפ העצום בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, להפנות חלקים גדולים מכוח המחשוב שלהם עבור עיבוד נתונים לחברות בתחום זה. את השינוי בייעוד הזה ביצעו כמה חברות קריפטו גדולות כל כך, שלפי דו"ח של ג'יי פי מורגן ביוני זינק שווי השוק של 14 חברות הכרייה הגדולות בעולם ב-22%.
שינוי חד שהתרחש זמן קצר אחרי שבאפריל התרחש אירוע טכני בשם חצייה, שקיצץ את תגמולי הכורים בחצי, אך שלא הוביל בזמנו לעלייה משמעותית במחיר הביטקוין. המעבר למכירת כוח חישוב לחברות טכנולוגיה, נועד לקזז את הירידות הללו בתגמול. "חברות הטכנולוגיה החלו לקנות אתרי כרייה במחירים גבוהים יותר ממה שכורי ביטקוין מוכנים לשלם", אמר מנכ"ל Core Scientific אדם סאליבן, באפריל.