המועמדים המובילים ליו"ר בנק הפועלים: הדירקטורים רונית שוורץ וישראל טראו
המועמדים המובילים ליו"ר בנק הפועלים: הדירקטורים רונית שוורץ וישראל טראו
גם הדירקטורים דוד צביליחובסקי והמפקח על הבנקים לשעבר יאיר אבידן צפויים להתמודד בבחירות, ב־26 בינואר. ליו"ר היוצא קרופיק, שכמה דירקטורים נחשבים קרובים אליו, תהיה השפעה על זהות מחליפו
המרוץ מגיע לישורת האחרונה. בעוד פחות משבועיים, ב־26 בינואר, צפוי דירקטוריון בנק הפועלים לבחור יו"ר חדש במקום ראובן קרופיק. המרוץ הולך ומתחמם, ולפי הערכות צפויים להתמודד ארבעה דירקטורים על התפקיד: רונית שוורץ, ישראל טראו, דוד צביליחובסקי ויאיר אבידן, שהצטרף לאחרונה לדירקטוריון.
יש עוד יותר משבוע להגשת המועמדות, וייתכן שבסופו של דבר חלקם לא יתמודדו, אם יעריכו שסיכוייהם נמוכים. גורמים בדירקטוריון מסמנים ששני המועמדים בעלי הסיכוי הגבוה כרגע הם שוורץ וטראו, וייתכן כי ייערך ביניהם סיבוב שני, כשם שהיה בבחירות האחרונות לתפקיד יו"ר בנק לאומי בנובמבר.
הגוף הבוחר כולל את 11 הדירקטורים המכהנים בבנק, בהם גם היו"ר היוצא קרופיק, שכן בנק ישראל החליט בעבר שגם דירקטורים שנמצאים על סף עזיבה יצביעו ביחד עם הדירקטורים החדשים בבחירות לתפקיד היו"ר. לקרופיק תהיה השפעה על זהות מחליפו, שכן יש כמה דירקטורים, בהם רונית אברמזון רוקח ונעם הנגבי, שנחשבים למקורבים אליו, וסיכוי סביר כי יצביעו לאותו מועמד.
ההערכות הן שקרופיק לא צפוי לתמוך באבידן, שכן הוא עדיין נוטר לו טינה על אירועים שקרו בזמן שאבידן היה המפקח על הבנקים, בהם מגבלות על תנאי שכר יושבי הראש שבבנק ישראל רצו להחיל מעבר למגבלות חוק שכר הבכירים; וכן העובדה שהפיקוח בראשות אבידן לא אישר לבנק הפועלים למנות את גלעד בלוך למבקר הפנים הראשי ולמנהל חטיבת הביקורת של הבנק, בטענה כי אין לו מספיק ניסיון.
רונית שוורץ (58) מכהנת בדירקטוריון הפועלים זה שלוש שנים. היא היתה דירקטורית בכמה חברות, כמו אלעד קנדה ונמל אשדוד, והיא מכהנת כדירקטורית בחברת תשתיות אנרגיה. לשוורץ יש רקע בנקאי, והיא כיהנה בתפקידים שונים, בהם ראש חטיבת הבנקאות הפרסונלית ביובנק ומנהלת חדר המסחר בבנק אגוד.
שוורץ נחשבת לבעלת יחסים אישיים טובים עם יתר חברי הדירקטוריון, ולדירקטורית מקצועית ועניינית. אם היא תיבחר. היא תהיה האשה היחידה בצמרת המערכת הבנקאית. זאת, לאחר שבשני סבבי הבחירות הקודמים (ליו"ר לאומי ומנכ"ל הפועלים) הגיעו נשים לקו הסיום, אך לא נבחרו.
ישראל טראו (69), שמכהן ארבע שנים בדירקטוריון הבנק, מגיע עם רקע משמעותי בבנקאות, שכן הוא שימש, בין היתר, כמנכ"ל בנק אגוד.
מועמד נוסף הוא, כאמור, אבידן (65), שגם הוא צמח במערכת הבנקאית, ומביא עמו ניסיון בתחום. הוא כיהן, בין היתר, בתפקידים בכירים בבנק דיסקונט, כולל מנהל הסיכונים הראשי ויו"ר החברה־הבת מרכנתיל. בנוסף, יש לו רקע רגולטורי - בשנת 2020 הוא מונה למפקח על הבנקים, תפקיד שאותו מילא במשך שלוש שנים.
אבידן הצטרף לדירקטוריון בנק הפועלים רק לפני כמה שבועות, ולכן זה יהיה מאתגר עבורו להיבחר ליו"ר. ההיסטוריה מלמדת שחברי דירקטוריון לא נוטים לתמוך בחברים חדשים לתפקיד היו"ר. כך היה גם עם רם בלינקוב, שהתמודד באחרונה על תפקיד יו"ר לאומי, זמן קצר לאחר שהצטרף לדירקטוריון.
צביליחובסקי הוא הוותיק מבין הארבעה. הוא מכהן בדירקטוריון הבנק חמש שנים, ומכהן כיו"ר הוועדה לניהול סיכונים בבנק. הרקע שלו הוא אקדמי, והוא בעל תואר דוקטור בכלכלה, ומשמש כחבר סגל אקדמי בכיר בפקולטה לניהול באוניברסיטת ת"א.
בחודש הבא צפוי קרופיק לסיים את תפקידו לאחר קדנציה של תשע שנים כדירקטור בבנק - משך הזמן המקסימלי שבו יכול לכהן דירקטור בבנק ללא גרעין שליטה. קרופיק כיהן כיו"ר 4.5 שנים, ומונה להחליף את עודד ערן, שנפטר, כשזה נאלץ לסיים את תפקידו בעקבות מחלתו. מינוי יו"ר חדש יביא לכך שצמרת הבנק תתחלף בתוך פחות משנה, שכן רק לפני חמישה חודשים מונה לתפקיד המנכ"ל ידין ענתבי, שהחליף את דב קוטלר, שכיהן בתפקיד כחמש שנים.