בלעדי
המכרז למכירת IBC תקוע: קיסטון ונוי החליטו לא להתקדם לשלב הבא
קרן קיסטון הודיעה רשמית לצוות שמנהל את המכרז למכירת מיזם הסיבים, שהמחיר המבוקש גבוה מדי. בקרן נוי נרתעו מהסכסוך בין HOT ותש"י לבין סלקום, השותפות במיזם
המכרז למכירת השליטה במיזם הסיבים IBC תקוע. לכלכליסט נודע כי שני הגופים המרכזיים שניגשו לשלב הראשוני – קרן קיסטון וקרן נוי יחד עם גיל שרון – החליטו לא להתקדם לשלב הבא במכרז, שבמסגרתו עומדות למכירה המניות של HOT ותש"י (46% יחד, בחלוקה שווה, בשרשור).
לכלכליסט נודע שקיסטון, בניהולו של נבות בר, הודיעה באופן רשמי לצוות שמנהל את המכרז כי נוכח המחיר המבוקש אין בכוונתה להמשיך בהתמודדות. קרן נוי מצדה לא הגישה הצעה מחייבת ולכן לא התקדמה לשלב הבא, כך שבפועל גם היא נמצאת כרגע מחוץ למכרז.
קיסטון החליטה לא להתקדם במכרז לאחר שבמסגרת הדיאלוג שלה עם צוות ניהול המכרז הובן כי המחיר שנדרש על מנת לזכות במכרז לרכישת 46% ממניות IBC עומד על קרוב למיליארד שקל, מה שגוזר לחברה כולה שווי של כ־2 מיליארד שקל. זאת, בעוד בדו"חות של קרן תש"י, הנתח שלה במיזם, 23%, רשום לפי שווי של 320 מיליון שקל, מה שגוזר לחברה כולה שווי של כ־1.4 מיליארד שקל. כלומר, מדובר על פער של כ־50%.
נוי, מצדה, מגלה ספקות ביחס למכרז בעיקר בשל הסכסוך בין בעלי המניות הנוכחיים – HOT ותש"י מצד אחד, וסלקום (23% בשרשור גם כן) מצד שני – שמציב סימן שאלה ביחס לפוטנציאל ההתרחבות של IBC. הדירקטוריון של IBC החליט להרחיב את הפריסה מ־2 מיליון בתי אב ל־2.4 מיליון בתי אב, ולשם כך אישר נטילת חוב של 250 מיליון שקל וכן אישר לחברה להתקשר עם קבלנים מבצעים.
לטענת HOT ותש"י, סלקום מחויבת לרכוש 15% מהקווים שייפרסו. סלקום, מצדה, טוענת כי המחויבות שלה הוגבלה לפריסה הנוכחית של עד 2 מיליון בתי אב. הסכסוך, שכלל החלפת מכתבים ארסית בין הצדדים, שנחשפו בכלכליסט, עשוי להפגיש את הצדדים בבית המשפט, בין היתר משום ש־IBC ממשיכה בשלב זה בפריסת הקווים הנוספים, חרף ההתנגדות של סלקום.
אם סלקום לא תרכוש את החלק היחסי המדובר בקווים הנוספים, הדבר ישפיע על התוצאות והשווי של IBC. קרן נוי, שמנוהלת על ידי פיני כהן, רן שלח וגיל־עד בושביץ, לא רואה בעין יפה את אי־הוודאות שהסכסוך גורם לחברה, ולכן אינה מתקדמת לשלב ההצעה המחייבת בשלב זה. כמו כן, נוי היא מתחרה של תש"י ומעולם לא רכשה ממנה נכס.
כפי שנחשף בכלכליסט, בספטמבר האחרון שכרו HOT ותש"י את בנק ההשקעות MNS על מנת לאתר קונים למניותיהן ב־IBC. למעשה, השתיים מוכרות את השליטה במיזם הסיבים. זאת, משום שתש"י, סלקום ו־HOT מחזיקות יחד, בחלוקה שווה, בשותפות שמחזיקה ב־70% ממניות IBC. כלומר, כל אחת מהשלוש מחזיקה כאמור בשרשור ב־23.3% מהמיזם, אך השותפות היא למעשה בעלת השליטה בחברה. אם גורם אחד ירכוש מידי HOT ותש"י את המניות, הוא יהפוך לבעל השליטה בחברה.
IBC הוקמה ב־2013 על ידי חברת החשמל, תחת השם אנלימיטד, שהשתנה בהמשך, כמיזם שנועד לפרוס סיבים אופטיים ברחבי הארץ, ולאפשר גישה לציבור לאינטרנט מהיר. ב־2016 פריסת הסיבים על ידי החברה נעצרה, משום שהיא התקרבה לקריסה.
ב־2019 סלקום ותש"י רכשו 70% ממניות המיזם תמורת הזרמה מדורגת של כ־300 מיליון שקל. זאת, באמצעות שותפות ייעודית שהקימו, שבה החזיקו בחלוקה שווה. שנה לאחר מכן, HOT חברה אליהן והזרימה בעצמה כסף נוסף למיזם בעסקה ששיקפה לו שווי של 800 מיליון שקל.