פרשנותהוועדה שתדאג לאינטרס הצר של חברות הקריפטו מנסה להתחפש לציבורית
פרשנות
הוועדה שתדאג לאינטרס הצר של חברות הקריפטו מנסה להתחפש לציבורית
הפורום לחברות קריפטו שהוקם ב-2022 הודיע על הקמת "ועדה ציבורית לגיבוש חזון ואסטרטגיה לאומית לתעשיית הקריפטו"; אך הוועדה, כמו הפורום, תהיה מאוישת בבכירי עולם הקריפטו של ישראל, ומנכ"ל בנק הפועלים לשעבר אריק פינטו יעמוד בראשה; הוא עצמו משמש כיו"ר בית ההשקעות למטבעות דיגיטליים הילטופ
הפורום לחברות קריפטו, שהוקם ב-2022 על ידי פעיל בשוק הקריפטו שאולי רג'ואן ואיש יחסי הציבור ניר הרשמן, הודיע על הקמת "ועדה ציבורית לגיבוש חזון ואסטרטגיה לאומית לתעשיית הקריפטו, הבלוקצ'יין והווב 3".
פורום החברות גייס את מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר, אריק פינטו, לעמוד בראש הוועדה, אותה ישיקו ביום חמישי הקרוב.
השם "ועדה ציבורית" הוא מטעה. ככלל, שם זה ניתן לוועדה שממונה על ידי הממשלה או רשויות אחרות במדינה, וכדי להקים אותה נדרש כתב מינוי של שר.
לעיתים רבות, ועדות ציבוריות מוקמות מתוקף חוק ייעודי. ועדה ציבורית נועדה להבהיר סוגיות שונות מתוך כוונה להטיב עם כלל הציבור. עם זאת, הוועדה עליה הודיעו בפורום החברות היא יוזמה פרטית של שחקנים בתעשיית הקריפטו, אשר להם אינטרס ברור לקדם את התחום שבו הם פועלים למטרות כלכליות.
לא רק שחברות הקריפטו הקימו את הוועדה, אלא הן גם אלו שבחרו את יעדיה ומינו את חבריה. בהתאם לכך, יו"ר הוועדה פינטו משמש מאז 2022 יו"ר בית ההשקעות למטבעות דיגיטליים הילטופ וסגן יו"ר הוועדה הוא מנכ"ל פורום החברות ואחד ממייסדיה, ניר הרשמן.
מלבד פינטו והירשמן, פורום החברות מינה שורה של בכירים מחברות המהוות את ה"חברות המייסדות" של הפורום לשבת בוועדה. ביניהם: אדם בניון, ממייסדי קרן ההשקעות בקריפטו קוליידר; פרופ' אלי בן-ששון, מנכ"ל ומייסד חברת התוכנה בתחום הבלוקצ'יין Starkware; אלון מורוך, מנכ"ל-מייסד של רשת הבלוקצ'יין SSV Labs; יובל רואש, מנכ"ל פלטפורמת המסחר בקריפטו ביטס אוף גולד; איתן לביא, CTO בחברת הקריפטו Decntralab. לצידם גם עו"ד יהודה שפר, לשעבר יו"ר הרשות לאיסור הלבנת הון והמשנה לפרקליט המדינה לאכיפה כלכלית; עו"ד אבי ליכט, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה; ורועי צזנה, עתידן.
בחודשים האחרונים נרשמה תנועה ערה מצד הרגולטור הישראלי בתחום הנכסים הדיגיטליים, זאת על רקע שני אירועים לא קשורים: דו"ח מבקר המדינה ובחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארצות הברית. שניהם התרחשו ב-5 בנובמבר. מינויו של טראמפ העניק רוח גבית לשוק הקריפטו.
הנשיא הנבחר, שהבטיח להפוך את ארצות הברית לבירת הקריפטו של העולם, וכבר לקח חלק בכמה פרויקטים של קריפטו, מילא אחר הבטחותיו לשוק עם שני מינויים מיטיבים לו: הווארד לוטניק לתפקיד שר המסחר בקבינט החדש שלו, ושנית עם מינויו של פול אטקינס לתפקיד יו"ר רשות ני"ע האמריקאית (SEC). שני הבכירים מעורבים בשוק הקריפטו כבר שנים, ונחשבים אוהדים לו. עם ההודעה על מינוי אטקינס, מחיר הביטקוין זינק למעלה מ-100 אלף דולר.
כמה שעות לפני שטראמפ הוכרז מנצח פרסם מבקר המדינה דו"ח חריף, לפיו בין 2018 ל־2022 התקבלו ברשות המסים רק 500 דיווחים על עסקאות קריפטו, בעוד פוטנציאל הדיווח המינימלי שהוערך על ידי המבקר באותה התקופה עמד על 200 אלף דיווחים. בהיעדר דיווחים והסדרה ראויים, העריכו במשרד המבקר כי המדינה מפסידה פוטנציאל מיסוי של 3-2 מיליארד שקל. פוטנציאל המס העצום, לצד מחירי הביטקוין המשתוללים, נראה כי האיצו את התייחסותם של הרגולטורים בישראל לתחום.
בשבועות לאחר פרסום הדו"ח, משרד האוצר ורשות המסים פרסמו שורה של תקנות שנועדו להסדיר את הדיווח בשוק הקריפטו. בין היתר, פרסמה רשות המסים תזכיר חוק שלפיו מטבעות קריפטו ומוצרים דיגיטליים דומים יסווגו כנכס, ועל רווחים מהם יחול מס רווחי הון. משרד האוצר פרסם גם טיוטת תקנות שנועדו להסדיר את מדיניות ניכוי המס במקור של גופים מפוקחים העוסקים בנכסים דיגיטליים. התקנות נועדו לקדם כניסת שחקנים זרים לקבלת רישיון ולפעול בשוק המקומי. בחודש שעבר אף החלו להיסחר קרנות מחקות אחר הנכס הדיגיטלי – ביטקוין.
הקמת ה"וועדה הציבורית" כעת נישאת על אותו גל של עניין, גם אם בוחרת בשם מטעה. "העולם הולך על קריפטו. מעל 40 מיליון אמריקאים מחזיקים מטבעות דיגיטליים, המינוי הראשון של דונלד טראמפ היה של צאר הקריפטו דיוויד סאקס, והאירופאים ואנגליה כבר השלימו רגולציה בתחום. ורק בישראל, בה מרוכזים 1% מכלל המפתחים בעולם בתחום, לא מתקדמים," אמר ניר הרשמן בהודעה. "ללא צעדים מהירים להסרת החסמים הרגולטוריים, המדינה, ואנחנו, נפספס את ההזדמנות להוביל את התעשייה העולמית ולהעניק דחיפה משמעותית לכלכלה", ציין פינטו.
מפורום חברות הקריפטו נמסר בתגובה: "הועדה הציבורית הוקמה ביוזמת פורום חברות הקריפטו במטרה לגבש מתווה מומלץ שיתמודד עם ההזדמנויות לצד הסיכונים שבתחום. בכל הפרסומים הודגש שהקמת הועדה היא ביוזמת הפורום, ומעולם לא נטען אחרת - ההפך הוא הנכון. כמו ועדות ציבוריות רבות אחרות בעבר, גם כאן הציבור מוזמן להשתתף, לשמוע ולהשמיע עמדתו במספר דרכים, כולל ב'קול קורא' שפורסם בעיתונות, ועל כן היא גם ציבורית ושקופה. חברי הועדה שישתתפו הינם אנשי מקצוע בכירים ובעלי ניסיון רב ביותר בתחומם. זהו האינטרס הציבורי שמדינת ישראל תפתח את התחום כך שיטיב עם כלל הציבור, שכן הקריפטו כאן כדי להישאר".