בלעדיביג במגעים לרכוש מאלדן את מגרש הרכב שלה להקמת מרכז קניות ענק בלוד
בלעדי
ביג במגעים לרכוש מאלדן את מגרש הרכב שלה להקמת מרכז קניות ענק בלוד
חברת הנדל"ן המניב לוטשת עיניים למגרש של חברת הליסינג כבר 10 שנים, והיא מעוניינת לבנות בו מרכז קניות גדול. הצדדים דנים גם בהקמה והפעלה משותפת של המרכז. שווי הקרקע בספרי אלדן: 156 מיליון שקל, אבל המגעים מתנהלים לפי שווי של כ-250 מיליון שקל
ביג מנהלת מו"מ להקמת מרכז מסחרי גדול בלוד. לכלכליסט נודע כי חברת הנדל"ן המניב במגעים עם חברת הרכב אלדן לרכישת חלק ממתחם שגודלו 42.8 דונם באזור התעשייה בכניסה הצפונית לעיר. שתי החברות דנות גם באפשרות להקמה משותפת של המרכז המסחרי ואחזקתו בשותפות. המגרש משמש כיום את אלדן כחניון ומטה להשכרת רכבים וליסינג. הוא רשום בספרי אלדן בשווי 156 מיליון שקל, אבל ככל הידוע המגעים מתנהלים סביב שווי גבוה בהרבה — כ־250 מיליון שקל למתחם ואף יותר.
מדובר במגרש הגדול ביותר שאלדן מחזיקה בו, וזאת באמצעות החברה־הבת שלה מישור. בנוסף, היא מחזיקה קרקעות באשקלון, בצ'ק פוסט בחיפה ובראשון לציון, ששוויים הכולל בספרים נכון לסוף 2023 עומד על 154מיליון שקל.
על הקרקע בלוד יש זכויות בנייה ל־269 אלף מ"ר למטרות מסחר ותעסוקה ו־13.5 אלף מ"ר למבני ציבור. ייעוד הקרקע שונה מתעשייה למסחר ותעסוקה ב־2017. "החברה נמצאת בשלב של קידום תוכניות בנייה לנכס, לרבות היתר בנייה למבנה, המהווה חלק ראשון בהקמת פרויקט, אם כי בשלב זה לא התקבלו החלטות בעניין", נכתב בדו"חות אלדן ל־2023. שווי הנדל"ן הכולל של אלדן עומד בספרי החברה על כ־344 מיליון שקל.
ביג לוטשת עיניים לקרקע הזו של אלדן כבר 10 שנים, בשל מיקומה. המגרש גובל בכביש 40 שעוקף את לוד, במיקום שיכול להיות מרכזי עבור תושבי האזור — משוהם, דרך לוד ורמלה, ועד אור יהודה. המרכז המסחרי בצומת בילו, למשל, משתרע על 25 דונם.
מאז פרוץ המלחמה באוקטובר 2023 הכפילה ביג את שווייה ואף יותר מכך, והיא נסחרת בשווי של 14.1 מיליארד שקל. החברה המנוהלת בידי חי גאליס, נמצאת בשליטת יהודה ורוני נפתלי (כ־35%), וכיו"ר פעיל מכהן איתן בר זאב.
לא מן הנמנע שהמרכז בלוד יהיה דומה בסגנונו לביג פאשן גלילות, שמשתרע על 40 אלף מ"ר, כולל 180 חנויות ומסעדות וצפוי להיפתח בחודש הבא. במהלך 2028 אמורה ביג לפתוח ביג בפתח תקווה, שישתרע על 65 אלף מ"ר ויכלול כ־200 חנויות ומסעדות.
בתשעה החודשים הראשונים של 2024 רשמה ביג רווח נקי של מיליארד שקל, בעיקר הודות לעלייה בשווי הנדל"ן. מדובר בעלייה של 108% לעומת התקופה המקבילה. ההכנסות של ביג באותה תקופה עלו בכ־20% להיקף של 1.7 מיליארד שקל.
ביג פעילה גם גם בפולין, בסרביה ובמונטנגרו, ויחד עם מתחמיה בישראל היא מחזיקה ב־51 מרכזי קניות. התפוסה בנכסיה עמדה בסוף הרבעון השלישי של 2024 על 96%–100%. החוב הפיננסי נטו שלה עומד על 9.9 מיליארד שקל וסך המאזן על 24.3 מיליארד שקל.
ככל הנראה, בכוונת אלדן להעביר את מאגר הרכבים והמטה לדרום הארץ, כדי לרשום רווח מהקרקע היקרה. ייתכן גם, שמהלך נובע מהכנות אלדן להנפקה ראשונית (IPO), וייתכן שהנדל"ן שבבעלותה יועבר ממנה לחברה אחרת שבבעלות משפחת דהן. לפני כחודש חשף כלכליסט כי אלדן בוחנת הנפקת מניות לציבור, בעוד כיום היא חברה מדווחת בשל איגרות החוב שהנפיקה בבורסת ת"א.
אלדן, העוסקת בליסינג תפעולי, השכרת רכב ונדל"ן להשקעה, היא הרביעית בגודלה בשוק אחרי שלמה סיקסט, אלבר ואוויס, והונה העצמי עמד בסוף הרבעון השלישי של 2024 על 795 מיליון שקל. שווי החברה בהנפקה עשוי לעמוד על 1–1.5 מיליארד שקל, אולם אם משפחת דהן תחליט להשאיר ברשותה את הנדל"ן, השווי יירד בהתאם.
הרווח הנקי של אלדן בתשעת החודשים הראשונים של 2024 היה 85 מיליון שקל לעומת 107 מיליון שקל בתקופה המקבילה ו־128 מיליון שקל ב־2023 כולה. להנפקת אלדן עשויה להיות משמעות גם לגבי חברות אחרות בתחום הליסינג. בעבר נסחרו שלמה סיקסט ואלבר בבורסה המקומית, אך הן נמחקו מהמסחר, וכיום הן מפרסמות דו"חות לאחר שגייסו אג"ח למימון פעילותן. היקף החוב של אלדן למחזיקי האג"ח שלה עומד על כ־1.5 מיליארד שקל.
לפי הערכות אלדן, המנוהלת בידי שי דהן, החברה מחזיקה בנתח של 11% משוק הליסינג התפעולי ושל 15% משוק השכרת הרכב. בנוסף היא מוכרת רכבי 0 קילומטר.
מביג ואלדן לא נמסרה תגובה.