סגור
עו"ד יואב בן פורת המפרק של ויז'ן אנד ביונד
עו"ד יואב בן פורת, המפרק של ויז'ן אנד ביונד (צילום: תמיר נוי)

מפרק חברת ההשקעות של המילואימניקים: "כל הנכסים ייבדקו כדי לנסות לשרת את חובותיה"

עו"ד יואב בן פורת, המפרק שמונה לויז'ן אנד ביונד, שגייסה כספים ממשקיעים, רבים מהם חיילי מילואים, כדי להשקיע במקבצי דיור בארה"ב והגיעה לחדלות פירעון: "בדיקת הנכסים תיעשה בצורה מסודרת". נציג הבעלים: "לחברה אין נכסים" 

"אני מורה בזאת על פתיחת 25 הליכי חדלות פירעון בכל הנוגע לחברה לפי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, לאחר שמצאתי כי אין סיכוי סביר לשיקומה הכלכלי של החברה. בזאת אני מורה על פירוק החברה", כך כתב חגי ברנר, שופט בית המשפט המחוזי ת"א, בשבוע שעבר בעת שהחליט למנות מפרק לחברת ויז'ן אנד ביונד, שגייסה משקיעים על מנת להשקיע בנדל"ן בארה"ב, ושהגיעה לקריסה בפועל בסוף דצמבר. על פי הבקשה לצו פתיחת הליכים, חובות החברה הם חצי מיליון שקל. ברנר מינה את יואב בן פורת למפרק החברה ב־22 בינואר, וזאת דווקא בעקבות חוב קטן יחסית של 175 אלף שקל לעובדים של החברה לאורך השנים.
על פי בקשת הפירוק, עובדי החברה בישראל קיבלו מכתב פיטורים בדצמבר וסיום עבודתם נקבע לינואר. בעקבות בקשות העובדים לגמר חשבון, הודיעה ההנהלה כי נוכח מצב החברה לא יעלה בידה לשלם עבור חודשי נובמבר ודצמבר ולא תוכל לבצע גמר חשבון. המפרק שמונה קיבל את כל הסמכויות הנלוות וכעת הוא יחקור כיצד קרסה החברה שפעלה מווילה בהרצליה, מה עלה בגורל הכספים שגוייסו מהמשקיעים ואילו מהנכסים שלה עוד בידיה. "בדיקת הנכסים תיעשה בצורה מסודרת. עדיין לא ידוע מה היקף הנכסים של החברה, אבל אני מבטיח למשקיעים כי כל נכסי ויז'ן אנד ביונד ייבדקו, על מנת לנסות לשרת את החובות שלה", מסר בן פורת לכלכליסט.
היקף החובות המדויק של ויז'ן אנד ביונד טרם ידוע, אך הוא עשוי להגיע לסכומים של עשרות מיליוני דולרים. החברה הוקמה ב־2018 על ידי פטר גיזונטרמן וסטס גרינברג, שמחזיקים בה באופן שווה. החברה גייסה משקיעים על מנת לרכוש נכסי מולטי פמילי (מקבצי דיור) בארצות הברית. החברה גייסה 100-50 מיליון דולר ממאות משקיעים, ותוך שימוש במינוף רכשה נכסים בהיקף כולל של כחצי מיליארד דולר. אלא שעליות הריבית בארה"ב מאז אמצע 2022 הביאו למצב שבו החברה לא היתה מסוגלת לעמוד בפירעון החובות שלה. בסופו של דבר זה הוביל לכך שהמלווים עיקלו נכסים של החברה, כך שהיא לא היתה יכולה לעמוד עוד בהתחייבויות שלה למשקיעים – תשלומי ריבית שנתיים של עד 12% שמחולקים מדי רבעון, כשהמטרה הסופית היא להשביח את הנכסים ולמכור אותם ברווח שיחולק גם הוא למשקיעים, בניכוי עמלות לויז'ן אנד ביונד.
גיזונטרמן וגרינברג אף הקימו מועדון לקוחות בשם 2141 לקצינים משוחררים ולאנשי כוחות המילואים, מה שתרם למיתוגה של החברה כחברת ההשקעות של המילואימניקים. בסרטון הקידום של המועדון אף מופיע הלוגו של ויז'ן אנד ביונד, אם כי בעלי החברה מכחישים כי הם גייסו משקיעים מקרב חברי המועדון באופן ישיר. כך או כך, בשל ההסתבכות הפיננסית, השניים הודחו מניהול המועדון.
בדצמבר האחרון, כאמור, בעקבות הסתבכות שאליה נקלעה החברה הודיעו השניים שהם מוותרים על ניהול החברה ועל נכסיה לטובת המשקיעים, הודעה שהגיעה בהפתעה גמורה עבור רבים מהם, שכן הם טענו כי במשך חודשים לא ניתן היה ליצור קשר עם גיזונטרמן וגרינברג. באותה העת השניים הסבירו למשקיעים כי עליית הריבית שהביאה לזינוק בהוצאות המימון, יחד עם עלייה בהוצאות התפעול של הנכסים, יצרו תנועת מלקחיים שהביאה למערבולת הפיננסית.
לאחר שקיבלו לידיהם את הנכסים, המשקיעים בחברה גילו כי הנכסים, או לפחות חלק מהם, אינם ברשותם, משום שהמלווים מימשו את השעבודים והעבירו אותם לידיהם. כעת, המשקיעים מנסים להשיב חלק מהנכסים שנלקחו לידיהם.
חלק מהמשקיעים הגישו תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד בארה"ב, במדינת אוהיו, שבה התרכזה רוב הפעילות שלה. במסגרת התביעה, טוענים משקיעים שהחברה פעלה בצורה תרמיתית, כאשר העבירה את הנכסים לחברות פרטיות של בעלי השליטה, שעשו בהם שימוש כדי ליטול עוד אשראי. זאת, בניגוד להסכמי ההשקעה ובלי ליידע את המשקיעים לכאורה.
"הנכסים היום לא מנוהלים. לאחר ביקור שביצענו בחודש שעבר בנכס, הבנו את גודל ההזנחה של נכסי החברה. אנחנו לא יודעים אם אפשר עדיין להציל משהו. ראינו בפרויקטים בעיקר סוחרי סמים והומלסים. אין מי שמשלם חשבונות או מתחזק את הפרויקטים", סיפר משקיע שנסע לאוהיו כדי לראות בעיניו את מצב הנכסים. לדבריו, הוא גילה שהנכס המדובר מעוקל בשל חוב שנלקח כנגדו.
מעו"ד ישי מנסדורף, שמונה ע"י הבעלים של ויז'ן אנד ביונד כנציגם, נמסר כי "לחברה אין נכסים. נשתף פעולה באופן מלא עם המפרק וכבר נקבעה עמו פגישה. באשר להליכים המשפטיים בארה"ב שצוינו, הטענות שהועלו ע"י התובעים שגויות ונתייחס אליהן במקום המתאים".