סגור
בורסה תל אביב בורסת ת"א אחד העם
בורסת תל אביב (צילום: alexsl / iStock)

החשיפה לחו"ל דחפה קרנות במורד טבלת ההשתלמות באוקטובר

קרנות ההשתלמות שמרבית השקעותיהן בשוק המקומי הציגו את התשואות הגבוהות, בעקבות עליות המדדים התל־אביביים – אפילו לעומת S&P 500 המבוקש. שיאנית החודש הפניקס, עם תשואה של 0.55%, קיבלה רוח גבית מהשקעותיה הלא־סחירות 

קרנות ההשתלמות אומנם מציגות באוקטובר עלייה ממוצעת של 0.22%, אולם בניגוד לחודשים האחרונים בולטת ביניהן השונות. בעוד הקרן המצטיינת של החודש, בניהולה של הפניקס, רשמה עלייה בשיעור של 0.55%, הקרן החלשה של החודש — זו של ילין לפידות — רשמה ירידה בשיעור של 0.33%.
ההבדל בתשואות שהשיגו הקרנות נובע בעיקר מהשוני בתשואות של שוק המניות בארה"ב לעומת שוק המניות בישראל. מדד ת"א־125 עלה באוקטובר ב־4.5% ומדד ת"א־90 זינק 6.2%.
העליות האלה נבעו מהאופטימיות לקראת הסיום האפשרי של הלחימה בצפון והגעה להסכם שירחיק את חזבאללה מהגבול — רעיון שקיבל רוח גבית גם מהעובדה שבחירתו האפשרית של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב, בבחירת שנערכו ב־5 בנובמבר, תאיץ את התהליך. מדדי המניות בוול סטריט, לעומת זאת, רשמו מגמה מעורבת. בעוד מדד S&P 500 הוסיף לערכו 2.3%, מדד ראסל 2000 (מדד המניות הקטנות) רשם ירידה של 1.5%.
חלק מקרנות ההשתלמות משקיעות בעיקר במדדי המניות האמריקאיים וחלקן עדיין ממשיכות להתבסס על השקעה בישראל שכן הן רואות בשוק המניות המקומי הזדמנות השקעה לטווח הארוך. ההבדל המהותי בין תשואות הקרנות באוקטובר נובע מדפוסי ההשקעה השונים שלהן. אחרי הפניקס בטבלת התשואות של אוקטובר ממוקמות הקרן של אנליסט עם תשואה של 0.52% וכלל ביטוח עם תשואה של 0.43%.
ואכן, שתי הקרנות האלה מתאפיינות בחשיפה גבוהה יותר לשוקי המניות והאג"ח הישראליים, ועל פי נתוני קבוצת קלי החשיפה של אנליסט וכלל לשוק האמריקאי עומדת על 42.4% ו־49.2% בהתאמה — שיעורים נמוכים מהממוצע בענף, שהוא 50.3%. החשיפה של הפניקס לחו"ל אומנם נאמדת ב־53%, אולם נראה כי החשיפה לשוק ההשקעות הלא־סחירות בישראל, בשיעור של קרוב ל־29%, תרמה לתשואה העודפת של הקרן.
את התשואה הגבוהה מתחילת 2024 מובילה הקרן של אלטשולר שחם עם 11.2%. הקרן אומנם רשמה תשואה של 0.03% בלבד באוקטובר, וזאת בעקבות החשיפה הגבוהה לשוק בחו"ל (52.6%), אך היא שומרת על המקום הראשון בעיקר לאור העובדה שהמתחרה שלה על המיקום מינואר השנה היתה ילין לפידות, שרשמה כאמור תשואה שלילית של 0.33%. הקרן של אנליסט, עם תשואה של 10.65% מתחילת השנה, ממוקמת שנייה, והקרן החלשה ביותר בתקופה הזו היא של הראל עם תשואה של 8.5%.

הקרן עם התשואה המצטיינת בשלוש השנים האחרונות היא מור עם תשואה של 16.54%, ובמקום השני אנליסט עם 16.28%. את התשואה הנמוכה לשלוש שנים רושמת הקרן של אלטשולר שחם עם שיעור של 9.05%.
אלטשולר שחם עדיין מנהלת את קרן ההשתלמות הגדולה בישראל בהיקף של 36.5 מיליארד שקל, אף שההיקף המנוהל קטן ב־5.9 מיליארד שקל בעקבות פדיונות בהיקף של 6.2 מיליארד שקל בתשעת החודשים הראשונים של השנה. זאת על רקע התשואה הנמוכה יחסית בשלוש השנים האחרונות אל מול המתחרות. הקרן השנייה בגודלה היא של מיטב עם היקף נכסים של 26.5 מיליארד שקל.
1 צפייה בגלריה
ועידת התחזיות 2023 פאנל השקעות וניהול בעולם משתנה חגי שרייבר משנה למנכ"ל וראש חטיבת ההשקעות קבוצת הפניקס
ועידת התחזיות 2023 פאנל השקעות וניהול בעולם משתנה חגי שרייבר משנה למנכ"ל וראש חטיבת ההשקעות קבוצת הפניקס
מנהל ההשקעות הראשי של הפניקס חגי שרייבר
(צילום: גדי קבלו)
גם הקרן הזו סובלת מעזיבת לקוחות, ובתשעת החודשים הראשונים של השנה יצאו ממנה נכסים בהיקף של 154 מיליון שקל. הקרן של כלל ביטוח, שמנהלת 19.6 מיליארד שקל, איבדה לקוחות בהיקף של 3.5 מיליארד שקל וקטנה ב־2.7 מיליארד שקל. הפניקס, המצטיינת של החודש, איבדה לקוחות בהיקף 1.8 מיליארד שקל.
פרישת הלקוחות מהקרנות במסלול הכללי נובעת מהעלייה בגיוסי קרנות ההשתלמות שעוקבות אחרי מדד S&P 500. הפופולריות של המדד, שהניב תשואות גבוהות, הגיעה גם לחיסכון ארוך הטווח של הציבור, וחלק מחוסכי המסלול הכללי העבירו סכומים מהותיים למסלול המושקע במדד המניות האמריקאי.
היקף החשיפה למסלולים אלה כבר מגיע ל־33 מיליארד שקל. כך קרן ההשתלמות של S&P 500 מבית הפניקס גייסה 1.2 מיליארד שקל מתחילת השנה ומנהלת כמעט 10 מיליארד שקל. הקרן של הראל במסלול זה גייסה באותה תקופה 1.9 מיליארד שקל ומנהלת כבר 5.2 מיליארד שקל.
אולם לא כל קרנות ההשתלמות במסלול הכללי סובלות מעזיבת לקוחות. הקרן של ילין לפידות, שמנהלת 22.6 מיליארד שקל, היא הקרן שנהנתה עד כה השנה מגיוס הלקוחות הגדול ביותר בהיקף של 2.8 מיליארד שקל. הקרן של אנליסט, שמנהלת 10.2 מיליארד שקל, גייסה לקוחות בהיקף של 2.2 מיליארד שקל.