בלעדיחברות הביטוח יוכלו לרכוש עוד סוכנויות, אך תגמול סוכני ביטוח יצטרך להשתנות
בלעדי
חברות הביטוח יוכלו לרכוש עוד סוכנויות, אך תגמול סוכני ביטוח יצטרך להשתנות
חברי הוועדה לבחינת הקשרים בין חברות הביטוח לבין הסוכנויות שבבעלותן לא הגיעו להסכמה אם הנושא דורש התערבות, אך הסכימו שהבעיה האקוטית היא מודל התגמול לכלל הסוכנים. המכשול לשינוי: הלובי הפוליטי החזק של הסוכנים
חברות הביטוח יוכלו להמשיך לרכוש סוכנויות ביטוח. שנתיים לאחר הקמתה, קרובה הוועדה לבחינת הקשרים בין חברות הביטוח לסוכנויות לסיום עבודתה, ולכלכליסט נודע כי היא לא תאסור על חברות ביטוח לרכוש סוכנויות נוספות, אלא שהמלצותיה יעסקו במודלים של תגמול כלל סוכני הביטוח.
בוועדה חברים נציגי אגף הממונה על התקציבים בראשות יוגב גרדוס, יו"ר רשות שוק ההון עמית גל, הממונה על התחרות מיכל כהן ומנכ"ל האוצר שלומי הייזלר שמשמש כיו"ר. הם לא הגיעו לתמימות דעים לגבי השלכות הפעילות של הסוכנויות שבבעלות חברות הביטוח, אבל הסכימו שהבעיה האקוטית לטפל בה היא האובייקטיביות של הסוכן. חוסר האובייקטיביות נוגע הן לסוכנים בסוכנויות בבעלות חברות ביטוח (סוכנויות בבעלות) והן בסוכנויות עצמאיות, שגם חלק מהן פועלות לפי מידת הקשר והתגמול עם חברת הביטוח.
רשות שוק ההון סברה שיש להותיר בידיה את הטיפול בנושא, שכן זהו תחום הסמכויות הבלעדי שלה. חברי הוועדה האחרים טענו שיש להשאיר את ההחלטה לוועדה חיצונית. בסופו של דבר, הוועדה אומנם לא תפרסם הוראות לגופים המפוקחים, אבל תגיש המלצות בנושא.
חברי הוועדה הסכימו שיש לייצר מנגנון שיהפוך את הסוכנים לאובייקטיביים, כך שהאינטרס שלהם יהיה טובת הלקוח בלבד, והמלצותיהם לא יושפעו מהיקף התגמול שהסוכן מקבל מחברות הביטוח.
לפי ההמלצות של הוועדה, הסוכן יצטרך לנהוג בשקיפות מול הלקוח ולדווח עם איזו חברת ביטוח הוא עובד, אם הוא מקבל ממנה עמלה, וייתכן שהסוכן גם יידרש לדווח ללקוח מה היקף העמלה.
חוץ מנושא הגברת השקיפות, לא הגיעו חברי הוועדה להסכמות לגבי מודל התגמול הרצוי. לכן הוועדה ממליצה לבחון כמה אפשרויות לגבי מבנה התגמול: שהצרכן ישלם ישירות לסוכן את תגמולו ולא חברת הביטוח; שעמלת התגמול תהיה אחידה מכל חברות הביטוח, כך ששיקול התגמול לא יעמוד מול הסוכן בבואו להמליץ ללקוח על חברת ביטוח. המלצה זו כבר מיושמת בסוכנויות הביטוח של חברות כרטיסי האשראי, שקיבלו רישיון מרשות שוק ההון בתנאי זה; המלצה נוספת היא לאסור מתן הטבות לסוכנים, מלבד העמלות הרגילות, שכן חלק מחברות הביטוח מתמרצות את הסוכנים להגיע ליעדי מכירות באמצעות מתנות כמו נסיעות לחו"ל.
ככל הידוע, רשות שוק ההון ומנכ"ל האוצר ביקשו לדחות את הטיפול בנושא הסוכנויות בבעלות חברות הביטוח לאחרי הטיפול במודל התגמול לסוכן, אבל רשות התחרות טענה שיש לטפל בשני הנושאים במקביל. זאת מאחר שהמנדט המקורי של הוועדה היה טיפול בבעיית הסוכנויות שבבעלות.
אין ספק שתגמול סוכני הביטוח הוא נושא שיש לטפל בו, וקיים עיוות במודל הנוכחי. עם זאת, לא יהיה קל, בלשון המעטה, לקדם שינויים מהותיים. לסוכני הביטוח יש לובי פוליטי חזק, שהצליח בעבר ליירט יוזמות חקיקה להתערבות או לשינוי בענף.
בפברואר 2023 מונתה הוועדה שנקראה "הוועדה לצמצום עיוותים בענף התיווך לביטוח וחיסכון". מטרתה היתה לבחון את הקשר שבין חברות הביטוח לבין הסוכנויות שבבעלותן, וזאת על רקע חשש לניגודי עניינים בפעילות הסוכנויות.
הוועדה הוקמה מאחר שיש כיום יותר מ־100 סוכנויות ביטוח המוחזקות באופן מלא או חלקי בידי חברות הביטוח, ורוב הסוכנויות הגדולות נמצאות בבעלות חברות ביטוח. בנוסף, גם הסוכנויות שבבעלות חברות הביטוח המשיכו לרכוש בעצמן סוכנויות קטנות יותר או תיקי לקוחות. רכישות סוכנויות הביטוח בידי חברות הביטוח החלו בתחילת שנות האלפיים, ובתוך פחות מעשור מרבית הסוכנויות הגדולות נרכשו בידי חברות הביטוח, בעיקר סוכנויות בתחום הביטוח הפנסיוני. בשורה התחתונה, חברות הביטוח מחזיקות בסוכנויות בשווי מיליארדי שקלים, ובפעילות הזו בולטות הפניקס ומגדל.
תחילה נטו לפחות שניים מארבעת הגורמים בוועדה, אגף תקציבים ורשות התחרות, לאסור על חברות הביטוח לרכוש סוכנויות, והם אף שקלו לאלץ חברות ביטוח למכור את החזקותיהן בסוכנויות, בטענה שהדבר יוצר ניגוד עניינים ופוגע בתחרות. זאת מאחר שהסוכנים מעדיפים למכור את מוצרי הבעלים שלהן.
במהלך עבודת הוועדה עלה כי היקף הסוכנויות בבעלות חברות הביטוח אינו גבוה אלא חד־ספרתי באחוזים מתוך כלל הסוכנויות. אומנם בבחינה של שיעור הפוליסות של סוכנויות בבעלות נתח השוק שלהן גבוה יותר, אך זאת בשל גודל הסוכנויות, ועדיין מדובר בנתח נמוך יחסית. לכן החליטה הוועדה להתמקד בבעיה המשמעותית יותר בעיני חבריה, וגם זו שהיתה עליה הסכמה — מודל התגמול לסוכני הביטוח.