מנכ"ל אלביט: "צרפת מתחרה גדולה שלנו וההתנהגות שלה ברוטאלית וצבועה"
מנכ"ל אלביט: "צרפת מתחרה גדולה שלנו וההתנהגות שלה ברוטאלית וצבועה"
בצלאל מכליס תוקף את ההגבלות שמטילה צרפת, שהמטוס הנשיאותי שלה מאובטח במערכת "מגן רקיע", על יצרניות נשק ישראליות. אלביט הכפילה ברבעון השלישי את מכירותיה לשוק הישראלי
בגחונו של מטוס ה־A-330 המשמש את נשיא צרפת עמנואל מקרון בנסיעותיו בעולם מותקנת מערכת ההגנה "מגן רקיע" של אלביט מערכות. היא מגנה עליו מטילי כתף, באמצעות קרן לייזר שאמורה להסיט אותם ממסלולם ולחלץ את המטוס הנשיאותי והמאובטח מקטסטרופה בקנה מידה בינלאומי. פיתוח מערכת ההגנה הייחודית החל בעקבות הניסיון לפגוע במטוס ארקיע שהמריא ב־2002 משדה התעופה במומבסה שבקניה לישראל, באמצעות שני טילי כתף ששיגרו לעברו מחבלים. הטילים אומנם החטיאו ובכך נמנע אסון כבד, אך פוטנציאל האיום הובן בארץ היטב וכיום כל מטוס המשמש את חברות התעופה הישראליות אל על, ארקיע וישראייר חייב לשאת את "מגן רקיע" מתוקף דרישת רשות התעופה האזרחית.
כשמצד אחד מטוסו ממוגן באמצעות אחת ממערכות הדגל של אלביט הישראלית, מהצד השני מקרון מוכיח פעם אחר פעם שאין לו שום בעיה לפעול נגדה כדי להצר את מהלכיה ואף לטרפד לה עסקאות פוטנציאליות כאמצעי לחץ להפסקת המלחמה בעזה. ארצו היא המארחת המסורתית של תערוכות הנשק הנחשבות בעולם, ומאז פרוץ המלחמה בעזה הוא פועל בנמרצות כדי להרחיק מהן את החברות הישראליות.
זה התחיל עם הדרת החברות הביטחוניות מישראל מתערוכת הנשק היבשתי יורוסטורי שנערכה ביוני השנה, נמשך לתערוכת הנשק הימי יורונבל שנערכה מוקדם יותר החודש ובאופק, כבר נראים ניצני המשבר הבא: ביוני 2025 ייערך בשדה התעופה לה בורז'ה שליד פריז הסלון האווירי, שנחשב לתערוכת הנשק היוקרתית והחשובה בעולם.
קניית נשק בדלת האחורית
היחס הדואלי של מקרון כלפי אלביט מדגים את היחס של אירופה כולה כלפי הנשק הישראלי. בזמן שמדינות אירופיות מקשות על חברות ישראליות לקבל מהן חומרי גלם הנחוצים לייצור של אמצעי לחימה, ואחרות מאיימות על ישראל באמברגו נשק, בדלת האחורית הן קונות מהחברות הישראליות את הרקטות המדויקות, את מערכות ההגנה מפני טילים ואת המל"טים במסגרת התעצמותן כלקח מפלישת רוסיה לאוקראינה.
אתמול אלביט מערכות דיווחה על עסקת ענק של יותר מ־350 מיליון דולר למכירת מערכות של רקטות ארוכות טווח למדינה אירופית, ביחד עם מל"טים מסוג הרמס־900. שמה של המדינה נותר עלום בדיווחיה של אלביט, כי קשה לראות מדינה אירופית שמבקרת את מהלכיה של ישראל בעזה ובמקביל קונה ממנה נשק מדויק.
במענה לשאלות כלכליסט העריך היום מנכ"ל אלביט בצלאל (בוצי) מכליס כי החרם הצרפתי מהווה ניסיון לשפר את הפוזיציה של חברות צרפתיות אל מול החברות מישראל. "הצרפתים הם מתחרים גדולים של התעשיות הישראליות ובכך שהם מונעים מאיתנו הגעה לתערוכות, הם לכאורה מחזקים את הפוזיציה שלהם. אנשים חכמים יודעים לקרוא את התמונה בצורה רחבה. מדובר בהתנהגות ברוטאלית, לא מוצדקת וצבועה. אנחנו אומנם לא מוכרים או קונים מצרפת כמעט כלום אך התערוכות האלה הן הזדמנויות למפגשים עם לקוחות וספקים. עם זאת, מה שלא נעשה שם, נעשה במקומות אחרים. לדעתי, הם ייצאו מופסדים ממהלכים אלה, כי כל צעד בוטה ולא מאוזן בסופו של דבר יתהפך עליהם", אמר.
ברקע הצביעות הצרפתית והמוסר הכפול שמטיפות חלק ממדינות אירופה לישראל, צה"ל היווה גם ברבעון השלישי של השנה את היעד העיקרי של פעילות אלביט, ברקע המלחמה בלבנון ובעזה שנמשכת זה למעלה מ־13 חודשים. כשליש מכלל המכירות של אלביט במהלך הרבעון, כחצי מיליארד דולר, הופנה למשרד הביטחון, ובמהלך תשעת החודשים הראשונים שלה השנה מכירותיה אליו עמדו על 1.4 מיליארד דולר.
הזינוק של חטיבת היבשה
עיקר המכירות של אלביט לשוק המקומי הן של חימושים המשמשים את צה"ל ומיוצרים בחטיבת היבשה שלה, שמכירותיה זינקו ב־24% לעומת הרבעון המקביל, ל־422 מיליון דולר. גם העלייה של 7% במכירות של מטוסים ללא טייס (מל"טים) מיוחסת להצטיידות הנרחבת של צה"ל במערכות נשק ברקע הלחימה בחזיתות הרבות.
ברבעון השלישי אלביט הכפילה את מכירותיה לשוק הישראלי לעומת הרבעון המקביל, תוך האצת תהליכי ייצור במפעליה ברחבי הארץ ובמרכזם מפעלי החברה־הבת תעש שברמת השרון. בד בבד היא החלה בהפעלה ראשונית של המתחם התעשייתי החדש שלה ברמת בקע שאמורה להתרחב ולהגיע לתפוקת ייצור מלאה בסוף 2025. בסוף החודש אלביט אמורה לפתוח במודיעין מפעל חדש שירחיב את יכולות ייצור המל"טים שלה ובמרכזם כלי הטיס מסוג הרמס־450 והרמס־900.
"בשנה האחרונה הגדלנו פי 10 את תפוקות הייצור בחלק מהקווים שלנו", אמר מכליס ברקע פרסום דו"חות הרבעון השלישי שבהם הציגה עלייה של 14% במכירות, ל־1.71 מיליארד דולר. בכך הכתה את התחזיות להכנסות של 1.6 מיליארד דולר. מאז הרבעון השני של השנה אלביט הגדילה בכמיליארד דולר את צבר ההזמנות שלה לשיא של 22.1 מיליארד דולר. 37% ממנו מיועדים להתממש עד סוף השנה הבאה ו־66% מהצבר מיוחסים להזמנות מחו"ל.
פתרון בתעש רמת השרון?
פרט לעסקת הרקטות והמל"טים השבוע באירופה, בשבועות האחרונים אלביט קיבלה הזמנה של 200 מיליון דולר ממשרד הביטחון כדי לקדם ביחד עם רפאל את פיתוח וייצור מערכת ההגנה באמצעות לייזר רב־עוצמה "מגן אור". לפי מכליס, בעוד צוותיו כבר החלו להניע את הייצור במתחם החדש ברמת בקע, זה שמתקיים במפעלי תעש שברמת השרון יימשך במקביל בשנים הקרובות כדי לתמוך בביקוש העצום לתחמושת מצד צה"ל.
מדובר במפעלים שאלביט היתה אמורה לפנות באמצע השנה, אך לבקשת משרד הביטחון היא ממשיכה בהפעלתם חרף האיום של משרד האוצר כי יקנוס אותה במאות מיליוני שקלים על פיגור במסירת השטח, שאמור לעבור תהליכי טיהור לקראת שיווקו לבנייה למגורים. לדברי מכליס, "מסתמן בנושא פתרון שיאפשר לנו לפעול בהתאם לצרכים של מערכת הביטחון".
מכליס הוסיף כי "מלבד הצמיחה המשמעותית בשוק הישראלי אלביט צומחת בכל הסגמנטים ובכל שוקי הפעילות שלה בצורה מאוזנת זה הרבעון השלישי ברציפות", וזאת באופן שתומך בהערכותיו שלפיהן החברה תקדים את יעדיה למכירות של 7 מיליארד דולר ב־2026 לצד הגדלת הרווח התפעולי שלה ל־10%. ברבעון השלישי שיעור הרווח התפעולי שלה עמד על 8.2% ובינואר-ספטמבר כלל מכירותיה נשקו ל־5 מיליארד דולר. זאת, כשאת 2023 היא חתמה עם מכירות של 6 מיליארד דולר.