סגור
יצחק סוארי בעלים של חברת אלייד
יצחק סוארי בעלים של חברת אלייד (צילום: גדי סיארה ושמוליק חזן)

בלעדי
מ-936 מיליון שקל לפחות מ-200 מיליון בשלוש שנים: סוארי נפרד ממיניליין במכירת חיסול

סוארי מכר לאבי אשר את חלקו לפי שווי דומה בו נכנס להשקעה בחברה, בניטרול הדיבידנדים. זאת בעקבות מחלוקת, אחרי שמיניליין הפסידה את הבלעדיות בשיווק מוצרי סמסונג, בין היתר לטובת ניופאן שסוארי מחזיק גם בה  

אובדן הבלעדיות בהפצת ושיווק מוצרי סמסונג הביא להתפרקות שותפות של 14 שנה בין אבי אשר ואלייד של פרופ' יצחק סוארי בחברת מיניליין – המפיצה של מוצרי סמסונג בארץ ובעלת רשת החנויות א.ל.מ. לכלכליסט נודע כי אלייד מכרה את אחזקותיה, 40% ממניות החברה, לאשר במחיר המשקף לחברה שווי נמוך במיוחד של כ־200 מיליון שקל, לפי הערכות בשוק ההון. ב־2011 היא נכנסה לשותפות עם שווי של 260 מיליון שקל. מאחר שמיניליין חילקה דיבידנדים לאורך השנים, נראה כי אלייד הצליחה להחזיר את ההשקעה.
העסקה נחתמה וממתינה לאישור רשות התחרות. אם העסקה תתממש, אשר יחזיק ב־80% מהמניות של מיניליין, ולאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, המנוהלת בידי רון בן חיים, תחזיק ב־20% מהמניות.
סמסונג העניקה למחסני חשמל, מקבוצת אלקטרה צריכה של האחים זלקינד, זיכיון לרכישה ישירה של מוצרי סמסונג ומכירתם בחנויות מחסני חשמל בלבד. מיניליין קיבלה אפשרות להחזיק בזיכיון ההפצה לצד מחסני חשמל, אבל היא סירבה לכך. אשר הוא שהוביל להחלטה זו – כנראה משום שמחסני חשמל, שמחזיקה ב־30% משוק קמעונאות החשמל, תפסיק לרכוש ממיניליין את מוצרי סמסונג.
מנגד, יבואנית מוצרי החשמל ניופאן, שנשלטת בידי צביקה גיור ומוחזקת על ידי אלייד ב־35% – קיבלה את הזיכיון להפצת מוצרי סמסונג לחנויות החשמל בארץ. ככל הנראה, התפתחות זו היא שהביאה למחלוקות בין אשר לסוארי. בסופו של דבר הסכים סוארי למכור את המניות בסכום נמוך, כנראה כדי להימנע מהחרפת העימות. סוארי נתן ככל הידוע אור ירוק להתמודדות של ניופאן על הזיכיון.
השווי הנמוך שבו מכר סוארי את חלקו במיניליין בולט במיוחד לאור העובדה שלפני שלוש שנים כבר סיכמה רשת שופרסל על רכישת השליטה במיניליין לפי שווי של 936 מיליון שקל. רשת הקמעונאות עמדה לרכוש 60% מהמניות מסוארי, אשר ולאומי פרטנרס תמורת 560 מיליון שקל. את המו"מ מטעם שופרסל הוביל יקי ודמני, שהיה אז יו"ר הרשת. אלא שבאפריל 2022, חודשיים אחרי הסיכום, הודח ודמני מתפקידו, ודירקטוריון שופרסל ביטל את הסיכום עם מיניליין.
מיניליין היא היבואנית הרשמית של מוצרי החשמל הביתיים של סמסונג, AEG ואלקטרולוקס, וכן היא משווקת את מערכות מיזוג האוויר של פוג'יטסו ומפעילה את רשת חנויות מוצרי החשמל א.ל.מ. אבל בתחילת השנה, אחרי 26 שנים, הפסיקה החברה להיות היבואנית הרשמית של מוצרי סמסונג. לדברי גורמים בחברה, סמסונג היתה אחראית לשני שלישים מהמחזור השנתי. מיניליין שיווקה והפיצה בישראל את מוצרי החשמל לבית של סמסונג, ובהם מקררים, מכונות כביסה, מדיחי כלים, מיקרוגלים, כיריים, שואבי אבק ומסכי טלוויזיה. ההפצה של מיניליין אינה כוללת את מכשירי הסלולר של סמסונג, שמופצים על ידי היבואנית הרשמית סאני. מחזור המכירות של מותג מוצרי החשמל סמסונג מוערך ב־650 מיליון שקל, לא כולל מכשירי הסלולר.
מיניליין צפויה לדרוש מסמסונג פיצוי של מאות מיליוני שקלים על ההשקעה רבת השנים במותג, ובמקביל היא צפויה לייבא מותגים חדשים כבר בתקופה הקרובה. אשר אמר בשיחות פרטיות כי השוק בישראל לא בנוי למבנה ההפצה שסמסונג מנסה להכניס משום שבארץ אין מחיר קבוע לצרכן, ובחנויות החשמל הצרכן מנסה להפחית מחיר, כך שמדובר בשוק עם תחרויותיות קשה, ואי אפשר לנהל שוק שמתחלק בין ראשים שונים.
"אם התופעות האלה יימשכו חנויות החשמל ימותו", אמר אשר לכלכליסט, "ואני לא מתכוון לא.ל.מ, שהיא הרשת השנייה בגודלה עדיין ועם בעלים עם כיסים עמוקים. יש לנו טענות כבדות משקל נגד סמסונג, אבל אנחנו מודים לאלייד ולסוארי על שנות השותפות. הפרידה נעשתה בהבנות וברוח טובה".