סגור
בית אבות של קרן מונטרו בעיר סאטון מדרום ללונדון
בית אבות של קרן מונטרו בעיר סאטון מדרום ללונדון (צילום: מתוך אתר החברה montreuxcm.com)

בלעדי
הקרן שהשקיעה בנדל"ן בבריטניה מחקה למשקיעים הישראלים חצי מיליארד שקל

קרן מונטרו, שהשקיעה במוסדות סיעודיים בממלכה, הודיעה על מחיקת 99% מנכסיה בשל השתלטות הנושים על הנכסים. בית ההשקעות גלובל נט, נציג הקרן בישראל, שחלקו נבדק בידי רשות ני"ע: "מובילים את המגעים מול הקרן"  

החלום על רווחים גדולים מהשקעה במוסדות סיעודיים בבריטניה נגמר במחיקת 500-450 מיליון שקל של כספי משקיעים ישראלים. זאת, בשל קריסת קרן מונטרו, שעלולה להסב נזק גדול יותר למשקיעים מזה שעלולה להסב לחוסכים נפילת חברת הגמל הדיגיטלית סלייס, שקרסה בתחילת השנה שעברה ברעש גדול.
לפני כחודשיים, בנובמבר, שלח פול אלן, המפרק שמונה בבריטניה למונטרו, שהשקיעה במוסדות לחולים סיעודיים ופגועי ראש במדינה, עדכון שמשמעותו אחת: הכסף התאדה. המפרק כתב בעדכון כי שיערוך עדכני של נכסי הקרן מעמיד אותם על 4.2 מיליון ליש"ט (19 מיליון שקל) בלבד – צניחה של 99% משווי הנכסים בתחילת 2024, שעמד על 426 מיליון ליש"ט (כ־2 מיליארד שקל).
קרן מונטרו (Montreux Healthcare Fund) הוקמה ב־2013 ושווקה בישראל החל ב־2016. הקרן, כאמור, השקיעה ברכישת מוסדות סיעודיים, כשהתוכנית העסקית כללה את ההשבחה שלהם במטרה למכור אותם בהמשך ברווח. את הרכישות ביצעה באמצעות כספי משקיעים, מהם גייסה בסך הכל 1.2 מיליארד שקל, ונטילת מימון. באוקטובר האחרון הקרן נכנסה להליך של פירוק מרצון בחסות בית המשפט בבריטניה, שמינה מפרק מטעמו, בעקבות היעדר יכולת לפרוע הלוואות שנטלה. בין היתר, מדובר על הלוואות שנטלה ללא ידיעת המשקיעים, כך לפי המפרק של הקרן. הדבר הוביל לכך שהגופים שהעמידו לקרן את האשראי השתלטו על כל נכסיה ביוני 2024.
לפי נתונים שרוכזו על ידי נציגות המשקיעים הישראלים בקרן, בראשות עו"ד ליאור להב, החשיפה של המשקיעים הישראלים לקרן מסתכמת ב־500-450 מיליון שקל. לפי להב, "היקף ההשקעות של משקיעים ישראלים בקרן עומד על 100 מיליון ליש"ט בסך הכל". הוא מתבסס בדבריו על המשקיעים השונים שכלולים בנציגות, ועל כאלו שכבר אינם כלולים בנציגות.
כמו כן, להב מסתמך על מידעים שקיבל מבית ההשקעות גלובל נט ישראל, שמייצג את הקרן בארץ, במהלך העבודה המשותפת איתו בניסיון להציל את כספי המשקיעים. גם עידן כץ, עד לאחרונה מנכ"ל סוכנות הפיננסים נטו, ששיווקה גם היא את הקרן ולה שיתופי פעולה נוספים עם גלובל נט, אמר לכלכליסט כי הקרן גייסה בישראל 100 מיליון ליש"ט בסך הכל, בעיקר בשנים 2021-2020. שער הליש"ט היה תנודתי באותן שנתיים ונע בין 4.5—5 שקלים לליש"ט, כך שמדובר על סכום של 500-450 מיליון.
לפי כץ, דרך נטו זרמו לקרן כ־100 מיליון שקל, אך "שיתוף הפעולה נגדע כשנטו הבינה עם הזמן שבשביל להעניק ללקוחות שירות מקצועי ואחראי, יש להתמקד בהשקעות של גופים גדולים ומקצועיים, שעברו בדיקות מעמיקות על ידי אנשי מקצוע ברמה הגבוהה ביותר. לכן עברנו לעבוד רק עם גופים כאלו". בגלובל נט סירבו בתוקף להתייחס לסכום הכולל שהושקע בקרן על ידי משקיעים ישראלים. לכלכליסט נודע כי רשות ני"ע בודקת את התנהלותו וחלקו של בית ההשקעות גלובל נט ישראל בפרשה.

640 משקיעים, לא סופי

בישראל הקרן שווקה על ידי כמה גורמים, כאמור, והנהלת הקרן השקיעה מאמצים באפיק הגיוס הישראלי. לא ידוע מה מספרם המדויק של המשקיעים הישראלים בקרן מונטרו, אך מהרשומות של נציגות המשקיעים הישראלים, שאינה מייצגת את כולם, עולה כי מדובר בלפחות 640 משקיעים, שהשקיעו 260 מיליון שקל בסך הכל. הנציגות כללה בשלב מוקדם יותר מספר גדול יותר של משקיעים, שהיקף ההשקעות הכולל שלהם בקרן הגיע ל־300 מיליון שקל.
לפי הרשומות העדכניות של הנציגות, 175 משקיעים השקיעו בקרן דרך בית ההשקעות גלובל נט ישראל, 100 משקיעים הגיעו לקרן דרך הפמילי אופיס אינווסטור 360 של עומר רבינוביץ' (שהשקיעו 80 מיליון שקל בסך הכל, לפי רבינוביץ'), 90 משקיעים השקיעו דרך סוכנות הפיננסים נטו, ו־20 משקיעים השקיעו בקרן דרך סוכן הביטוח אור פוריה. לפי משווקים של הקרן בישראל, התפקיד של גלובל נט בשיווק קרן מונטרו בישראל היה משמעותי, משום שהוא שיווק אותה גם באופן ישיר ללקוחות שלו וגם באופן עקיף דרך שיווק הקרן לסוכנים אחרים דוגמת נטו ואינווסטור 360.
בתחילת הדרך קרן מונטרו שווקה למשקיעים כשירים בלבד. באותה העת, היקף ההשקעה המינימלי בקרן עמד על חצי מיליון שקל. מנהלי הקרן מצדם שילמו עמלה של 3% מההשקעה למשווקים. בהמשך שיטת השיווק השתכללה, ולמעגל המשקיעים הצטרפו גם משקיעים לא כשירים. זאת, באמצעות הכללתה של קרן מונטרו בתעודות מסוג AMC. מדובר על תעודות שעוקבות אחרי מקבץ של השקעות לא סחירות, ובהן יכולים להשקיע גם משקיעים לא כשירים. בתעודות האלו החזיקו, בין היתר, משקיעים שהחזיקו בקופות גמל בניהול אישי (IRA) בגלובל נט גמל ובסלייס. היקף ההשקעות של החוסכים בסלייס בתעודות הרלבנטיות למונטרו עמד על 70 מיליון שקל.

3 צפייה בגלריה
מימין ספי זינגר יו"ר רשות ני"ע ו עמית גל הממונה על שוק ההון
מימין ספי זינגר יו"ר רשות ני"ע ו עמית גל הממונה על שוק ההון
מימין: ספי זינגר, יו"ר רשות ני"ע ועמית גל, הממונה על שוק ההון
(צילומים: אוראל כהן, עמית שאבי)

בתחילת 2024 מינה בית המשפט בישראל מנהל מיוחד לסלייס, עו"ד אפי סנדרוב, בין היתר על רקע ממצאים קשים שעלו בבדיקה שערכה רשות שוק ההון בחברה. בין השאר, מדובר על כספים בהיקף של 890 מיליון שקל שזרמו לקרנות אסורות להשקעה שיש חשש כבד ביחס לגורלם. סנדרוב הודיע שהוא יודע היכן נמצאים 60% מהכספים, אך הדרך להשבתם עוד ארוכה. לכלכליסט נודע כי בעקבות העדכון ששלח המפרק של קרן מונטרו, סנדרוב החליט למחוק את מלוא סכום ההשקעה של חוסכי סלייס במונטרו.

עוד קרנות מעוררות חשש

גלובל נט ישראל הוא בית השקעות אלטרנטיביות, שבעלי המניות המרכזיים בו הם דן דוברי (31%), אוהד וייגמן (16%), רן אלון (16%) וטדי לין (21%). בית ההשקעות מהווה חברה־אחות של גלובל נט גמל, שהיא חברה שמנהלת קופות גמל בניהול אישי (IRA). מדובר בקופות גמל שבמסגרתן החוסך מחליט בעצמו כיצד להשקיע את הכספים שלו. בין שתי החברות של גלובל נט התקיים שיתוף פעולה בכל הנוגע לקרן מונטרו, שכן גלובל נט ישראל שיווקה את הקרן ללקוחות שניהלו קופות גמל בניהול אישי בגלובל נט גמל.
מונטרו היא לא הקרן היחידה ששווקה על ידי גלובל נט ישראל שמעוררת חשש בקרב משקיעים. בית ההשקעות שיווק בארץ גם את קרן FHL שהשקיעה בדיור מוגן ובתי אבות בבריטניה. הקרן הזו, לפי גלובל נט ישראל, גייסה 700 מיליון שקל ממשקיעים ישראלים (150 מיליון ליש"ט), בהם גם משקיעים בקופות הגמל בניהול אישי של גלובל נט.
מתחילת 2023 הנהלת קרן FHL אינה מאפשרת למשקיעים למשוך כספים, והיא חדלה מלדווח על שווי הנכסים העדכני של הקרן. הדבר עומד בניגוד להסכמי ההשקעה בקרן, שלפיהם ניתן לבצע פדיון מלא או חלקי מדי רבעון, בתנאי שחלפה לפחות שנה ממועד ההשקעה. משקיעים שפנו לקרן במטרה למשוך את כספם וסורבו אמרו לכלכליסט שההסבר שסופק להם הוא שהקרן נמצאת בהליך של רה־ארגון, שאמור להכין אותה לאקזיט, ושמשום כך בשלב זה הנהלת הקרן לא מאפשרת למשוך ממנה כספים.

3 צפייה בגלריה
מימין רו"ח טדי לין ויו"ר גלובלנט דן דוברי
מימין רו"ח טדי לין ויו"ר גלובלנט דן דוברי
מימין: רו"ח טדי לין ויו"ר גלובלנט דן דוברי
( צילום: אפי יוספי)

לפי גלובל נט, שליש מאותם 700 מיליון שקל שגויסו לקרן FHL, הגיעו מלקוחות שהקרן שווקה להם על ידי גלובל נט ישראל. לבקשת משקיעיה, גלובל נט ישראל שלחה בדצמבר האחרון מכתב בשמם להנהלת הקרן בבקשה שתשוב לדווח על מצבת הנכסים מדי רבעון, בהתאם לחוזי ההשקעה המקוריים, ותספק מידע על הערכות שווי, מינוף ואם נשקפת סכנה לנכסים.
מגלובל נט ישראל נמסר כי "גלובל נט ישראל משווקת מגוון רחב של קרנות השקעה מהמובילות בעולם. הקרנות מונטרו ו־FHL נהנו ממוניטין מצוין במשך שנים רבות, ושווקו בישראל על ידי כמה גופים, כשחלק קטן מהסכומים שהושקעו בקרנות שווקו באופן ישיר על ידי גלובל נט. אף שמשקיעי גלובל נט מהווים חלק קטן מהמשקיעים בקרנות, גלובל נט לקחה על עצמה להוביל את המגעים מול הקרנות, מתוך אחריות ללקוחותיה. כך נהגה גם לקראת אספת בעלי המניות השנתית של FHL, שבה מנהלי הקרן הציגו הערכות שלפיהן ניתן יהיה לממש את הנכסים במהלך 2025—2026, וטענו כי לא נשקפת כל סכנה לכספי המשקיעים".