סגור
מימין יצחק תשובה ו עידן ולס
מימין: יצחק תשובה ועידן ולס (צילום:אייל טואג רון קדמי)

פרסון ראשון
בכירי קבוצת דלק, בהם יצחק תשובה, יפצו משקיעים ב-27 מיליון שקל

הפיצוי, שכפוף לאישור בית המשפט, הוא במסגרת הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שטענה כי בעל השליטה, המנכ"ל, היו"ר לשעבר ודירקטורים בחברה, הסתירו מידע מהמשקיעים בתקופת הקורונה; לפי ההסדר, בכירי דלק לא יודו בדבר; המימון יגיע במלואו מביטוח הדירקטורים ונושאי המשרה 

בכירים ונושאי משרה בעבר ובהווה בקבוצת דלק יפצו את בעלי המניות בחברה מקרב הציבור ב-27 מיליון שקל, במסגרת הסדר פשרה בתביעה ייצוגית שהוגשה נגדם על הסתרת מידע מהותי לכאורה ממשקיעים בתקופת הקורונה.
בין הבכירים ונושאי המשרה - בעל השליטה יצחק תשובה (49%) המכהן גם כדירקטור; בתו של תשובה כרמית אלרואי שכיהנה כדירקטורית; מנכ"ל קבוצת דלק, עידן ולס; השר לשעבר רוני מילוא, שכיהן כדירקטור בחברה; והיו"ר לשעבר גבי לסט.
ההסדר, שהוגש היום (ד') למחלקה הכלכלית בבית המשפט המחוזי בת"א, לא מפרט מהיכן יגיעו כספי הפשרה שישלמו הבכירים ומה החלוקה ביניהם, אך נודע כי מדובר בכספים שיגיעו במלואם מחברת הביטוח של הדירקטורים ונושאי המשרה שרצתה להקטין את הסיכון.
זאת לאחר שהתביעה אושרה כייצוגית בנובמבר 2022, על ידי מי שמכהנת כיום כשופטת העליון – רות רונן, ולאחר מכן עברה לגישור בפני פרופ' שרון חנס.
התביעה עצמה הוגשה באפריל 2020 על ידי מרדכי גבריאלי, בעל מניות בחברה. באמצעות עורכי דינו יוקי שמש, צח שפיצן ועמית מנור ממשרד מנור-שמש, טען גבריאלי כי במהלך הקורונה הסתירה דלק ששעבדה נכסי חברה, יחידות השתתפות, לבנקים המלווים של הקבוצה כדי לעמוד בתנאי האשראי (קובננטים).
כאשר דיווחה על כך באיחור, נטען, הדבר הוביל לנפילה בשער המניה וגרם נזק כלכלי למשקיעים. הסדר הפשרה נעשה מבלי שמי מהצדדים הודה בטענות הצד שכנגד.
על פי ההסדר שהוגש לאישורו של השופט אריאל צימרמן, לטענת התובע "מדיווח החברה מיום 23 במרץ 2020 בשעה 8:58, עלה כי דלק לא דיווחה לציבור כנדרש במועד מוקדם יותר על היקף הגידול במספר יחידות ההשתתפות המשועבדות של קבוצת דלק בדלק קידוחים – שותפות מוגבלת; על קיומה של תניית פירעון צולב בהלוואת בנק נמורה לחברת DKL השקעות; ועל קיומה של זכות לפירעון מוקדם בהלוואת BNP לחברת DKL אנרגיה, במקרה שערך המניה של קבוצת דלק יירד ב־50% (להלן – שלושת פרטי המידע), וכי כתוצאה מכך נגרם נזק לקבוצה".
קבוצת דלק והדירקטורים הנתבעים, שיוצגו על ידי עוה"ד דנה חן ועמיר רוזנטל משרד אגמון-טולצ'ינסקי, כפרו בכל הטענות שנטענו בבקשת האישור. לפי ההסדר הם טענו כי "אין להן (לטענות, ת"ג) כל יסוד – משפטי ועובדתי, בין היתר, מאחר ששלושת פרטי המידע אינם מהותיים, וכי התובע לא עמד בנטל ולא הוכיח קיומו של נזק לקבוצה ואת הקשר הסיבתי בין הנזק הנטען לעילות התביעה".
אלא שבנובמבר 2022 אישרה השופטת רונן את בקשת גבריאלי כתביעה ייצוגית בעילה של הפרת חוק ניירות ערך. במסגרת החלטת האישור נקבע כי "החל מיום 15 במרץ 2020 הפרה החברה לכאורה את חובות הדיווח המוטלות עליה – כל זאת נכון לשלב זה של הדיון ולאור הרקע העובדתי כפי שהוכח על ידי הצדדים עד כה".
עוד נקבע במסגרת החלטת האישור, כי חברי הקבוצה המיוצגת יהיו כל מי שרכש ניירות ערך של החברה בתקופה שבין 15 במרץ 2020 לבין 23 במרץ 2020, למעט הנתבעים (כלומר בעל השליטה תשובה).
ביוני 2023, במהלך דיון שהתקיים בפני בית השופט צימרמן, הצדדים הופנו להידברות ביניהם, לשם בחינת דרכים לייתור התביעה. זאת כדי לייתר את המשך ניהול ההליכים המשפטיים עד תום. הצדדים פנו לגישור בפני פרופ' חנס אשר בסיומו, ובהתאם להמלצת המגשר, הגיעו כאמור לפשרה שכפופה לאישור בית המשפט.
בהתאם להסדר הפשרה, מבלי להודות בכל טענה או חבות, צפויים חברי הקבוצה שנקבעה לקבל פיצוי בסך 7,273,707 דולר, ששווים נכון למועד הסכמת הצדדים להצעת המגשר (8 באפריל 2024) ל-27 מיליון שקל. הגמול לתובע ושכר טרחת עורכי דינו שבית המשפט יבקש לאשר, בנפרד מסכום הפיצוי של 27 מיליון שקל למשקיעים, יעמדו על כ-4.6 מיליון שקל בחלוקה הבאה: שכר הטרחה של 4.3 מיליון שקל וגמול לתובע של 300 אלף שקל.
מקבוצת דלק לא נמסרה תגובה להסדר.