מאבק המוסדיים בדח"צים שתמכו באובר־רולינג מגיע לבעלת השליטה בבזק
מאבק המוסדיים בדח"צים שתמכו באובר־רולינג מגיע לבעלת השליטה בבזק
הדח"צית אפרת דובדבני תמכה בהקצאת אופציות למנכ"ל בי־קום תומר ראב"ד חרף התנגדות בעלי מניות המיעוט. עכשיו המוסדיים שוקלים להתנגד למינויה לכהונה נוספת, והאספה נדחתה
מתבצרים בעמדתם. אחרי קרסו מוטורס בתחילת השנה, גם בבי־קום דח"צית נוספת צריכה לחשוש מסיום כהונתה מוקדם משציפתה. הסיבה: תמיכתה בהחלטת אובר־רולינג שעקפה את התנגדות אספת בעלי המניות להקצאת אופציות למנכ"ל.
בי־קום, שבאמצעותה שולטים קרן סרצ'לייט (67%) ודוד פורר (13%) בחברת התקשורת בזק (27%), הודיעה שלשום על דחייה במועד כינוסה של אספת בעלי המניות שתוכננה להצביע על מינויה של הדח"צית אפרת דובדבני לכהונה שנייה. זאת, "לאור דיון החברה עם גופים מוסדיים ונציגיהם".
לכלכליסט נודע כי הסיבה היא שבשלב זה ישנה התנגדות של חלק מההגופים המוסדיים שמחזיקים בבי־קום (בהם ילין לפידות, הפניקס, הראל, מגדל, מיטב ומור) למינויה מחדש של דובדבני, לאחר שב־2022 היא תמכה בהחלטת אובר־רולינג שקיבל הדירקטוריון ועקפה את החלטת אספת בעלי המניות.
ביוני 2022 דחה רוב של 64% מבעלי מניות המיעוט בבי־קום את הצעת החברה לאשר למנכ"ל תומר ראב"ד, שכיום הוא גם יו"ר בזק, הקצאת 3.25 מיליון אופציות בשווי של 1.1 מיליון שקל תוך חריגה ממדיניות התגמול שלא התירה הקצאת תגמול הוני. אולם, שבוע מאוחר יותר החליט דירקטוריון בי־קום, פה אחד, לעקוף את התנגדות האספה ולאשר בהחלטת אובר־רולינג את הקצאתן בכל זאת.
בקבלת ההחלטה השתתפה גם דובדבני, שמנהלת את מרכז פרס לשלום וכיהנה כמנכ"לית בית הנשיא בתקופת כהונתו של שמעון פרס, ושהחלה לכהן כדח"צית בבי־קום בתחילת 2022 (ולכן תקופת כהונתה הנוכחית עתידה להסתיים בקרוב). מינויה של הדח"צית הנוספת שתמכה בהחלטה, אפרת מקוב, נידון באספת בעלי המניות כמה חודשים מאוחר יותר, באוקטובר 2022, ואושר ברוב של 99% מבעלי מניות המיעוט.
מאז השתנו כללי המשחק. לקראת סוף 2023 חדלו המוסדיים להסתפק במחאה נגד החלטות אובר־רולינג שעוקפות את התנגדותם לתנאי התגמול של בכירי החברות, והחלו לגבות את עמדתם במעשים. בדצמבר 2023 הם התנגדו למינויו מחדש של הדח"צ איתיאל אפרת במטריקס לאחר שתמך בהחלטות אובר־רולינג שעקפו את התנגדות האספה לתגמולים למנכ"ל מוטי גוטמן, ובעקבות זאת מינויו לא אושר.
באופן דומה, במרץ 2023 הם התנגדו למינויה של נגה קנז־ברייר לכהונה נוספת בדירקטוריון ביג והביאו לסיום כהונתה בו מוקדם משציפתה. באוקטובר 2024, בסמוך להחלטת אספת בעלי המניות של אלקטרה שלא לאשר שינוי בתנאי האופציות של המנכ"ל איתמר דויטשר, הזהיר מנכ"ל מיטב אילן רביב בכלכליסט כי "מיטב תתנגד להארכת הכהונה של דח"צים באלקטרה שיתמכו באובר־רולינג".
מאז החברה לא קיבלה החלטה כזו, וייתכן שהאיום המפורש שלו סייע לכך. בנוסף, בתחילת השנה המוסדיים הצביעו, בנסיבות דומות, נגד מינויו של הדח"צ יקותיאל גביש לתקופת כהונה נוספת בקרסו מוטורס והוא סיים את תפקידו. באופן דומה, באוגוסט האחרון נאלצה הדח"צית איילת נחמיאס ורבין להסיר את מועמדותה לתקופת כהונה נוספת במגוריט, לאחר שנציגי המוסדיים הבהירו שלא יתמכו בזו. זאת מאחר שעמדה לצד הנהלת הקרן במאבק מול הפניקס ומור בנוגע לדמי הניהול שמקבלים מנהלי הקרן.
גורם מוסדי ששוחח עם כלכליסט תלה את ההתנגדות למינויה של דובדבני בכך שתמיכתה בהחלטת אובר־רולינג לא היתה מוצדקת. לדבריו, ראב"ד שקיבל את האופציות בעקבותיה, כיהן כמנכ"ל בי־קום בזמן שלבזק היו מנכ"ל ויו"ר פעילים משלה ולכן תפקידו לא היה קריטי למערכת, ולקבוצה לא היתה בו תלות מיוחדת.
הסברו זה מגיע על רקע הצלחתה של הדח"צית דבורה אלחנטי באלקטרה לשכנע כמה מהמוסדיים להצביע בעד מינויה לתקופת כהונה נוספת מוקדם יותר החודש, אף שתמכה בהחלטת אובר־רולינג שאישרה למנכ"ל איתמר דויטשר ב־2023 אופציות בשווי של 24 מיליון שקל. "לאור המורכבות של חברה כמו אלקטרה וההערכה שלנו לניהול של דויטשר, לא ניתן לקבוע שההחלטה על האובר־רולינג היתה לא סבירה", הסביר גורם מוסדי לכלכליסט את התמיכה במינויה.