סגור
הנפקת קלטורה
בכירי קלטורה בנאסד"ק לאחר ההנפקה. הנפיקו רגע לפני סגירת חלון ההנפקות (צילום: ניר אריאלי)

בלעדי
קלטורה מחפשת מכירה או מיזוג ב־500-400 מיליון דולר

חברת טכנולוגיית הווידיאו הישראלית שכרה את בנק ההשקעות ג'פריס לבחון את האפשרויות העומדות בפניה. קלטורה הונפקה בנאסד"ק ביולי 2021 לפי שווי של כ־1.2 מיליארד דולר, וגם לאחר ההתאוששות של המניה באחרונה, היא נסחרת בשווי של 350 מיליון דולר  

הגיעה לסוף דרכה העצמאית? חברת טכנולוגיית הווידיאו הישראלית קלטורה נערכת למכירה או למיזוג. לכלכליסט נודע כי החברה שבניהולו של רון יקותיאל שכרה את שירותיו של בנק ההשקעות ג'פריס על מנת לבחון את האפשרויות העומדות בפניה, כאשר מדובר בראש ובראשונה על מכירת החברה לחברה אחרת או על מיזוג. קלטורה נסחרת כיום לפי שווי של 350 מיליון דולר והשאיפה היא לבצע עסקה לפי שווי של 400—500 מיליון דולר. מקלטורה לא נמסרה תגובה.
השווי שאליו שואפת קלטורה מהווה פרמיה ביחס לשווי השוק הנוכחי שלה, אך עדיין מדובר בשווי שרחוק בצורה משמעותית מהשווי שלפיו הונפקה ביולי 2021 לראשונה בנאסד"ק — 1.24 מיליארד דולר. מספר חודשים קודם לכן קלטורה ניסתה לבצע הנפקה לפי שווי של 2 מיליארד דולר, אך ההנפקה לא יצאה לפועל, הגם ששוק ההנפקות בוול סטריט רתח באותה התקופה.
קלטורה יוצאת להליך המדובר על רקע התאוששות במניה שלה, וכן על רקע תקופה טובה יותר בענף שבו היא פועלת. מסוף אוקטובר זינקה המניה של קלטורה ב־84%, וביום שישי האחרון היא זינקה ב־11% נוספים, על אף שלא היו אירועים מיוחדים או דיווחים מצד החברה.
ההתאוששות במניית החברה מתרחשת, בין היתר, על רקע שיפור בתוצאות הכספיות של החברה, שההכנסות שלה התייצבו על כ־44 מיליון דולר מדי רבעון בשלושת הרבעונים הראשונים של השנה הנוכחית. גם ההפסדים הצטמצמו. כך, ברבעון השלישי קלטורה רשמה בשורה התחתונה הפסד של 3.6 מיליון דולר, בעוד ברבעון השני של השנה ההפסד עמד על 10 מיליון דולר וברבעון שלפניו, הראשון של השנה, ההפסד עמד על 11 מיליון דולר. כלומר, מצבה הכספי של החברה, שעדיין לא הגיעה לרווחיות, משתפר.
ההתאוששות במניה, לפחות באופן חלקי, היא תוצאה של תוכנית התייעלות שעליה הודיעה החברה באוגוסט 2022. באותה העת החברה העסיקה 760 עובדים, מהם 450 בישראל. החברה פיטרה 80 עובדים, מתוכם 30 בישראל. בינואר 2023 יצאה החברה לסבב שני של פיטורים. הפעם פוטרו 80 מתוך 700 עובדיה, כלומר כ־11% מכוח האדם. "לאחר שנה של האטת הכלכלה העולמית וכניסה לשנת מיתון נוספת, אנו ממשיכים בנקיטת גישה אחראית ומתונה, על מנת לנווט את החברה חזרה לרווחיות", הסבירו אז בחברה את הצעד.

15 שנה מההקמה להנפקה

קלטורה הוקמה ב־2006 על ידי יקותיאל, מיכל צור (שהייתה בעבר שותפתו של רה"מ לשעבר נפתלי בנט בחברת סאיוטה שנמכרה ב־145 מיליון דולר), שי דוד, שהוא דוקטור למערכות מידע, וערן איתם, שהוא ממייסדי תוכנת המסרים ICQ, שמכירתה הייתה במידה הרבה האקזיט המכונן של ענף ההייטק הישראלי.
קלטורה פיתחה מערכות להעלאה ולצפייה בתוכני וידיאו. מדובר במעין רשת פנים־ארגונית הכוללת סרטוני הדרכה לעובדים, ופורטל לימודי והוראה, שבו עושות שימוש אוניברסיטאות גדולות בארצות הברית. בנוסף ניתן להזרים במערכת קטעי וידיאו מישיבות מרובות משתתפים ומכנסים וירטואליים. קלטורה גם מוכרת ללקוחותיה כלים לפיתוח פתרונות וידיאו בעצמם, שיותאמו לצורכיהם. לקוחותיה של קלטורה הן בדרך כלל חברות גדולות, דוגמת, דלויט, אורקל, בוש, רויטרס, AT&T, איקאה, אינטל ועוד.
לקלטורה נדרשו כ־15 שנה עד שהגיעה לשוק הציבורי, ושנה לאחר ההנפקה השווי שלה כבר צנח בחדות. החברה הונפקה בנאסד"ק רגע לפני שחלון ההנפקות נסגר, וזאת על רקע האינפלציה שהרימה ראש והריבית שהחלה לעלות לאחר מכן במטרה להילחם בה — מה שבאופן טבעי צינן את הביקוש לנכסי סיכון, ובעיקר מניות של חברות טכנולוגיה שמגיעות לראשונה לבורסה. הצניחה בשווי של קלטורה לא אפיינה רק אותה. רבות מהחברות שהנפיקו זמן קצר לפני סגירת חלון ההנפקות צנחו בעשרות אחוזים מאז שהפכו לציבוריות.

1 צפייה בגלריה
רון יקותיאל קלטורה ועידת Mind The Tech
רון יקותיאל קלטורה ועידת Mind The Tech
רון יקותיאל, מנכ"ל קלטורה. הוציא לפועל תוכנית התייעלות

בעקבות הצניחה בשווי, ביולי 2022 קלטורה קיבלה הצעת רכישה מחברה מתחרה — פאנאופטו, שהעניקה לקלטורה שווי של 383 מיליון דולר. השווי היה גבוה ב־27% מהשווי של קלטורה בבורסה באותה העת, שעמד על 301 מיליון דולר בלבד, אבל הדירקטוריון של החברה הישראלית דחה את ההצעה שאותה הגישה החברה המתחרה יחד עם קרן ההשקעות K1, בין היתר משום שהחברה הרוכשת הייתה קטנה מקלטורה באותה העת.
עם זאת, מצבה של קלטורה באותו הזמן לא היה מזהיר. ההכנסות עמדו על כ־40 מיליון דולר ברבעון, אך היא הפסידה תפעולית 5—15 מיליון דולר מדי רבעון. זאת, בין היתר, על רקע היציאה של העולם ממגפת הקורונה, שעשתה טוב לקלטורה. היציאה מהמגפה הביאה לירידה הכנסות ולהעמקת ההפסדים. במקביל צמחו מספר מתחרות חדשות לחברה שנגסו בשוק שלה, ובניגוד לקלטורה, שהתבססה על אנשי מכירות והייתה עתירת כח אדם, המתחרות התבססו על שיווק אונליין שצמצם את הוצאותיהן. העובדה שקלטורה ייצרה מוצר מורכב לארגוני ענק הגדילה את ההוצאות שלה, ורק אחרי ההתייעלות החלה החברה להתייצב. בינתיים , שניים מהמייסדים, ערן איתם ושי דוד, עזבו את החברה כדי להקים סטארט־אפים חדשים
אולם, כאמור, מאז המצב השתנה. ברבעון השלישי של השנה הנוכחית החברה הכתה את תחזיות האנליסטים, ודיווחה על כך שהצליחה לגייס לקוחות חדשים, כולל שני לקוחות עם הכנסה של שבע ספורת, ו־22 לקוחות חדשים עם הכנסה של שש ספרות. החברה הודיעה באותה העת כי "ההנהלה ביצעה שינויים משמעותיים לשיפור הצעות המוצרים והתמקדות ברווחיות הלקוחות. האסטרטגיה של החברה לאיחוד לקוחות והתמקדות אנכית במכירות צפויה לתרום לצמיחה מתמשכת, גם בזכות השקת כלי בינה מלאכותית חדשים".