מגדל ודיסקונט יעניקו ל-IBC אשראי נוסף של 250 מיליון שקל לטובת פרישת סיבים אופטיים
מגדל ודיסקונט יעניקו ל-IBC אשראי נוסף של 250 מיליון שקל לטובת פרישת סיבים אופטיים
חברת תשתיות התקשורת תקבל את המימון לטובת פרישת סיבים אופטיים ל-400 אלף משקי בית נוספים, שצפויה להימשך שנה; העסקה הנוכחית מצטרפת למסגרת האשראי הקיימת של IBC אצל מגדל ודיסקונט, שחצתה את ה-1.1 מיליארד שקל
חברת תשתיות התקשורת IBC תקבל מימון של 250 מיליון שקל ממגדל ודיסקונט להרחבת פרישת הסיבים האופטיים של החברה ב-400 אלף משקי בית נוספים. כיום, היקף פרישת הסיבים של IBC עומדת על כמעט 2 מיליון משקי בית, כך שסך הכל צפויה תשתית הסיבים של IBC להגיע ל-2.4 מיליון משקי בית, מתוך כשלושה מיליון בישראל.
הריבית של מסגרת האשראי תעמוד על כ-7.5%, והפרישה של 400 אלף משקי הבית הנוספים צפויה להימשך כשנה. העסקה הנוכחית מצטרפת למסגרת האשראי הקיימת של IBC אצל מגדל ודיסקונט, שחצתה את ה-1.1 מיליארד שקל. עם הרחבת המסגרת כעת יעמוד המימון הכולל של ל-IBC שבניהולו של יוסי חבר על 1.4 מיליארד שקל.
IBC פורשת את תשתית הסיבים האופטיים ולאחר מכן משכירה את השימוש בתשתית לאחת מחברות התקשורת שמציעות חבילות לצרכנים הביתיים. החברה הוקמה ב-2013 והייתה בבעלות מלאה של חברת החשמל נועדה כדי לייצר לחץ תחרותי מול תשתית בזק, שטרם הפעילה את תשתית הסיבים האופטיים של החברה. בשנים האחרונות המיזם לא צלח, אך בהמשך שינויי רגולציה במשרד התקשורת וכניסת משקיעים חדשים הובילו לזינוק בהיקף הפרישה של החברה. החובה הרגולטורית של IBC היא להשלים פרישה ל-1.7 מיליון משקי בית בלבד – וכעת החברה שואפת כאמור להגיע ל-2.4 מיליון.
IBC מוחזקת על ידי חברת החשמל (30%); סלקום, HOT ותש"י (23.3% כל אחת). סלקום ו-HOT מחויבות גם להשכיר חלק מהקווים שהחברה מציעה במודל IRU. מדובר בהתחייבות של ספקית התקשורת (למשל סלקום) להשכיר את השימוש במספר מסוים של קווי תקשורת של חברת התשתית לתקופה ארוכה.
החלופה היא שימוש בתעריפי השוק הסיטונאי שנקבעים על ידי משרד התקשורת. השוק הסיטונאי הוא רפורמה שקידם משרד התקשורת לפני כעשור, בהתחלה בתשתיות הנחושת. במסגרת הרפורמה מחויבת בזק להשכיר את התשתית שלה לשימוש ספקיות התקשורת האחרות (למשל פרטנר או סלקום) בתמורה לדמי שימוש קבועים הנקבעים על ידי המשרד. מטרת המהלך היה לייצר תחרות בשוק התקשורת, בעוד אין ככדאיות כלכלית שכל חברה תקים תשתית בהיקף ארצי באופן עצמאי. בשוק הסיטונאי המחירים גבוהים מה-IRU, אך אינם כוללים התחייבות ארוכת טווח.
בשבוע שעבר חשף כלכליסט סכסוך בין בעלי המניות ב-IBC. לפי ההסכם, סלקום מחויבת לשכור כ-15% מהקווים של IBC במסגרת הסכם IRU. תש"י ו-HOT טוענות שמדובר בחובה החלה עם על משקי הבית החדשים שאליהם ייפרשו סיבים, כלומר 15% מ-2.4 מיליון משקי בית. סלקום לעומת זאת טוענת שמדובר בחובה רק ל-15% מתוך2 מיליון משקי הבית הראשונים, כלומר 300 אלף משקי בית בלבד.