"קשה למצוא מנהלים טובים בנדל"ן, צריך מישהו שהוא גם אינטליגנט וגם ערס"
"קשה למצוא מנהלים טובים בנדל"ן, צריך מישהו שהוא גם אינטליגנט וגם ערס"
דווקא כשהנדל"ן נראה בדרך להתאוששות אחרי שנה קשה בעקבות המלחמה, חברות רבות בענף מחפשות מנכ"ל. בעל שליטה בחברת נדל"ן: "מי שבאמת טוב מקים עסק עצמאי. ה'קילרים' הם הבעלים, המנכ"לים פחות"
המלחמה שפרצה ב־7 באוקטובר 2023 גרמה לחברות הנדל"ן לאבד עשרות אחוזים משוויין בחודשים שלאחר מכן. אתרי הבנייה עצרו מלכת, הפועלים, רבים מהם פלסטינים, לא הגיעו, והקונים נעלמו. אלא שבחודשים האחרונים ניכרת התאוששות בשווי החברות, והענף נערך לימים שאחרי המלחמה, שעפ"י התחזיות בתחום צפויים להביא עמם פריחה מחודשת של מכירת דירות.
אך דווקא לקראת מה שעשוי להיות תקופה של שגשוג בענף, מוצאות עצמן 5-4 חברות גדולות כשהן מחפשות אחר מנכ"ל. יותר מזה, חברות "חוטפות" מנהלים זו לזו, אחרות מוצאות עצמן עם מנהל שמחליט לעבור לעסקים משלו, ויש גם חברות שלא מרוצות מהניהול ומראות למנהל את הדרך החוצה.
הבעיה היא שאיתור מנהל בעל שיעור קומה בענף היא משימה קשה, והחברות ניצבות מול שתי אופציות עיקריות: קידום מועמד פנימי, או מינוי מועמד שמגיע מתחום הפיננסים, כמו יוצאי בנקים, שלאו דווקא מכירים את תחום הנדל"ן לעומק.
כך, אפריקה מגורים, שיכון ובינוי נדל"ן, אזורים ויוסי אברהמי מצויות בשלבי חיפוש באמצעות ועדות איתור ובאמצעים אחרים עבור מנכ"לים חדשים. בחודש שעבר הודיע מיכה קליין, מנכ"ל אפריקה מגורים, על עזיבה לאחר ארבע וחצי שנים, לטובת הצטרפות לשני שותפים בחברה פרטית הפועלת בתחום הבנייה למגורים. קליין היה מינוי פנימי ושימש כמשנה למנכ"ל אורן הוד שעזב אחרי 9 שנים בתפקיד, ונמצא בימים אלה בתחילתה של קריירה חדשה כמנהל קרן נדל"ן של הרבור גרופ ובנק מזרחי טפחות.
מקרה דומה לזה של קליין אירע ברבוע כחול נדל"ן שבשליטת מוטי בן משה. שם, אורי אלטשולר פרש מתפקיד המנכ"ל לטובת הזדמנות עסקית בחו"ל, שנה בלבד אחרי שמונה. אלטשולר היה בעבר סמנכ"ל הפיתוח העסקי של ישראל קנדה, שממנה יצאו מספר מנהלים בתחום. מניית החברה היתה הבולטת בבורסה השנה בתחום הנדל"ן המניב, עם תשואה של 66%. כמחליף הובא מקבוצת מליסרון ארתור לשינסקי, שחזר לחברה שבה שימש בעבר כמ"מ מנכ"ל.
באפריקה מגורים, הנשלטת בידי יעקב לוקסנבורג, הקימו ועדת איתור, אבל לא מן הנמנע שגם המינוי הבא יהיה של מועמד פנימי, יותר נכון מועמדת ‑ רונית אשד לוי, מנכ"לית אפריקה מגורים התחדשות עירונית מאז 2023. לאשד לוי ניסיון בתחום: היא שימשה קודם לכן כסמנכ"לית פיתוח עסקי ביצחקי השקעות של רוני יצחקי, וכמנ"כלית יצחקי התחדשות עירונית. עם זאת, הוועדה בוחנת גם מועמדים חיצוניים.
אפריקה מגורים היא דוגמה לחברה שבה המעורבות של הבעלים לא עמוקה מדי, אבל היא היוצא מהכלל שמעיד על הכלל. "בסופו של דבר, בחברת נדל"ן, הבעלים הוא שמקבל את ההחלטות המהותיות", אומר בעל שליטה בחברת נדל"ן גדולה, "המנכ"ל הוא בצל של הבעלים, או שהמנכ"ל הוא גם בעלים. זה המצב בכל החברות הגדולות. ברק רוזן הוא מנכ"ל ישראל קנדה, יגאל דמרי הוא מנכ"ל דמרי, יעקב אטרקצ'י הוא מנכ"ל אאורה, וחיים כצמן הוא מנכ"ל ג'י סיטי. אפילו מוטי זיסר ז"ל החזיר את עצמו להגה בשנים האחרונות אחרי שהבין שלא מינה מנכ"לים טובים מספיק".
אותו גורם מביא כדוגמה בולטת את חמשת האחים גינדי שמנהלים יחד את גינדי החזקות, ומוסיף את האחים צחי ועידו חג'ג'. לפני שנתיים וחצי הם החליטו לפנות את כיסא המנכ"ל בחג'ג' נדל"ן ומינו מנכ"ל חיצוני — רועי וישנוביצקי. זה עזב אחרי עשרה חודשים, ובמקומו מונה תמיר אמר, שכיהן קודם לכן כמשנה למנכ"ל פרטנר, וגם הוא עזב לאחר שנה ורבע בתפקיד. "הדיווחים על העזיבות לא נקבו במילה פיטורים, אבל תראה מה קרה — שני האחים חזרו לתפקיד המנכ"ל. הם הבינו שמועמד חיצוני אינו הדבר האופטימלי מבחינתם. במקום שבעל הבית הוא איש נדל"ן ‑ הוא זה שינהל את החברה. אחרת, המנכ"ל שימונה, הוא יותר איש תפעול, שאמור להבין בשוק ההון, לקיים איתו קשר ולהביא מכירות. גם רון אבידן, שנחשב להצלחה יחסית באזורים, לא הוביל מהלך אסטרטגי כמו רכישת חברה", אמר אותו גורם. אגב, לרשימה שבה בעלי המאה הם גם המנהלים ניתן להוסיף את החברות המשפחתיות פרשקובסקי וצרפתי.
בחלק מהמקרים, המנכ"ל עוזב את החברה בשל החלפת השליטה בה, כמו במקרה של אורי לופט שעזב את חברת מהדרין, לאחר שזו עברה לשליטת קבוצת דלק של יצחק תשובה. במקומו של לופט מונה השבוע למנכ"ל צמח צאלון.
חברה נוספת שהחליפה לאחרונה מנכ"ל היא ICR שבשליטת ישראל קנדה והאחים נקש. שם העדיפו למנות לתפקיד בכירה ממערכת הבנקאות. ברק רוזן ואסי טוכמאייר גייסו לתפקיד את דלית רביב, מנהלת החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים, בתקווה לנצל את מעגל ההיכרויות הרחב שלה מהבנק לטובת שיווק דירות היוקרה שבונה החברה. המנכ"ל היוצא, מורדי שבת, שצבר מוניטין בתפקיד, אם כי פעל בצילם של רוזן וטוכמאייר, מנהל מגעים מול מספר חברות לתפקיד המנכ"ל, למרות שמועות על הקמת קרן בראשותו.
אחת החברות ששמו של שבת עולה כמועמד להגיע אליה היא אזורים. בתקופתו של רון אבידן כמנכ"ל הגיעה החברה לשווי של 4.3 מיליארד שקל. אלא שלפני כשנה פורסם בכלכליסט כי אבידן היה מהמועמדים לתפקיד מנכ"ל מבנה, מה שהוליד חתול שחור בינו לבין בעל השליטה באזורים הרשי פרידמן. מבנה העדיפה את עוזי לוי, אבל אבידן לא הזיל דמעה ולאחרונה מונה למנכ"ל חברת הנדל"ן הגדולה בארץ, עזריאלי.
מלבד שבת, אזורים בוחנת גם את מועמדותו של יובל גביש, שפרש במאי 2022 מתפקיד מנהל החטיבה העסקית בבנק דיסקונט ומונה ליו"ר חברת המימון אמפא קפיטל של שלומי פוגל ומנורה מבטחים. מועמד נוסף לאזורים הוא תמיר דגן, מהמנהלים הוותיקים בתחום. הוא שימש כמנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן 11 שנים עד כניסתו של אייל לפידות לתפקיד מנכ"ל שיכון ובינוי. לאחר מכן עבר דגן לקבוצת אלייד ופרש ממנה בתחילת החודש. שיכון ובינוי נדל"ן עצמה אמורה למנות מנכ"ל, לאחר שבארבע השנים האחרונות כיהנו בפועל בתפקיד מנכ"לי שיכון ובינוי: תמיר כהן ולאחר פרישתו עמית בירמן. המועמד המוביל לתפקיד הוא אבישי קילמדורף שחזר לחברה באוגוסט מקרן ריאליטי, בה שימש כשותף.
חברה נוספת שמצאה עצמה בלי מנכ"ל היא קבוצת אברהמי, שבוחנת הנפקה. מנכ"ל הקבוצה, צחי דידי, חתם באביב ייזום שנרכשה בידי מליסרון. אברהמי מתקשה לאתר מנכ"ל ומי שמועמד לתפקיד הוא מנכ"ל חברה אחרת בתחום.
ויש גם חברה שמחפשת יו"ר ‑ קבוצת בית וגג, שעברה לידי קבוצת שחר. שלמה זוהר, יו"ר החברה, התפטר לאחרונה ועובר לתפקיד יו"ר פרץ בוני הנגב.
"המנהלים הטובים, ויש כאלה, מעדיפים למצוא את הדרך לעסקים משלהם", אומר בעל שליטה בחברת נדל"ן גדולה. לדבריו, "מי שבאמת טוב מקים עסק עצמאי. מי שהם באמת 'קילרים' הם הבעלים, המנכ"לים פחות".
לעומת זאת, מנהל בכיר בחברה גדולה שמחפשת מנכ"ל לפעילות הנדל"ן שלה אומר כי "זה תחום שקשה למצוא בו מנהלים מיומנים. מסתובבים בו הרבה ערסים ויש מעט מאוד אנשים שהמקצוע שלהם הוא ניהול. המוכשרים הולכים לעשות עסקים פרטיים". פעיל אחר בתחום אומר: "אתה צריך מנהל שהוא גם אינטליגנט וגם קצת ערס. כי בכל זאת מדובר בנדל"ן, ושילוב כזה הוא אוקסימורון".