סגור
יקיר גבאי  על רקע  סנטרל פארק
יקיר גבאי מבעלי אראונדטאון, שרוב החוב של בראון הוא כלפיה (צילום: שאטרסטוק אוראל כהן)

החובות של רשת בראון נחשפים: 980 מיליון שקל, בעיקר ליקיר גבאי

האם ביהמ"ש ורשות התחרות יאשרו את העסקה? חברת המלונות הקורסת שבשליטת ניר ויצמן הגישה לבית המשפט הצעה להסדר חוב שמתבסס על מכירת נתח מהפעילות לחברת המלונות של ישראל קנדה תמורת כ־112 מיליון שקל. הכשרה ביטוח, שתחזיק 20% מבראון לפי המתווה, תזרים אשראי 

עסקת רכישת פעילות חלק ממלונות בראון על ידי קנדה מלונות, חברה־בת (68.5%) של ישראל קנדה הציבורית שבשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, מתקדמת, כשהדירקטוריונים של שתי החברות אישרו בימים האחרונים את מתווה העסקה, שבמסגרתה קנדה מלונות אמורה להיכנס בנעלי רשת בראון בחלק מפעילותה.
עם זאת, מתווה העסקה שהוגש לבית המשפט המחוזי בתל אביב כחלק מהסדר חוב של רשת בראון עוד צפוי לעבור דרך לא פשוטה, המצריכה הן את אישור בית המשפט והן את אישור רשות התחרות.
בבקשה שהוגשה לביהמ"ש, רשת בראון חושפת לראשונה את עומק הצרות הפיננסיות שאליהן נקלעה, שנחשפו בחודש ספטמבר בכלכליסט, וכותבת שהיא "הגיעה למצב של חדלות פירעון וכיום היא אינה מסוגלת לשרת את חובותיה".
הקבוצה רשמה הפסדים תפעוליים חודשיים של כ־4 מיליון שקל וגירעון מצטבר של כ־400 מיליון שקל בדו"חות 2022. בנוסף, חובותיה של הקבוצה עומדים על כ־980 מיליון שקל: החובות לנושים הפיננסיים ומלווים מסתכמים בסכום אדיר של כ־785 מיליון שקל. החוב למשכירי הנכסים (שבהם מפעילה בראון את המלונות) עומד על 167 מיליון שקל, החובות לספקים ונותני שירות עומד על 22.6 מיליון שקל וכמו כן לקבוצה חוב של 5.5 מיליון שקל לעובדים (הקבוצה מעסיקה כ־500 עובדים).

3 צפייה בגלריה
מימין אסי טוכמאייר ו ברק רוזן קנדה ישראל
מימין אסי טוכמאייר ו ברק רוזן קנדה ישראל
מימין: אסי טוכמאייר וברק רוזן בעלי השליטה בישראל קנדה
(צילום: אלדד רפאלי)

לדברי גורם שבקיא בהסדר, הגוף המרכזי שלו בראון חייבת כסף הוא חברת הנדל"ן אראונדטאון שבשליטת יקיר גבאי. "הקבוצה של אראונדטאון נתנה אשראי למימון הרשת בגובה מאות מיליוני שקלים, והם אמורים לקבל את חובם בסוף התהליך, כלומר לקבל את יתרת המימושים, מה שיישאר אחרי ששאר החובות יוחזרו ב־100% פירעון לבנקים, ספקים, עובדים ומשכירי נכסים, שרובם הגיעו להסכמות עם הרשת. זה הסדר לא פשוט ומורכב, שתלוי גם במימושים נוספים".
מו"מ גם על יוון
המו"מ המתקדם בין מלונות בראון לקנדה ישראל נחשף כאמור בכלכליסט בתחילת ספטמבר, על רקע אותה חשיפה של מצבה הכספי העגום של הרשת ובעל המניות העיקרי בה ניר ויצמן, והיקלעותה לתסבוכת של חובות כבדים.
כמה שבועות לאחר חשיפת המגעים דיווחה ישראל קנדה על מזכר הבנות שנחתם בין הצדדים, ב־19 בספטמבר האחרון, ואתמול דיווחה ישראל קנדה על הבקשה להסדר חוב עבור קבוצת בראון שהוגשה על פי חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי, ושאליו צורפה התחייבות קנדה מלונות לרכוש חלק מפעילותה העסקית של בראון ב־8 מלונות המופעלים תחת המותג בראון (5 בתל אביב ו־3 בירושלים), הכוללים 555 חדרים וכן את מלוא הזכויות של הקניין הרוחני של בראון בישראל, הכולל את מותגי הרשת, מערכת ההזמנות, אתר האינטרנט, נכסים דיגיטליים ומועדון הלקוחות.
על פי מתווה העסקה, תוקם שותפות מוגבלת על ידי קנדה מלונות (80%) והכשרה ביטוח (20%) שכיום היא בעלת מניות ברשת בראון. השותפות המוגבלת תרכוש את פעילות 8 המלונות (מתוך 15 שהחברה מפעילה ועוד 4 בניהולה) ותיטול על עצמה את החוב הפיננסי שלהם. 8 המלונות שירכשו הם בראון ביץ' האוס, וילה בראון TLV, בראון לייטהאוס, תאודור בראון רוטשילד ובראון בובו — חמישתם בתל אביב, ו־3 מלונות בירושלים: בראון ממילא JLM, וילה בראון במושבה, וילה בראון בירושלים.

3 צפייה בגלריה
אינפו רשת המלונות בראון מחליפה ידיים
אינפו רשת המלונות בראון מחליפה ידיים
רשת המלונות בראון מחליפה ידיים

התמורה תתחלק לתשלום במוזמן בגובה 38.5 מיליון שקל ובנוסף 74 מיליון שקל ישולמו לבראון בדרך של המחאת חובות מגופים פיננסיים לשותפות המלונאית במועד השלמת העסקה.
במקביל לעסקה זו קנדה מלונות דיווחה שהיא מנהלת מו"מ עם צדדים שלישיים להעברת הבעלות במותג בראון ביוון לקנדה מלונות וכן להתקשרות בהסכמי שכירות או ניהול ביחס למלונות נוספים בישראל הכוללים כ־377 חדרים ו־8 מלונות ביוון הכוללים 1,076 חדרים. טרם נחתמו הסכמים ביחס למותג בראון ביוון והמלונות הנוספים.
את ההסדר גיבש אבי קמינסקי, בעלי חברת KCR, שכבר בחודש יולי נחשף בכלכליסט, שהוא החל לנהל מגעים מטעם הרשת עם בעלי הנכסים שממנה היא שוכרת אותם כדי להפחית את גובה התמורה שתשולם להם. בראון מיוצגת על־ידי עורכי הדין כפיר ידגר, אמנון ביס, מאיה בן־מאיר ממשרד גורניצקי GNY ועוה"ד ליאור אהרון ודייויד בראל. ישראל קנדה מיוצגת על־ידי עוה"ד תמר לוז, לימור מסיקה זילברשטיין ושירן אלווס ממשרד גולדפרב גרוס זליגמן.
רכישת הרשת כ"עסק חי"
הקבוצה הגישה אתמול לביהמ"ש בקשה דחופה לאישור הסדר החוב לצד בקשה לאישור הזרמת אשראי חדש (מהכשרה ביטוח) של 5 מיליון שקל. האשראי נועד לממן את תשלום משכורות העובדים ולהמשיך את פעילות הרשת בתקופת הביניים עד להשלמת העסקה עם קנדה מלונות. הבקשה שהוגשה כוללת הסדר כולל שיאפשר פירעון מלא (100%) של חובות לספקים ולעובדים, וכן תשלום חובות נוספים לנושים פיננסיים, כאשר נושים אלה יפרעו בהתאם להסכמים פרטיים. קבוצת בראון הסבירה בבקשה, שהיא נקלעה למצב של חדלות פירעון שתחילתו במגיפת הקורונה, ובהמשך בעקבות המלחמה והמצב הביטחוני המתמשך בארץ והשלכות כלכליות נוספות (כמו בניית הרכבת הקלה בתל אביב וההפגנות בת"א על רקע המהפכה המשפטית), שפגעו בענף התיירות בכלל ובמלונות הבוטיק בפרט.

3 צפייה בגלריה
ניר ויצמן בעלי רשת מלונות בראון 2018
ניר ויצמן בעלי רשת מלונות בראון 2018
ניר ויצמן בעלי רשת מלונות בראון
(צילום: דנה קופל)

לפי ההסדר המוצע, קנדה מלונות תרכוש למעשה את פעילות הקבוצה כ"עסק חי". הקבוצה מציינת בבקשה שמהלך המכירה לקנדה מלונות צפוי לשמר את פעילות בתי המלון ולמנוע קריסה מוחלטת שתגרור פיטורי מאות עובדים וביטול הסכמי שכירות.
התמורה הכוללת — כ־112 מיליון שקל — תשמש לפירעון חובות לנושים הרגילים, כאשר בבקשה נכתב שההסדר נתמך על ידי מרבית נושי הקבוצה, המייצגים חוב של כ־800 מיליון שקל. בבקשה לביהמ"ש כתבה בראון כי "קנדה תמשיך להפעיל את המלונות תחת המותג בראון או לייטהאוס. מכירה זו תאפשר 'הצלת' הערך הקיים במלונות הרשת, באמצעות המשך הפעלת המלונות ובתקווה גם שימור מקור פרנסתם של מאות עובדיה".
ברשת בראון ובישראל קנדה מקווים שבית המשפט יאשר את הסדר החוב והעסקה שהוגשה במסגרתו, ולא יבחר למנות לפתע מנהל הסדר חיצוני שלא מכיר את מאחורי הקלעים של ההתנהלות. "אם יכנס פתאום בעל תפקיד כמנהל הסדר שלא מבין בתחום המלונאות ויחשוב שהוא יכול לעשות פה קופה, ויתחילו להכנס עורכי דין וכל מיני אינטרסים — ההסדר עלול ליפול וכל מה שהושג בחודשים האחרונים ייהרס והכל עלול לקרוס", הזהיר גורם שבקיא במאחורי הקלעים של ההתנהלות.
ככל והעסקה תושלם, קנדה מלונות תכפיל את מספר חדרי המלון שהיא תנהל, והם יעמדו על 3,600 חדרי מלון.