סגור
אוטובוס חשמלי של חברת דן
אוטובוס חשמלי של חברת דן

בלעדי
דן מעמידה למכירה את פעילות התחבורה שלה עם תג מחיר של 2.5‑3 מיליארד שקל

קבוצת דן השלימה את פיצול פעילויות הנדל"ן והתחבורה לחברות נפרדות, ושכרה את בנק ההשקעות HSBC על מנת לאתר רוכש בקרב קרנות תשתיות ויבואני רכב. הקבוצה שואפת שהרוכש יטול את חובות הפעילות, שנאמדים ב־700 מיליון שקל 

ארבע שנים לאחר שבנק ההשקעות ווליו בייס וקרן התשתיות LBH נכנסו להשקעה בקבוצת דן ורכשו מניות מחברי הקואופרטיב, פועלת הקבוצה להוציא לפועל עסקת ענק: מכירת פעילות התחבורה של הקבוצה.
בשבוע שעבר הסתיים ההליך שפיצל את פעילות הנדל"ן ופעילות התחבורה של דן לשתי חברות נפרדות, ולכלכליסט נודע כי בקרוב צפויה קבוצת דן להניע הליך של מכירת פעילות התחבורה. תג המחיר שלו שואפת הקבוצה: 3-2.5 מיליארד שקל, כשהכוונה של הקבוצה היא שהרוכש העתידי יטול על עצמו גם חובות בהיקף של 700 מיליון שקל שמיוחסים לדן תחבורה. לשם כך, שכרה קבוצת דן את שירותי בנק ההשקעות הבינלאומי HSBC, שמטעמו מוביל את המהלך אסף שלוש.
קבוצת דן שואפת לכך ש־HSBC יביא לשולחן הצעות מקרנות השקעה בתשתיות וגופי השקעה זרים, אולם ההערכה בדן היא שהרוכשים הפוטנציאליים המרכזיים הם יבואני הרכב הישראלים. ככל הידוע, אחד מיבואני הרכב כבר גילה עניין בעסקה, אולם נכון לשלב זה הוא מעוניין לרכוש את השליטה, ולא את מלוא המניות של דן תחבורה.
הוועד דורש 6% מהמכירה
ועד הנהגים של דן תחבורה כבר פנה אתמול בכתב למנכ"ל הקבוצה אופיר קרני, בפעם השנייה, בהמשך למכתב שנשלח אליו ב־27 בנובמבר, בדרישה לקבל 6% מהתמורה בכל עסקת מכירה של החברה. במכתב אתמול טען הוועד כי קרני לא השיב למכתב הראשון, והוא רואה בכך גרירת רגליים מצידו, במקביל לקידום הליכים למכירת החברה. הוועד מאיים לנקוט באמצעים אם החברה תימכר ללא משא ומתן שיסדיר את הדרישות של הנהגים מול החברה.
במחצית 2023 קבוצת דן כבר נערכה להנפקת פעילות התחבורה. אז היא שאפה לשווי של 2 מיליארד שקל עבורה. בסופו של דבר המהלך לא יצא לפועל, בין היתר על רקע התנודתיות בשווקים, שנגרמה בשל הריבית הגבוהה שהביאה לסגירת שוק ההנפקות.
ככל שקבוצת דן תצליח למכור את דן תחבורה לפי השווי המבוקש, ואף לפי שווי נמוך יותר, זו תהיה הצפת ערך משמעותית לבעלי המניות של קבוצת דן. בפברואר 2020 הושלמה העסקה שבמסגרתה קבוצת משקיעים בראשות ווליו בייס, שמטעמה הוביל את העסקה יאיר אפרתי (שמכהן גם כיו"ר דן נדל"ן), ראש תחום בנקאות השקעות, וקרן ההשקעה בתשתיות LHB של עופר לינצ'בסקי ושמעון בן חמו, רכשו 50% ממניות דן מידי 1,100 חברי הקואופרטיב תמורת 630 מיליון שקל ולפי שווי חברה של 1.26 מיליארד שקל.

2 צפייה בגלריה
אופיר קרני מנכ"ל קבוצת דן ו יאיר אפרתי ראש תחום בנקאות השקעות בווליו בייס
אופיר קרני מנכ"ל קבוצת דן ו יאיר אפרתי ראש תחום בנקאות השקעות בווליו בייס
מימין: אופיר קרני מנכ"ל קבוצת דן ויאיר אפרתי ראש תחום בנקאות השקעות בווליו בייס
(צילומים: יונתן בלום, יובל חן)

באותה העת חלק מחברי דן יצאו למאבק בעסקה, אך המאבק לא נשא פרי והעסקה יצאה לפועל בסופו של דבר, הגם שהיא נחתמה בשלהי 2019 והגיעה לכדי השלמה רק בתחילת 2020. כעת, את דן תחבורה שואפים למכור לפי שווי של עד 3 מיליארד שקל, כאמור. השווי של דן נדל"ן מוערך ב־1.5 מיליארד שקל, בדומה להון העצמי שלה – ובשלב זה אין בכוונת הקבוצה למכור את הפעילות או להכניס אליה שותף.
בנוסף, הקבוצה מחזיקה בשני מתקני התפלה. למעשה, השווי של קבוצת דן עומד על 4.5-4 מיליארד שקל – פי 3.5 מהשווי שלפיו נכנסה קבוצת המשקיעים להשקעה בחברה לפני ארבע שנים. לשם השוואה, המתחרה אגד, שהיא חברת התחבורה הציבורית הגדולה בישראל, עם נתח שוק של 28% (במונחי קילומטרים), ושגם לה יש פעילות תחבורה ונדל"ן, נמכרה לקבוצה בראשות קרן ההשקעה בתשתיות קיסטון ב־2022 לפי שווי של כ־5 מיליארד שקל.
לאחר הרכישה, יחד עם המנכ"ל קרני, ווליו בייס ו־LHB הכניסו את דן לתחומי פעילות חדשים, כמו זכיונות של הרכבת הקלה והנתיב המהיר, וכן ביצעו הליכים משמעותיים של התייעלות בתוך החברה ופרויקט של חישמול האוטובוסים שלה. וכך, כיום, דן תחבורה היא חברת התחבורה הציבורית השנייה בגודלה בישראל, עם נתח שוק של כ־15% (במונחי קילומטרים). בארץ היא מפעילה 2,500 אוטובוסים ב־150 קווים, מתוכם 90 קווים בגוש דן. היא מפעילה שני אשכולות היסעים בדרום הארץ – אשכול דרום ואשכול באר שבע.
בנוסף, היא מפעילה עוד 450 אוטובסים בשתי חברות־בנות, אחת מהן היא חברת ההסעות הפרטיות יונייטד טורס. כמו כן, יש לה פעילות בפורטוגל, שם היא מפעילה 350 אוטובוסים, לאחר שרכשה בסוף 2022 את השליטה (51%) בחברת התחבורה הציבורית המקומית TST, שמעסיקה 800 עובדים, תמורת 83 מיליון דולר. כמו כן, דן זכתה בשני מכרזים של הרכבת הקלה – הקו הכחול בירושלים (יחד עם דניה סיבוס), שאורכו 31 ק"מ ובו 53 תחנות, והקו הירוק בת"א (יחד עם אלסטום ואלקטרה), וכן זכתה במכרז להפעלת הנתיב המהיר בכביש 1 ושני חניוני חנה וסע, בשפיים וראשל"צ (יחד עם דניה סיבוס ואלקטרה).


דן היא גם היבואנית של האוטובוסים החשמליים של חברת הייגר הסינית, שאותם היא מרכיבה בארץ, והיא מחזיקה בצי האוטובוסים החשמליים הגדול בישראל. כמו כן, היא מפעילה עבור שפיר הנדסה את מערך התחבורה מהחניון במחלף שפירים לתל אביב ורמת גן. לחברה יש גם שלושה מוסכים, כולל המוסך המרכזי בחולון, והיא מעסיקה 4,000 עובדים.
כ־2 מיליארד שקל הכנסות
קבוצת דן היא חברה פרטית ולכן תוצאות דן תחבורה לא מפורסמות לציבור, אך ההיקף ההכנסות השנתי שלה מוערך במעל 2 מיליארד שקל וההון העצמי שלה עומד על יותר מ־2 מיליארד שקל. החוב, כאמור, עומד על 700 מיליון שקל.
רוכש עתידי של דן תחבורה יידרש להתמודד, בין היתר, עם רגולציה משתנה בענף. כך, לאחרונה קבעה הרשות לאסדרה ענפית של התחבורה הציבורית כי הרכיב שמשולם לחברות התחבורה הציבורית על מספר הנוסעים בקווים יועלה, וזאת על חשבון הרכיב שמשולם על מספר הקילומטרים שגומאים האוטובוסים, וכן שיקוצצו קווים לא יעילים. היקף הסבסוד שהעניקה המדינה לתחבורה הציבורית ב־2024 עומד על 16 מיליארד שקל, והסכמי הסבסוד הקיימים עתידים להסתיים ב־2029.
כאמור, לקבוצת דן ישנה גם פעילות נדל"ן ענפה. היא פועלת בתחום הייזום למגורים, התחדשות עירונית ונכסים מניבים, בדגש על משרדים ומסחר. בתחום המגורים החברה בנתה פרויקטים בולטים, דוגמת מגדל היוקרה ארלוזורוב 17 בת"א. בתחום ההתחדשות העירונית לחברה יש 30 פרויקטים, שבהם נבנות 15 אלף דירות.
בתחום המשרדים החברה מחזיקה, לבד או עם שותפים, בשלל פרויקטים דוגמת מגדל לייף בבני ברק. אחד הנכסים הבולטים של החברה הוא המוסך של דן הסמוך לרמת החייל בת"א. בחודש שעבר החליטה הוועדה המקומית ת"א לאשר תוכנית להקמת 750 דירות על הקרקע המדוברת, שנמצאת בשיכון דן בצפון ת"א. התוכנית של דן היא להשתמש בקרקע, בשטח של 38 דונם, כדי לבנות בניינים של 9 קומות שיכילו את אותן 750 דירות.