סגור
יעקב פרילוק ו זאב סורקין הבעלים של רשת KSP
מימין: זאב סורקין ויעקב פרילוק, מייסדי KSP. מתלבטים איזה נתח למכור (צילום: נחום סגל)
בלעדי

אלטשולר שחם יוביל את רכישת 25%-20% מ־KSP לפי שווי של 2.3 מיליארד שקל

חברת הגמל של בית ההשקעות במגעים עם מייסדי KSP, זאב סורקין ויעקב פרילוק, לרכישת 10%‑15% ממניותיהם. מגדל, כלל ומור עשויים לרכוש 10% נוספים. האקזיט של המייסדים: 460‑575 מיליון שקל 

אלטשולר שחם בדרכו להפוך לגוף המוסדי הגדול ב־KSP. אלטשולר שחם גמל ופנסיה, חברת הגמל של בית ההשקעות, היא הגוף המרכזי שמולו מנהלים זאב סורקין ויעקב פרילוק, מייסדי רשת הקמעונאות, מגעים מתקדמים למכירת נתח משמעותי מהמניות שלהם לפי שווי של 2.3 מיליארד שקל.
המגעים, שמתנהלים באמצעות בנק ההשקעות לידר ונמצאים בשלב הסופי שלהם, נחשפו לראשונה בכלכליסט בדצמבר האחרון והתנהלו בתחילה לפי שווי של 2 מיליארד שקל. אולם ככל הידוע, הנתונים שהציגה KSP בפני המוסדיים בהליך דמוי רוד שואו שקיימה, שכנעו אותם להעניק לחברה שווי גבוה יותר. מדובר גם על שווי גבוה מזה שלפיו החברה תכננה לבצע הנפקה בבורסת ת"א בשנת 2021, בשיא גל ההנפקות – 1.4 מיליארד שקל.
סורקין ופרילוק צפויים למכור נתח של 20% עד 25% ממניות KSP. אלטשולר שחם מהווה את העוגן לעסקה, ולאחר הסגירה יצורפו אליה מוסדיים נוספים, ככל הנראה 3-1 מבין אלו שהגישו הצעות לחברה – מגדל ביטוח, כלל ביטוח ובית ההשקעות מור. הראל ביטוח והפניקס החליטו לא להגיש הצעה. בעלי KSP יחליטו בימים הקרובים מה גודל הנתח שימכרו. אלטשולר שחם גמל ופנסיה צפויה לרכוש נתח של 15%-10% ואת יתר המניות ירכשו הגופים האחרים.
בכל מקרה, המכירה תהיה כמעט כולה מכירה ישירה של סורקין ופרילוק, שמחזיקים כיום בחלוקה שווה במניות KSP, למוסדיים. השניים עושים אקזיט שינוע בטווח של 575-460 מיליון שקל. האקזיט המתקרב של המייסדים עשוי גם לבשר על ביצוע הנפקה ראשונית (IPO) בבורסת ת"א בטווח זמן של שנה־שנתיים, כאשר העסקה המתגבשת מול אלטשולר שחם מייצרת רצפת שווי שאליה יידרשו יתר המוסדיים להתיישר, בהנחה שלא יחולו שינויים לרעה בפעילות של KSP.

עסקה לא שגרתית לאלטשולר שחם

עבור אלטשולר שחם מדובר בעסקה לא שגרתית בנוף, שכן בית ההשקעות לא מרבה להשקיע סכומי עתק בחברות פרטיות. השקעה משמעותית קודמת מסוג זה שביצע בית ההשקעות נעשתה בשנת 2018, אז השקיעה אלטשולר שחם גמל ופנסיה 150 מיליון שקל בחברת הקמעונאות פרשמרקט, עוד בטרם זו הונפקה בבורסה, לפי שווי של כ־750 מיליון שקל.
באוגוסט 2021, אחרי שפרשמרקט הונפקה, פז רכשה את מלוא המניות שלה תמורת 2.1 מיליארד שקל, ואלטשולר שחם גמל ופנסיה רשמה רווח של פי 3 על הכסף. נראה כי ראשי חברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות – גילעד אלטשולר, יאיר לוינשטיין ולאה פרמינגר – סבורים שגם הפעם ניתן יהיה לשחזר את המהלך, הגם ששנת 2024 היא לאו דווקא שנה שהתוצאות שלה מייצגות עבור KSP, שכן כל תחום הקמעונאות חווה פריחה בשל המלחמה שהביאה לירידה בכמות הטיסות לישראל לאור הפסקת הפעילות של חברות התעופה הזרות, מה שהביא לעלייה בהוצאות של הצרכנים בתוך תחומי ישראל, כשגם אתר האינטרנט של KSP נהנה מהמרחק שנכפה על הישראלים מהדיוטי פרי.
KSP צפויה לסיים את 2024 עם רווח נקי של 150 מיליון שקל, גבוה מזה שהציגה ב־2021, בזמן שניהלה שיחות עם מוסדיים לגבי הנפקה בבורסה, אז הרווח הנקי עמד על כ־90 מיליון שקל. כמו כן, לחברה אין כמעט חוב, מה שתורם לרווחיות גבוהה. KSP מציגה רווחיות גבוהה משיווק מכשירי אייפון של אפל, שאותם החלה לשווק בשנת 2022 באופן רשמי, לצד אייקון גרופ שמפעילה את רשת iDigital, וסי־דאטה.
KSP הוקמה בידי סורקין, פרילוק ועודד קורן (שכבר עזב את החברה) בשנת 1997 בחיפה, אז הקימו סניף ראשון בדירת חדר בעיר. באותה עת הם עסקו ביבוא רכיבי מחשוב. כשהשוק החל להיות מוצף והמחירים צנחו, הם החלו לייבא ולמכור מחשבים. כשהקטגוריה הזו הפכה גם היא לתחרותית מאוד, הם התרחבו לקטגוריות של ציוד היקפי למחשבים. ב־2010 החלה החברה להתרחב לתחומים נוספים, שאינם קשורים למחשבים, במטרה להתמודד עם התחרות בשוק.
השינוי הגדול התרחש ב־2018, על רקע הידיעות על כניסת ענקית הקמעונאות והטכנולוגיה אמזון לפעילות בישראל. הידיעות הולידו אי־ודאות רבה בשוק המקומי בקרב קמעונאים, ואז החליטו פרילוק וסורקין להקים אתר אונליין כדי למכור את מוצריהם בהיקף גדול יותר מהסניפים הפיזיים. לשם כך החברה רכשה את המרכז הלוגיסטי של חברת ההפצה של שסטוביץ בטירת כרמל תמורת 50 מיליון שקל. מדובר על מרכז שמשתרע על שטח של 14 אלף מ"ר ונבנה על קרקע של 21 דונם. הוא החליף מרכז קטן יותר של KSP, בשטח של 1,800 מ"ר בלבד, והמעבר אליו איפשר לחברה להגדיל דרמטית את פעילות האונליין.

הפופולריות של האתר זינקה בתקופת הקורונה

בזמן מגפת הקורונה שפרצה ב־2020 האתר הפך לפופולרי במיוחד, גם בשל המחירים הנמוכים יחסית וגם בשל האפשרות לשלח ללקוחות את המוצרים בשעה שהשמיים סגורים וישנם קשיים בשרשראות האספקה, שהקשו על ביצוע רכישות מאתרים בינלאומיים דוגמת אמזון. מאז התבסס המעמד של KSP ובשנה האחרונה, בשל המלחמה, היא נהנתה גם מהישארות הציבור בארץ בשל מיעוט הטיסות לחו"ל. חרף הדומיננטיות של האתר של KSP, החברה לא מאפשרת לאתרי השוואות מחירים דוגמת ZAP הצגה של נתוניה, במסגרת החלטה שהתקבלה בחברה ב־2020.
כיום ל־KSP יש 62 סניפים, והיא כבר מזמן לא רק רשת לשיווק מחשבים וסלולר, התחום שאיתו היתה מזוהה במשך שנים רבות. כיום ב־KSP ניתן למצוא מקררים, מכונות כביסה, טלוויזיות, שעונים, מוצרי מטבח, צעצועים, מוצרי ספורט, ריהוט גינה, מוצרי רכב, מזגנים, כלי עבודה ומוצרי תינוקות.
כך, בריאיון לכלכליסט ב־2022, לאחר שגנזו את רעיון ההנפקה, התגאו מייסדי KSP בעוצמת אתר האינטרנט שלהם ואמרו כי "גם אם נשים חמור באתר, נמכור אותו בתוך שבוע". בתחום מוצרי החשמל הלבנים והטלוויזיות, KSP עובדת עם יבואנים רשמיים לישראל של מותגים עולמיים דוגמת תדיראן, סמיליין, המילטון, גטר וקלינטון סחר. בנוסף, היא מייבאת חלק מהמוצרים ביבוא מקביל, בעיקר בקטגוריית מחשבים.
הצמיחה של KSP הביאה גם בני משפחה של המייסדים לעבוד בחברה. כך, את הפיתוח העסקי של החברה מוביל אביחי שכטר, חתנו של פרילוק, שגם מנהל את השיווק של החברה; רן, בנו של סורקין, אחראי על הפיתוח הטכנולוגי; ונרקיס, בתו של פרילוק, היא עורכת דין במחלקה המשפטית.