אי.די.בי תובעת 143 מיליון שקל מאלשטיין וחברות שבשליטתו
אי.די.בי תובעת 143 מיליון שקל מאלשטיין וחברות שבשליטתו
התביעה, שהוגשה באמצעות מפרק החברה, נוגעת להפרת התחייבותו של אדוארדו אלשטיין וחברות אירסה ודולפין להעביר 210 מיליון שקל, ב־3 תשלומים שנתיים, לטובת מחזיקי האג"ח. המפרק, עו"ד אופיר נאור, צפוי לתבוע גם נושאי משרה אחרים
התפתחויות בגיזרת התביעות באי.די.בי. נאמן החברה עו"ד אופיר נאור הגיש תביעה על סך 143 מיליון שקל נגד אדוארדו אלשטיין, חברת אירסה הבורסאית הנסחרת בנאסד"ק ובארגנטינה, וקרן דולפין שבאמצעותה שלטה אירסה באי.די.בי.
את התביעה הגישה למעשה אי.די.בי פתוח, חברה שבה שלט אלשטיין באמצעות אירסה ודולפין ואשר הגיעה לחדלות פרעון לאחר שאלשטיין סירב להעביר 70 מיליון שקל שאותם התחייב לתשלום למחזיקי האג"ח. התביעה נוגעה לסכום זה וסכום זהה נוסף שאותו התחייב להעביר כעבור שנה.
באוגוסט 2019 התחייבה דולפין להעביר 210 מיליון שקל לאי.די.בי בשלושה תשלומים שנתיים שווים של 70 מיליון שקל. במקביל התחייבה אירסה להעביר לדולפין את הסכומים הנדרשים כדי לעמוד בהתחייבות זו למחזיקי האג"ח. ההזרמה נועדה לאפשר לאי.די.בי פתוח להימנע מהערת "עסק חי" בדו"חותיה ולהימנע גם מחדלות פרעון תזרימית.
דולפין ואירסה העבירו את התשלום הראשון אבל לא עמדו בשני התשלומים הבאים לאחר שנודע לה כי חלק ממחזיקי האג"ח של החברה מתכוונים להעמיד להצבעה החלטה להעמיד את חובותיה לפרעון מיידי, והחלטה כזו מסכנת את העברת הכספים. אלשטיין לא שילם בסופו של דבר את התשלום והחברה הגיעה לחדלות פירעון בבית המשפט ונמכרה לצחי נחמיאס, בעל השליטה במגה אור, לאחים זלקינד ולגורמים נוספים.
ל"כלכליסט" נודע כי מלבד תביעה זו צפוי נאור להגיש תביעות אישיות נגד נושאי המשרה באי.די.בי בהיקפים אסטרונומיים שעשויים להגיע ליותר ממיליארד שקל. עיקר הטיעונים בתביעות אלה צפויים לגעת בעסקת בעלי העניין בסוף 2017, כשאי.די.בי פתוח מכרה את אחזקותיה בחברה־הבת דסק"ש לדולפין של אלשטיין, באמצעות הלוואת מוכר, שתמורתה שועבדו מניות דסק"ש.
נושא נוסף הוא ההפסדים של מאות מיליוני שקלים על התעקשותו לכאורה של אלשטיין להחזיק במניות השליטה בכלל ביטוח ולא למכור אותן כמניות שליטה, כדרישת הממונה על שוק ההון, מה שאילץ אותו לפי הוראת רשות שוק ההון למכור אותן בנתחים של 5% מדי ארבעה חודשים במחירי הפסד. נאור הבהיר כי מוקדם לעסוק בכך וכי הוא עדיין עסוק בחקירות בעלי התפקידים באי.די.בי ורק אחריהן יידע להבהיר את התמונה.
נאור הגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח בהחלטה שעברה באסיפה כללית כי יקבל דמי שכר טרחה של 3% מהכספים שיחולקו למחזיקי האג"ח של אי.די.בי מתוך חוב של 912 מיליון שקל. בפועל מדובר ב־13 מיליון שקל, שאליהם יתווספו 10% מהכספים שיקבלו הנושים מהתביעות נגד אלשטיין ונושאי המשרה האחרים בחברה, כשכאן עשוי הסכום להגיע ליותר אף מהסכום שיקבל עתה. נאור דרש תחילה 14.5% מסכום התביעות נגד אלשטיין ונושאי המשרה האחרים בחברה, אבל התפשר לבסוף עם המחזיקים על 10%.
יצויין כי עמדת כונס הנכסים הרשמי (הכנ"ר) היתה כי נאור זכאי לשכר נמוך יותר של כ־10 מיליון שקל, שכן עבור החלק שממכירת מניות דסק"ש, הוא זכאי לסכום נמוך יותר, אולם השופט חגי ברנר דחה את עמדת הכנ"ר על הסף. עבור הכנ"ר, או בשמו החדש, הממונה על חדלות הפירעון, מדובר בתבוסה שנייה בשוק ההון לאחר שעמדתו שתמכה בתביעה של חיים סבן בפרטנר נגד אהוד סול נדחתה על הסף ונמתחה עליה ביקורת בידי השופטת חנה פלינר.
נאור חילק שלשום למחזיקי האג"ח של אי.די.בי 96 מיליון שקל באישור בית המשפט, תקבולים ממכירת חלקה של אי.די.בי פתוח בפרויקט טיבולי בלאס וגאס שאותו מכרה נכסים ובניין, שהחזיקה במרבית המניות, תמורת 216 מיליון דולר. אתמול אמר נאור ל"כלכליסט", "השלמנו בימים האחרונים חלוקה ראשונה לנושים הרגילים בשיעור של 96 מיליון שקל מתוך קופה של 330 מיליון שקל - לאחר שקיבלנו קופה ריקה כמעט לחלוטין בתחילת הדרך - וזה לאחר שכל הנושים המובטחים נפרעו לחלוטין בסך מעל 1.1 מיליארד שקל.
"השלמנו מכירת נכסים (דסק"ש, כלל ביטוח, ישראייר, מודיעין אנרגיה, טיבולי ועוד - ג"ח) שהניבו ויניבו לנושים של אי.די.בי יותר מ־1.5 מיליארד שקל בתקופה קצרה יחסית, והראינו שבעבודה משותפת אפשר להגיע להישגים מעל הציפיות של כולם. עשינו ויתורים כדי להגיע להסכמה עם הנושים על השכר, אבל אני חושב שהוכחנו שגם בתחום הזה אפשר להגיע להסכמות ואפשר לנהל תהליך מכבד וענייני. יש לנו עוד הרבה עבודה לעשות אבל אנחנו בכיוון הנכון".