בלעדי
אתר יד2 כבר שווה 1.5 מיליארד שקל
קרנות השקעה זרות וישראליות החלו בשיחות גישוש עם בעלת הבית הנוכחית, קרן KKR האמריקאית. בין המתעניינות ברכישתו: אייפקס, פורטיסימו ו־CVC. אתר המודעות נרכש ב־2014 תמורת 806 מיליון שקל. מנכ"ל יד 2: "החברה לא על המדף"
חלפו כבר 10 שנים מאז ששאול אלוביץ' מכר את יד2 תמורת 806 מיליון שקל, ועל הקווים כבר מתחממים גופים שרוצים להיות בעלי הבית הבאים של אתר פרסום המודעות לקנייה ומכירה של מוצרים מיד שנייה. גופים שונים שפועלים בתחום מעריכים שהשווי של האתר הגדול בתחומו בישראל עומד כעת על כ־400 מיליון יורו (1.5 מיליארד שקל), וזאת בזכות מהלכים שונים שבוצעו בחברה מאז שהחליפה ידיים.
קרנות השקעה זרות וישראליות לוטשות עיניים לחברה וכבר החלו בשיחות גישוש עם קרן ההשקעות האמריקאית KKR, שתקבל לידיה את יד2 בחודש הבא, לאחר שהמהלך לפיצול העסקים של קבוצת המדיה הגרמנית אקסל שפרינגר, שבה היא שותפה, יושלם. הקבוצה היא שרכשה מידי אתר וואלה, שהיה אז בבעלות אלוביץ', את יד2 בשנת 2014. לכלכליסט נודע כי בין המתעניינים ביד2 ניתן למנות את קרן ההשקעות CVC, שביצעה אקזיט מוצלח בחברת האינטרנט הישראלית איירון סורס; קרן אייפקס, שבעצמה התמודדה על רכישת יד2 מול אקסל שפרינגר; קרן פורטיסימו, בעלת השליטה בסלקום; ועוד מספר קרנות שלהן פעילות באירופה. עוד נודע כי בכירים ב־KKR, אחת מקרנות הפרייבט אקוויטי הגדולות בעולם, נפגשו גם עם ראשי קבוצת מאיר, יבואנית וולוו והונדה לישראל, אולם לא ידוע אם מכירת יד2 עלתה בפגישות האלו, או שהצדדים דנו בשיתוף פעולה. KKR לא הגיבה לפניית כלכליסט ומנכ"ל יד2 תומי שנפלד הבהיר כי "לא מתנהל כל הליך למכירת החברה והיא לא על המדף". ואכן, הליך כזה לא יכול לצאת לפועל בטרם יושלם פיצול העסקים של אקסל שפרינגר.
בספטמבר האחרון נחשף ב"פייננשל טיימס" כי חודשיים קודם לכן, ביולי, הגיעו בעלי המניות באקסל שפרינגר — קרן KKR, מתיאס דופנר, מנכ"ל אקסל שפרינגר, ואלמנתו של המייסד פרדי שפרינגר — להבנות לקראת פיצול ענקית המדיה, ששוויה במסגרת פיצול העסקים הוערך ב־13.5 מיליארד יורו. דופנר ומשפחת שפרינגר יקבלו את עסקי העיתונות הקלאסיים, כולל העיתון היומי בילד ואתרי החדשות האמריקאיים ביזנס אינסיידר ופוליטיקו, ואילו KKR תקבל לידיה את הנתח המרכזי (85%) בפעילות הדיגיטל והאונליין, שכוללת בעיקר אתרי פרסום מודעות דוגמת יד2, שפועלים במדינות שונות באירופה. אלו מרוכזים תחת חברה גרמנית בשם אביב גרופ, שבה דופנר ושפרינגר ימשיכו להיות בעלי מניות מיעוט (15%). תחת אביב גרופ פועלים עוד אתרי מודעות דוגמת אתר מודעות הנדל"ן הצרפתי Seloger, האתר הגרמני Immowelt, האתר הבלגי Immoweb, אתר צרפתי שמרכז הערכות שווי לנדל"ן בשם Meilleurs Agents T, יד2 וסוכנות הנדל"ן הגרמנית Homeday. הפיצול, כאמור, עתיד להיות מושלם בחודש הבא.
השותפות בין הצדדים החלה בשנת 2019, אז KKR, יחד עם קרן פנסיה קנדית בשם CPPIB, הפכה את אקסל שפרינגר לפרטית לפי שווי של 6.7 מיליארד יורו, ותוך שהיא רוכשת 48.5% מהחברה והופכת לבעלת המניות הגדולה בה.
ועדת ההשקעות של KKR עוד לא קיבלה החלטה אם למכור את אביב גרופ ובאיזה אופן, אולם בשוק נערכים לכך משום שהקרן שבאמצעותה ביצעה KKR את ההשקעה מגיעה לסוף ימיה ומתחילה להנזיל נכסים. לכן ההערכות הן שהליך מכירה עשוי לצאת לדרך כבר לקראת סוף השנה הנוכחית, לכל המוקדם. ל־KKR יש מספר אפשרויות, כשהשתיים המרכזיות הן למכור את אביב גרופ כולה, שבמסגרת הפיצול הוערכה ב־10 מיליארד יורו, או למכור את הפעילויות של החברה בחלקים, כחברות בודדות. לפי ההערכות של גופים שונים בענף, ב־KKR נוטים לאפשרות השנייה, ומתוך כך גם למכירה של יד2 כחברה עצמאית, וזאת מתוך הערכה שהמכירה בחלקים תהיה פשוטה יותר ותניב סכום מצרפי גבוה יותר.
כיצד השווי המוערך של יד2 הכפיל את עצמו בתוך עשור? כאמור, אקסל שפרינגר רכשה את יד2 במרץ 2014 בסכום שהיווה אקזיט מרשים לוואלה, שרכשה ב־2010 את השליטה (75%) לפי שווי של 150 מיליון שקל, ושלוש שנים לאחר מכן רכשה את יתרת המניות. את המניות רכשה וואלה מידי שון תל, שייסד את החברה ב־2005. בעת שאקסל שפרינגר רכשה את החברה אמרו בכירים בה לכלכליסט כי הם רואים בה פוטנציאל רב שטרם מומש. ומאז הפעילות של האתר התרחבה משמעותית. כך, שנה לאחר הרכישה, יד2 קנתה את אתר הדרושים "דרושים IL". לאחר מכן החלה החברה למכור את הדאטה שברשותה לגופי פרסום, מהלך שהגדיל משמעותית את ההכנסות של החברה, שכן ליד2 יש מסד נתונים נרחב שנוגע לשלל תחומי פעילות, שכן באתר מפורסמים מודעות למכירה וקנייה של דירות, מכוניות, ריהוט, מחשבים, וכמעט כל מוצר. יד2 נכנסה גם לתחום של ניתוח שוק עבור לקוחות, בהתבסס על הדאטה שברשותה, וכן לתחום יצירת המודעות עבור גופים עסקיים, ובהמשך גם הציעה מוצרים משלימים כמו מחשבון לחישוב נכסים. תחת הבעלות של אקסל שפרינגר יד2 גם החלה להציע מודעות פרימיום בתשלום גבוה יותר. הצמיחה של המסחר המקוון (אי־קומרס) בעולם העניקה גם היא רוח גבית לפעילות של יד2. וכך, אם בשנת 2014, שבה הוחלפה הבעלות, ההכנסות של יד2 עמדו על 41 מיליון יורו (כ־150 מיליון שקל), הרי שלפי ההערכות את 2024 סיימה החברה עם הכנסות של כ־240 מיליון יורו (900 מיליון) שקל, כשכבר ב־2017 ההכנסות הוכפלו. ככל הידוע יד 2 היא חברה רווחית, ואקסל שפרינגר החזירה לעצמה את ההשקעה באמצעות דיבידנדים שנמשכו לאורך השנים.
כיום האיום המרכזי, או האתגר המרכזי, של יד2 מגיע מכיוון פייסבוק, שהמרקטפלייס שלה, שמתחרה ביד2, צומח בקצב משמעותי. מי שהאתגר הזה מונח לפתחו הוא שנפלד, שמונה לתפקיד ב־2022 לאחר שעזב את חברת GROO, שמפעילה את מותג הקופונים גרופון. הוא החליף את יבין גיל מור, שניהל את יד2 מאז 2010, והוא בעצמו החליף את תל, המייסד. שנפלד פועל על מנת להכניס את יד2 לעוד תחומי פעילות, דוגמת ליווי מימוני לרוכשים.