בלעדימכירת חיסול: IBI מפרקת קרן אלטרנטיבית שנייה בתוך פחות משבוע
בלעדי
מכירת חיסול: IBI מפרקת קרן אלטרנטיבית שנייה בתוך פחות משבוע
קרנות אלטרנטיביות מספקות השקעות שאינן נסחרות בשוק ההון; לפני שבוע הודיע בית ההשקעות כי הוא סוגר את קרן המשכנתאות שלו; עתה מתכוון לסגור קרן נוספת – IBI ALTERNATIV, שכוללת השקעות כמו חוב מגובה נדל"ן ואשראי צרכני; הקרן לא הצליחה לגייס כספים משמעותיים ב-3 שנות קיומה
המשבר בקרנות האלטרנטיביות מתגלגל אל IBI. לכלכליסט נודע כי פחות משבוע לאחר שהודיע למשקיעים כי הוא סוגר את קרן המשכנתאות שלו, בית ההשקעות מתכוון לסגור קרן נוספת – IBI ALTERNATIV.
מדובר בקרן שמנוהלת ומשווקת על ידי IBI מאז 2022. הקרן מסוג Fund Of Funds כלומר כזו שמשקיעה בקרנות השקעה אלטרנטיביות אחרות. על פי IBI היא כוללת מספר גדול של אסטרטגיות וקרנות השקעות בתחומים שונים, כמו חוב מגובה נדל"ן, אשראי צרכני וכו'.
בית השקעות IBI, בניהול של המנכ"ל ובעל השליטה דייב לובצקי (21.4%) והיו"ר עדו קוק (2.3%), הוא גוף מוסדי משמעותי בענף הקרנות האלטרנטיביות.
תפקידן של הקרנות האלטרנטיביות הוא לספק היצע השקעות שאינו נסחר בשוק ההון ובתוך כך חסין יחסית מהתנודתיות שמאופיינת את האחרון.
על פי הדו"ח הכספי של IBI, בית ההשקעות מנהל 16 קרנות השקעה אלטרנטיביות בנושאים שונים. היקף ההון המנוהל בהן מסתכם ב-11 מיליארד שקל, והן משווקות למשקיעים כשירים בלבד.
מבין אותן 16 קרנות אלטרנטיביות, אלטרנטיב היא הקרן הקטנה ביותר מבין אותן קרנות, עם נכסים מנוהלים בהיקף של 68 מיליון שקל, נכון לסוף ספטמבר 2024. בסוף 2023 היק נכסי הקרן נאמד ב-65 מיליון שקל ובסוף 2022 ב-57 מיליון שקל. כלומר הקרן לא הצליחה לגייס כספים משמעותיים לאורך שלוש שנות קיומה.
הסגירה של IBI אלטרנטיב מהווה חוליה נוספת במספר אירועים שאפיינו את הקרנות של IBI בשנתיים האחרונות. כאמור רק בשבוע שעבר מסר IBI למשקיעים כי הוא מתכוון לסגור את הקרן SBL שמשקיעה בהלוואות מגובות נדל"ן בארה"ב. מדובר באחת הקרנות הגדולות של בית ההשקעות, שהוקמה ב-2017 והשיגה תשואה שנתית ממוצעת של 6.8%.
ב-IBI הוסבר כי הסגירה נעשית בעקבות ירידה בריביות להלוואות חדשות שנובעת בין היתר מכניסת מוסדיים לתחום. הקרן SBL סבלה בשנתיים האחרונות מירידה בהיקף הנכסים בקרן. נכון לסוף הרבעון השלישי ניהלה הקרן 763 מיליון שקל, לעומת 849 מיליון שקל בסוף 2023 ו-871 מיליון שקל בסוף שנת 2022.
מעבר לכך, בתחילת 2024 החליט בית ההשקעות לסגור את קרן האשראי הצרכני שלו CCF, הקרן הגדולה ביותר שניהלה נכסים בהיקף 2.4 מיליארד שקל.
ב-IBI החליטו לסגור את הקרן בעקבות גל פדיונות של לקוחות. על מנת שלא לאבד את כלל 1,300 המשקיעים בקרן, פתח IBI קרן מקבילה להשקעה באשראי צרכני עם מנגנון שונה CCF 2024, קרן סגורה שתיפתח רק שלוש שנים לאחר פתיחת הקרן.
לסיום, בסוף 2023 הגביל בית ההשקעות את האפשרות למשוך את ההשקעה מקרן קומריט, הקרן השנייה בגודלה שמנהלת נכון לסוף הרבעון השלישי 1.55 מיליארד שקל.
בנובמבר האחרון השיק בית ההשקעות קרן חדשה, פלקון, שרוכשת הלוואות לא מתפקדות בארה"ב ובספטמבר האחרון השיקה את קרן אטלנטיס למימון קצר טווח של עסקאות סחר בינלאומיות.
האתגרים בשוק האלטרנטיבי עד כה אינם באים לידי ביטוי בשווי של IBI. לאחרונה הגיע בית ההשקעות לשווי שיא כל הזמנים של 2.5 מיליארד שקל. בדצמבר האחרון מכר בית ההשקעות IBI מניות ב-100 מיליון שקל כדי להגדיל את אחזקת הציבור בחברה מתוך מטרה להיכנס למדד תל אביב 90.
תגובת IBI - "איי.בי.איי בית השקעות בוחן כל העת את המגמות בשווקים ומתאים את הפעילות שלו בעולמות ההשקעה האלטרנטיבית לפי הפוטנציאל והזדמנויות המשתנות. אנו ממשיכים לפעול באמצעות מגוון רחב של קרנות חוב בשווקים בהם המרווחים אטרקטיביים להשקעה, באמצעות השקעה בקרנות נוספות של IBI בית השקעות.
"בהסתכלות רחבה, סך הנכסים בקרנות האלטרנטיביות דומה השנה לסך הנכסים בשנה שעברה עם 11 מיליארד נכסים ברבעון שלישי 2024 והכנסות של 44.8 מיליון שקל, למול 44.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד. קרן SBL היא דוגמא מצויינת להצלחה ולמימוש בשיא. הקרן סגרה שנת שיא בתשואות והחליטה לממש השקעות ולהחזיר את כספי השקעה לשותפים וזאת לאור צמצום במרווחי הריבית ב-2025, שצפוי לייצר יחס סיכון-סיכוי פחות אטרקטיבי ביחס לתשואות הגבוהות של הקרן והביצועים במהלך השנים".