סגור
השורה התחתונה ויקי מובייל
השורה התחתונה

וולמארט נסחרת במכפיל גבוה מאפל ומיקרוסופט - וזו לא טעות

עם השקעות שנתיות של 20 מיליארד דולר, צמיחה עקבית ופניה לקהל שמחפש לחסוך ענקית הקמעונאות האמריקאית טסה לשמיים. המניה כבר זינקה ב-82% מתחילת השנה 

בשבוע האחרון הרשתות החברתיות האמריקאיות רועשות וגועשות – והכל בגלל עוגה.
עוגת שכבות בצורת לב, עטופה בקרם צבעוני וכיתוב לפי הזמנה, החלה להימכר ברשת וולמארט במחיר זעום של בין 5 ל-7 דולר. המחיר שובר השוק הביא לגל עז של ביקורת מצד עסקים קטנים שמוכרים עוגות דומות בעשרות דולרים ויותר.
אך במקום שהציבור האמריקאי יגלה אמפתיה לעסקים קטנים שלכאורה נרמסים תחת ענקית קמעונאית, הוא הפנה לאלו את הגב. כך החברה שנסחרת לפי שווי של 835 מיליארד דולר, מיצבה עצמה כיקירת המעמד הנמוך בארצות הברית, בעוד שוול סטריט מתגמל אותה והיא נסחרת בימים אלו לפי מכפילים של ענקיות טכנולוגיה.
זה נכון שגם וולמארט לא יכולה להימלט משנים של אינפלציה חונקת בארצות הברית. בדוחות הרבעוניים והשנתיים שפרסמה בסוף השבוע, גם היא הזהירה מפני האטה בכלכלה האמריקאית, אזהרה שהפילה את מנייתה בכ-6%.
אבל ברקע לאזהרה, הענקית הוותיקה פרסמה תוצאות עסקיות לא פחות ממרהיבות: הכנסות 2024 הסתכמו ב-681 מיליארד דולר, הגבוהות ביותר מכל חברה בעולם ועלייה של 5.1% או 32.9 מיליארד דולר, לעומת השנה הקודמת.
ההכנסות העולמיות ברבעון עלו ב-4.1% לשיא של 180.6 מיליארד דולר, והרווח הנקי הסתכם ב-5.3 מיליארד דולר. החברה אף דיווחה על עלייה של 13% בדיבידנד, מה שמציין את העלייה הגדולה ביותר מזה למעלה מעשור ובהחלט לא ביצועים של קמעונאית שנוסדה בשנות השישים של המאה הקודמת.
בשנה החולפת זינקה ב-82% מניית וולמארט, שהספידו אותה לא אחת עם כניסתה של אמזון לשוק, והיא נסחרת בשווי שוק הגבוה פי 39 מהרווחים שלה – יותר מאפל, מיקרוסופט או גוגל - עדות לאמון של המשקיעים בהמשך הצמיחה של החברה.
אמזון היריבה זינקה בתקופה המקבילה ב-35%, בעוד שקוסקו זינקה בכ-50%. לאורך כל השנה החברה גם העלתה שוב ושוב את תחזיות המכירות והרווח שלה לשנת 2024. זהו שינוי מגמה מרהיב, במיוחד כשלוקחים בחשבון שאת 2019 החברה סיימה עם הרווח הנקי הנמוך ביותר שלה מאז 2002.
2 צפייה בגלריה
סניף של וולמארט במרילנד
סניף של וולמארט במרילנד
סניף של וולמארט במרילנד
(צילום: lexanderstock23/Shutterstock)
איך זה קרה? וולמארט, שהיא גם המעסיקה הגדולה ביותר בארצות הברית, צלחה את המעבר לקניות מקוונות שהובילה אמזון בהצלחה יתרה, עם חדשנות שלא מאפיינת חברות שפועלות בתחומים מסורתיים שמתקשים להסתגל לשינויים גדולים.
היא פתחה ערוצי קנייה מקוונים דומיננטיים ומצליחים, שיתפה פעולה עם סטארט-אפים וחברות טכנולוגיה גדולות אחרות כדי להציג ולהציע חדשנות ללקוחות צעירים, צרכנים בעלי כוח קנייה גדולים וגם כאלו בעלי כוח קנייה קטן.
כל זאת, תוך שהיא לא מזניחה את הצעת הערך הגדולה ביותר שלה – חנויות פיזיות, מוזלות וגם לא מוזלות, בכל מרכזי אוכלוסייה.
היום לחברה 4,600 חנויות וולמארט ועוד 600 חנויות לחברים בלבד בשם Sam’s Club. פריסת החנויות יוצרת מצב שבו 90% מהאמריקאים חיים במרחק של עד כ-12 קילומטר מחנות וולמארט. 24.9% מכל הכנסות קניות המכולת בארצות הברית שייכים לוולמארט. שנייה לה היא קרוגר עם נתח שוק של 9.1%.
זה לא בא בזול – תחת המנכ"ל דאג מקמילון, החברה השקיעה כ-20 מיליארד דולר בשנה, בין היתר עבור אוטומציה של החנויות והמחסנים שלה. היום כל 42 מרכזי ההפצה האזוריים של החברה כוללים רובוטים שמרכיבים משטחים לפי מחלקות, כדי לפזר את המלאי בין החנויות.
השנים האחרונות היו קשות עבור הצרכן האמריקאי. האינפלציה משתוללת, יוקר המחייה הפך בלתי אפשרי ומעל הכל מרחף שדה מוקשים פוליטי.
שפעת העופות שהכתה במדינה בשבועות האחרונים הביאה את מחיר הביצים, אחד ממוצרי היסוד הנפוצים ביותר, לזנק ביותר מ-100%. אבל וולמארט, שמשרתת את הציבור הפגיע ביותר, צולחת את המשבר בשורת מהלכים קטנים, שיכולים אולי להרגיש פופוליסטים, אבל שבהחלט לא נתפסים כך בציבוריות האמריקאית.
ההחלטה על העוגות המעוצבות היתה רק האחרונה בשרשרת של החלטות שהפכו לתופעת רשת. לצידם וולמארט החלה גם למכור העתקים של תיקי הרמס היוקרתיים, הבירקין.
התיקים, שזכו לכינוי Wirkin או וירקין (הלחם של המילים "וולמארט" ו"בירקין"), וכן Walmès או וולמאס, נמכרים באתר החברה במחירים הנעים בין 78 ל-102 דולר – מחיר סביר בהחלט לעומת מחירם של תיקי הבירקין המקוריים שמגיע עד 10,000 דולר בחנויות הרמס ועשוי להגיע אף ל-2 מיליון דולר בשוק המשני ובמכירות פומביות.
התיקים גם הוצגו בשבוע האופנה בניו יורק, שם הקימה ענקית הקמעונאות חנות פופ-אפ, לצד מותגי יוקרה אחרים, במהלך מתוקשר אותו כינתה "הדמוקרטיזציה של האופנה".
כאן לא תם הפרסום החיובי החינמי לו זכתה בחודשים האחרונים וולמארט, שמעסיקה עשרות אלפי עובדים בשכר מינימום שעתי.
בין הבירקין ועוגות מעוצבות במחירי רצפה, עובדי הרשת לדורותיה החלו לפרסם את הרשת, על מסלולי הקידום השונים שלה, שהביאו אותם לרשום הצלחה כלכלית שאחרת לא היו משיגים אותה.
סרטונים בטיקטוק של מורים, אחים ואחיות לשעבר, שמספרים על שיעורי ההשתכרות הגבוהים יחסית שלהם בוולמארט, אחרי שפרשו מהמקצוע שאליו הוכשרו בתארים מתקדמים, הפכו גם הם ויראליים.
התגמול על החלטות אלו ניכרות בכל שכבות האוכלוסייה האמריקאית. בסקר של Morning Consult מפברואר נמצא כי 89% ממשקי בית המרוויחים לפחות 100 אלף דולר ציינו כי הם רוכשים בוולמארט. זאת לעומת 77% מהנשאלים בסקר דומה מ-2020.
באותן חמש שנים גם מספר המנויים לשירותי Walmart+, המעניקים הטבות במשלוחים, זינק מ-4 מיליון ל-25 מיליון.
היום כ-12% מכל האמריקאים מחזיקים במנוי בחברה, ולא במקרה - הצעת הערך עבורם גדולה: בפלטפורמת הקניות של וולמארט נמכרים כ-700 מיליון פריטים, ועליה גם מעל ל-1,600 סוחרים פרטיים. הפלטפורמה גם מציעה משלוחי תרופות באותו היום, ומתחרה ישירות בענקיות בתי המרקחת במדינה כמו וולגרינס ו-CVS.