מטבעות הקריפטו של טראמפ: "ניגוד אינטרסים מהחמורים בתולדות הנשיאות"
מטבעות הקריפטו של טראמפ: "ניגוד אינטרסים מהחמורים בתולדות הנשיאות"
הנשיא ניצל את הימים לקראת השבעתו כדי לגרוף הון אישי עם מטבעות וירטואליים שלו ושל אשתו במהלך שנתפס ציני במיוחד אפילו עבור תעשיית הקריפטו. יועץ אתיקה בממשל אובמה: "טראמפ משיק מיזם ענק בתעשייה שבאחריותו להסדיר"
כיאה לסגנונו הפרובוקטיבי, ניצל דונלד טראמפ את הימים לקראת השבעתו לצורכי אופורטוניזם וגריפת הון אישי. ימים ספורים לפני הטקס השיקו הוא ואשתו מלניה מטבעות קריפטו הנושאים את שמם. במהלך שנתפס אפילו בתעשייה "ציני במיוחד", הצליחה משפחת טראמפ לצבור אוסף נרחב של מטבעות חסרי תכלית, ששווי השוק הנזיל שלהם עומד כיום על כ־20 מיליארד דולר.
לפי המידע באתר, הפרויקט כולל מיליארד מטבעות, מהם 200 מיליון ששוחררו למסחר ביום שישי האחרון. שאר המטבעות ישוחררו למסחר בשלוש פעימות במהלך כהונתו של טראמפ. עוד מצוין כי "ממים של טראמפ נועדו לתפקד כביטוי של תמיכה והזדהות עם אידיאלים ואמונות המגולמים במותג $TRUMP וביצירות האמנות הנלוות אליו. הם אינם מיועדים להשקעה ואינם נחשבים כהזדמנות השקעה, חוזה השקעה או נייר ערך מכל סוג שהוא".
הראשון להשיק מטבע היה טראמפ עצמו, שביום שישי מכר, כאמור, כ־200 מיליון יחידות של מטבע המם בשם $TRUMP. את המהלך הוא הכריז ברשת החברתית שלו Truth Social. בתוך שעות ספורות זינק המטבע ב־600%, והוא נסחר בשיאו במחיר של 72 דולר ליחידה — מה שהפך אותו לאחד ממטבעות המם היקרים ביותר בשוק הקריפטו. אריק טראמפ, המנהל את עסקי הקריפטו המשפחתיים, תיאר את המטבע כ"להיט הדיגיטלי הגדול בעולם". כעת צפוי המטבע להיות מפוקח על ידי רשות ני"ע האמריקאית (SEC), שבראשה עומד מינוי אישי של טראמפ.
מטבעות מם, המכונים לעתים Shit Coins, הם מטבעות קריפטו שנוצרים בהשראת ממים או רעיונות פופולריים, ולרוב אינם משרתים מטרה מעשית. מחירם נמדד בדרך כלל בשברירי סנט, והם מאופיינים בתנודתיות קיצונית בפרקי זמן קצרים. דוגמה בולטת היא Dogecoin, מטבע פרודי שנוצר ב־2013 כבדיחה על שוק הקריפטו. מייסדיו, שני מהנדסי תוכנה, ביססו אותו על מם אינטרנטי של כלב מגזע שיבה אינו. אלון מאסק, תורם גדול של טראמפ, מקדם זה שנים את ה־Dogecoin, מטבע המם הראשון, כאשר DOGE הוא גם השם שמאסק וטראמפ העניקו למשרד ליעילות ממשלתית שהקימו עבור מאסק.
חברות בשליטת המשפחה
80% מהמטבעות של טראמפ שהוטבעו אך טרם נכנסו למסחר מוחזקים בידי שתי חברות: CIC Digital LLC ו־Fight Fight Fight LLC, שהוקמה בדלאוור ב־7 בינואר. החברות, הנתונות לשליטת משפחת טראמפ, גובות עמלות מכירה וצפויות להרוויח סכום לא ידוע מהכנסות אלה. מדובר בהחזקה חריגה בשוק הקריפטו, המעידה בעיקר על הרווח האישי של המשפחה. ההחלטה להחזיק בכמות כה משמעותית של מטבעות עוררה ביקורת בענף, אך מעבר לכך, היא הפכה את טראמפ למיליארדר קריפטו ומיקמה אותו בין 25 עשירי ארצות הברית.
זהו לא המהלך הראשון שטראמפ מבצע מאז ניצחונו במטרה להניב רווחים כלכליים. בחודשים האחרונים השיק הנשיא סדרת מוצרים הכוללת את "שעוני טראמפ" בשווי של עד 100 אלף דולר ליחידה, מטבעות כסף בשווי 100 דולר, אלף זוגות נעלי ספורט במהדורה מוגבלת וספרי תנ"ך ממותגים ב־60 דולר ליחידה.
באתר הרשמי של מטבע הקריפטו מופיעה הכותרת: "הצטרף לקהילת טראמפ. זוהי היסטוריה בהתהוותה". לצדה מוצג איור של טראמפ צעיר ורזה, ללא עניבה, מניף את ידו, ומתחתיו מופיע ציטוט שלו — "חגוג את ניצחוננו ותעשה קצת כיף" — מלווה בחתימתו. גולשים יכולים לבחור בין רכישה בכרטיס חיוב או בקריפטו. בהמשך מתואר המטבע כ"מחווה למנהיג נחוש שאינו מוותר, ללא קשר לסיכויים".
שלשום גם השיקה רעייתו מטבע קריפטו בשם MELANIA, שזכה להצלחה חלקית. ערכו זינק במהירות לשווי שוק של 8.5 מיליארד דולר, אך במקביל גרם לירידה של עד 40% במחיר ה־$TRUMP. עם זאת, במהלך היום התאושש המטבע של טראמפ ונסחר שוב בכ־60 דולר ליחידה.
בשנים האחרונות הפגין טראמפ גישה חיובית כלפי עולם הקריפטו. עוד בקמפיין 2020 הוא השיק סדרות של NFT לצורך גיוס כספים, שנמכרו תוך זמן קצר, כלי שבו השתמש גם בבחירות האחרונות. באוגוסט הכריז טראמפ כי הוא ומשפחתו מעורבים בפרויקט קריפטו בשם World Liberty Financial. בפרויקט שותף גם איל הנדל"ן סטיב ויטקוף, שמונה לשליחו של טראמפ למזה"ת ושיחק תפקיד מרכזי בתיווך הפסקת האש בין ישראל לחמאס. המיזם כולל פלטפורמת מסחר במטבעות דיגיטליים ועתיד להשיק מטבע משלו בשם $WLFI. אף שמשפחת טראמפ איננה הבעלים של המיזם, טראמפ ובניו, אריק, דונלד ג'וניור וברון, רשומים באתר כבעלי תפקידים. בקיץ האחרון הכריז טראמפ כי "ארצות הברית תהיה בירת הקריפטו של העולם".
הקפיץ את הביטקוין
ניצחונו העלה את ערך הביטקוין לשיאים חדשים — למעלה מ־100 אלף דולר בתוך חודש מיום הבחירות. העלייה מיוחסת להכרזותיו על שני מינויים מרכזיים: הווארד לוטניק לתפקיד שר מסחר ופול אטקינס כיו"ר ה־SEC. בנוסף, טראמפ הודיע כי ביומו הראשון הוא יחתום על צו שיקל את הנטל הרגולטורי בשוק הקריפטו.
אין תקדים מתועד בפוליטיקה האמריקאית שבו נשיא נבחר פעל בעזות מצח כזו על מנת להעשיר את עצמו לפני כניסתו לתפקיד. מכירת מוצרים כמו שעונים ונעלי ספורט היא אומנם חריגה, אך היא איננה משתווה לחומרת מכירת מטבעות המם. המטבעות, שהינם חסרי כל ערך ממשי, מגלמים העברת הון ישירה מהציבור אל כיסו הפרטי.
אפילו בשוק הקריפטו, שבדרך כלל מברך על מעורבות נשיא נבחר בקידום התחום, נמתחה ביקורת נוקבת. ניק טומאניו, בכיר לשעבר בבורסת הקריפטו קוינבייס, כתב ב־X: "טראמפ מחזיק ב־80% מהמטבעות, ותזמון ההשקה שעות לפני ההשבעה הוא דורסני. סביר להניח שרבים ייפגעו מכך. טראמפ צריך להצניח מטבעות לאנשים (airdropping, ביטוי בשוק שמתאר מתן מטבעות בחינם — ו"א) במקום להעשיר את עצמו ואת צוותו". איש העסקים ותומך הקריפטו אנתוני סקרמוצ'י, לשעבר מנהל התקשורת של טראמפ, שהפך למבקרו החריף, כתב ב־X: "המטבעות האלה של טראמפ רעים לתעשיית הקריפטו. אל תשלו את עצמכם".
גם במישור המשפטי והאתי התעוררה ביקורת חריפה. נורמן אייזן, יועץ אתיקה לשעבר בבית הלבן בממשל אובמה, אמר ל"וושינגטון פוסט", כי השקת המטבע עשויה להיות אחד ממקרי ניגוד האינטרסים החמורים ביותר "בהיסטוריה המודרנית של הנשיאות". לדבריו, "טראמפ משיק מיזם חדש וענק בשווי מיליארדי דולרים בתעשיית הקריפטו המתפתחת בעוד הוא נושא באחריות להסדיר את התעשייה הזו — תעשייה שבה כעת יש לו אינטרס אישי מובהק".