סגור
מימין רון אבידן ו  דנה עזריאלי
רון אבידן ודנה עזריאלי (צילומים: אוראל כהן זיו קורן)

"באזורים רון אבידן היה מנכ"ל יחיד, בעזריאלי הוא יהיה מנכ"ל של מנכ"לים"

אבידן, שבתקופתו זינק שווי אזורים פי 5, ייכנס לחברת הנדל"ן המניב הגדולה בבורסה בעוד כחצי שנה. הוא ינסה להפוך את עזריאלי גם לענקית מגורים, ויצטרך לנווט בין המנכ"ל היוצא, שנשאר, לבעלת השליטה  

משחק הכסאות בחברות הנדל"ן: "בעוד באזורים הוא היה מנכ"ל יחיד והכל עבר דרכו, והחברה פעלה בתחום מרכזי אחד בלבד, בעזריאלי הוא יהיה מנכ"ל של מנכ"לים. שכן הקבוצה פועלת במספר תחומים - המשרדים, הקניונים, הדיור המוגן והדאטה סנטרס, ולכל אחד מהם יש כבר מנכ"ל משלו שמנהל אותו", כך אמר לכלכליסט גורם בכיר בשוק ההון המקומי לאחר ההודעה על מינויו של רון אבידן, מנכ"ל אזורים, לתפקיד מנכ"ל קבוצת עזריאלי, במקום אייל חנקין.
מינוי זה מתרחש לאחר שחנקין החליט לעבור אחרי שבע שנים לנהל את פעילות הדאטה סנטרס של הקבוצה, שמהווה את אחד ממנועי הצמיחה המשמעותיים של חברת הנדל"ן המניב הגדולה בישראל. לכך יש להוסיף את העובדה שיו"ר הקבוצה דנה עזריאלי, שהיא גם בעלת השליטה, הגבירה את המעורבות שלה בעזריאלי בשנים האחרונות. ולכן האתגר האנושי בעיצוב תפקידו כמנכ"ל יהיה משמעותי עבור אבידן, שייכנס לתפקיד במהלך הרבעון השני של 2025.
אבידן, בן 56, בן זוגה של השחקנית לימור גולדשטיין שמתגורר ביפו, הוא שמאי מקרקעין בהשכלתו, בעל תואר ראשון בניהול וכלכלה ותואר שני במנהל עסקים מאוניברסיטת תל אביב. את תפקידו באזורים החל אבידן באמצע חודש מאי 2019.
לפני כן כיהן במשך שבע שנים וחצי כמנכ"ל קבוצת עופר השקעות של (100%) ליאורה עופר שבאמצעותה היא מחזיקה בשליטה (48.6%) במליסרון הציבורית — חברת הנדל"ן המניב השנייה בגודלה בבורסת תל אביב אחרי עזריאלי; ובנדל"ן מניב ויזמות משל עצמה. לפני כן ניהל את פעילות הנדל"ן של בני שטיינמץ בחברת סקורפיו במזרח אירופה; את תחום הנדל"ן בחברת הביטוח מגדל; וכיהן כסמנכ"ל מכירת ושיווק במבנה נדל"ן (שנקראה אז מבני תעשייה, עדיין בשליטת אליעזר פישמן). בשנה שעברה, בעקבות עזיבתו של דודו זבידה, הוא התמודד על תפקיד מנכ"ל מבנה, אך הפסיד במרוץ לעוזי לוי.
המינוי שהקפיץ את אזורים
לתפקידו באזורים הוא נכנס כאמור לפני חמש שנים וחצי. לדברי גורם בשוק, ששוחח עם כלכליסט, "הרשי פרידמן רכש את השליטה באזורים ב־2011 ולא הצליח לקדם אותה, כשהיא נותרה חברה ממונפת ומזדקנת. המינוי של אבידן הוביל לשינוי הגדול שהפך אותה לאחת החברות המובילות בארץ בתחום הפינוי־בינוי. היא אומנם לא גדולה כמו דמרי ואאורה, אבל הפכה לשחקן מרכזי בתחום וניצבת לא רחוק מהן".
אזורים פועלת בעיקר בתחום יזמות הנדל"ן למגורים בישראל, כשלצד זאת היא מחזיקה בשליטה (37%) בקרן הריט למגורים להשכרה אזורים ליווינג, ופועלת בהיקפים נמוכים גם בתחומי הנדל"ן המניב בישראל, ובתחום הדיור להשכרה בארה"ב. נכון לסוף יוני היו לה 27 פרויקטים של בנייה למגורים בביצוע או שהקמתם הסתיימה ומצויים עדיין בשלבי שיווק שבהם 3,750 יח"ד (חלקה של אזורים), ושמהם כ־2,600 כבר שווקו.
מעבר לכך, לאזורים עוד 16 פרויקטים שהקמתם ושיווקם צפוי להתחיל השנה, בהם כ־1,800 יח"ד נוספות (חלקה של החברה). כחלק מכך, לאזורים פעילות ענפה בתחום ההתחדשות העירונית ובה 2,300 יח"ד בהקמה בתשעה פרויקטים, 1,100 יח"ד נוספות שהקמתן עתידה להתחיל במהלך השנה הקרובה לצד 3,700 יח"ד נוספות בתכנון.
אזורים נסחרת כיום לפי שווי של 4.3 מיליארד שקל. במהלך כהונתו של אבידן זינקה המניה ביותר מ־406%, ושווי החברה עלה בכמעט פי חמש תחת ניהולו מ־865 מיליון שקל לזה הנוכחי. בשמונה השנים שקדמו לכך, מאז שפרידמן רכש את השליטה בה ב־2011, המניה עלתה ב־10% בלבד, לעומת 112% שעלה מדד ת"א־נדל"ן. ביצועיה של מנית אזורים בניהולו של אבידן היו חריגים לטובה גם ביחס לשוק.

1 צפייה בגלריה
אינפו הקבלות של אבידן
אינפו הקבלות של אבידן
הקבלות של אבידן

כשמניית עזריאלי עלתה ממאי 2019 ב־71% והציגה ביצועי חסר ביחס למדד ת"א־נדל"ן, שבו שתיהן נכללות, שעלה ביותר מ־83% באותה תקופה. ביחס למעברו של אבידן לעזריאלי, ציין הגורם כי "מדובר בבשורה לא טובה לאזורים אבל במינוי טוב עבור עזריאלי. לאבידן רקע בתחום הנדל"ן המניב, כשבעזרת הניסיון שלו באזורים הוא יוכל לפתח ולקדם את פעילותה של עזריאלי בתחום הבנייה למגורים — מהלך שהקבוצה מעוניינת בו וכחלק מכך היא התקשרה לאחרונה לרכישת חברת הבנייה צמח המרמן".
האתגרים של אבידן וחנקין
עזריאלי היא כאמור חברת הנדל"ן הגדולה בישראל שנסחרת לפי שווי של 36 מיליארד שקל, כאשר שוויה של הבאה אחריה, מליסרון, מגיע ל־14.8 מיליארד שקל. עזריאלי פועלת במגזרים שונים של נדל"ן מניב, בהם משרדים (32% משווי נכסיה), קניונים (30%), דאטה סנטרס — באמצעות גרין מאונטיין הנורבגית (17%), דיור מוגן (6%), מלונאות, דיור להשכרה ומשרדים בארה"ב.
להערכתו של רז דומב, אנליסט נדל"ן בלידר שוקי הון: "מטרת המהלך של עזריאלי היא לאפשר לאייל חנקין, המנכ"ל הפורש, להתמקד בפעילות הדאטה סנטרס שאותה מחשיבה הקבוצה כמנוע צמיחה משמעותי עבורה בשנים הקרובות". בכך התייחס דומב למהלכיה של עזריאלי שהחלה לפעול בתחום זה ב־2019, ובכוונתה להרחיבו כך שיגיע בתוך חמש שנים ל־25%-20% משווי נכסיה.
עזריאלי מקימה לשם כך כיום חברה־בת זרה ייעודית, שתיקרא גרין מאונטיין גלובל, ושאותה ינהל חנקין. חברה זו תרכז את כל פעילות הדאטה סנטרס של הקבוצה תחתיה. בהמשך מכוונת להכניס עזריאלי להכניס שותף מיעוט לחברה־הבת ובשלב מאוחר יותר להנפיקה.
לגבי האתגרים שמצפים לאבידן בעזריאלי דומב העריך כי "בתקופה הקרובה האתגרים של אבידן יהיו בהשלמת פרויקטים שכבר בייזום, כמו מגדל הספירלה שעזריאלי מקימה בתל אביב, וסוגיית האכלוס של קמפוס סולאראדג' בגלילות. לגבי הספירלה אנו נמצאים אומנם בתקופה יחסית מאתגרת בשוק המשרדים, אבל מדובר בנכס פריים במיקום מצוין וכבר ראינו למשל שאת עזריאלי שרונה הסמוך הם הצליחו לאכלס ללא קושי משמעותי. אני מאמין שגם במקרה הנוכחי הם יצליחו לאכלס את הנכס בקצב מהיר עם שוכרים איכותיים. בנוגע לסולאראדג' אומנם עולים סימני שאלה בגלל הקשיים של החברה אבל עזריאלי מחזיקה מולה בחוזה סגור. ייתכן שיאפשרו לשוכרת להשכיר חלק מהשטח בהשכרות משנה. אבל גם בתרחיש בעייתי זו תהיה מכה קלה בכנפה של עזריאלי".
דומב התייחס גם למעורבותה של בעלת השליטה והיו"ר דנה בניהול עזריאלי ואמר כי בלידר "מאמינים שהיא תמשיך להיות מעורבת בפעילות החברה, ולפי נסיון העבר אנו רואים שהיא נותנת למנכ״לים גב לפעול ולהוביל את החברה״.תנאי השכר שלהם יזכה אבידן בעזריאלי טרם פורסמו. ב־2023 הוא קיבל באזורים שכר בעלות שנתית של 7.2 מיליון שקל, וסה"כ מ־2019 מגיעה עלות השכר שלו ל־22.7 מיליון שקל (לא כולל שכרו ב־2024, שטרם דווח).
לעומתו, חנקין, מנכ"ל עזריאלי, קיבל במהלך תקופה זו שכר בעלות של 36.9 מיליון שקל, מהם 8.6 מיליון ב־2023. ב־2024 צפויה עלות שכרו של חנקין להגיע ל־17.2 מיליון שקל.