ויתרה על האופציה: לאומי פרטנרס לא תגדיל את חלקה באורשי ל-75%
ויתרה על האופציה: לאומי פרטנרס לא תגדיל את חלקה באורשי ל-75%
זרוע ההשקעות של בנק לאומי החליטה לא לממש את האופציה שפקעה השבוע, לרכישת 55% מחברת האשראי החוץ בנקאי אורשי ב-525 מיליון שקל; ההחלטה מגיעה על רקע המשבר בענף האשראי החוץ בנקאי, שספג פגיעה אנושה בעקבות קריסת שלוש חברות בשנים האחרונות; לאומי פרטנרס תיוותר עם אחזקה של 20% באורשי
לאומי פרטנרס החליטה שלא לרכוש את חברת האשראי החוץ בנקאי אורשי. ב-17 בינואר פקעה האופציה לרכישת 55% ממניות אורשי וזאת מבלי שלאומי פרטנרס, זרוע ההשקעות של בנק לאומי, מימשה אותה.
לאומי פרטנרס מחזיקה היום 20% ממניות אורשי, לאחר שביצעה את עסקת הרכישה ביוני 2021. רכישת המניות נעשתה לפי שווי של 200 מיליון שקל, כאשר 5% מהמניות היו הצעת מכר של בעלי השליטה באורשי, שי לביא (49.6%) וגלעד אלגור (30.4%) ו-15% נוספים נרכשו בהקצאת מניות.
הנתון המעניין בעסקה היה העבודה שלאומי פרטנרס קיבלה אופציה לרכישת מנות נוספות של מניות אורשי. על פי הדוח הכספי של אורשי, ניתנה ללאומי פרטנרס האפשרות להגיע עד לאחזקה של 75% ממניות החברה, שלוש שנים ו-45 יום לאחר הקצאת המניות הראשונית. רכישת המניות הייתה אמורה להיעשות לפי שווי של עד 525 מיליון שקל.
עסקת המניות של לאומי נעשתה בדצמבר 2021, בהתאם חלפו להם שלוש שנים ו-45 יום מאז החתימה והאופציות פקעו. למעשה ללאומי פרטנרס הייתה האפשרות להאריך את האופציה בשנה וחצי נוספות, תמורת תשלום במזומן של 18 מיליון שקל אך היא בחרה שלא לעשות כך.
אורשי עוסקת במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים, כנגד צ'קים דחויים. שנת 2021, השנה בה חתמה לאומי פרטנרס על ההסכם עם אורשי, התאפיינה בגאות בענף האשראי החוץ בנקאי שהתבטאה בזרימה של חברות רבות מהתחום לבורסה המקומית כאשר בשיאו הענף כלל 20 חברות שנסחרו בהיקף מצרפי של כמעט 10 מיליארד שקל.
הצפי של השוק הסתמך באותה תקופה על כך שחברות האשראי החוץ בנקאי ינגסו מנתחי השוק הבנקים, במגזר העסקי והפרטי. אורשי אומנם לא הנפיקה את מניותיה בבורסה, אך נכון להיום היא מחזיקה בשתי סדרות אג"ח, בהיקף כולל של 160 מיליון שקל.
בשנת 2022 קרסו שתי חברות אשראי חוץ בנקאי, יונט קרדיט וגיבוי אחזקות, כאשר בעלי השליטה של שתי החברות, כל אחד בתורו, טען להונאות שנעשו בתוך החברה. בשנת 2023 קרסה חברה שלישית – בול מסחר.
בדומה לאורשי, שלוש החברות המוזכרות עסקו במתן אשראי לעסקים קטנים ובינוניים תמורת צ'קים דחויים. קריסת החברות פגעה אנושות במוניטין של חברות האשראי החוץ בנקאי שהיו צריכות בין היתר להתמודד עם העלאת הריבית במשק שהפכה את תיק האשראי שבבעלותן למסוכן יותר.