בלעדישעון החול הפיננסי אוזל: אחרי נסיגת בית הזהב, רני צים פונה לעזרת האחים חג'ג'
בלעדי
שעון החול הפיננסי אוזל: אחרי נסיגת בית הזהב, רני צים פונה לעזרת האחים חג'ג'
בלחץ החובות האישיים, צים במגעים למכור 25% ממניות רני צים מרכזי קניות לחג'ג' נדל"ן. זאת, לאחר שבית הזהב החליטה לא לממש אופציה לרכוש ממנו 16% מהחברה, והוא אף ייאלץ לרכוש ממנה חזרה 9% שכבר קנתה
רני צים שוב מוצא את עצמו במרוץ נגד שעון החול הפיננסי. אתמול דיווחה רני צים מרכזי קניות שבשליטתו (45.3%) על כך שהעסקה שהתגבשה לפיה בית הזהב תהפוך לשותפה לשליטה בחברה לא תצא לפועל. למעשה, צים אף ירכוש בחזרה את המניות של בית הזהב בכ־39 מיליון שקל (סכום הרכישה המקורי של בית הזהב בתוספת קרוב ל־3 מיליון שקל).
בספטמבר, בית הזהב רכשה 9% ממניות רני צים מידי צים עצמו תמורת 36 מיליון שקל, וקיבלה אופציה לרכוש עוד 16% ב־74 מיליון שקל, וכך להגיע להחזקה של 25%, בעוד צים היה יורד מהחזקה של 54.3% ל־29.3% ונפגש עם 110 מיליון שקל בסה"כ.
האופציה לעלות לשליטה ולרכוש את המניות ניתנה לבית הזהב עד 2 באוקטובר. בתקופה זו היתה אמורה בית הזהב לערוך בדיקת נאותות ולהחליט אם היא מבקשת לעלות לשליטה משותפת עם צים. ב־2 באוקטובר הודיעו הצדדים כי הם מאריכים את האופציה עד 4 בנובמבר, והארכה נוספת ניתנה עד 17 בנובמבר.
אתמול הוחלט לבטל סופית את האופציה. במתווה העסקי המקורי בית הזהב קיבלה זכות למכור לרני צים בחזרה מניות שיורידו אותה לשיעור החזקה של 4.99%, במידה ותחליט לא לממש את האופציה, אך בהמשך המתווה שונה.
התשלום יבוצע עד 1 בדצמבר, ואם לא, צים ישלם לבית הזהב ריבית פיגורים של עד 20%. מכיוון שמלכתחילה צים ביצע את העסקה בין היתר בשל לחץ עקב חובות אישיים שלו בגובה של כ־230 מיליון שקל – מה שככל הנראה תרם לכך שבית הזהב העבירה את הסכום הראשוני תוך שני ימי עסקים בלבד – לא מן הנמנע שאת הכסף יעביר לבית הזהב אם יצליח לגבש עסקה חלופית.
ואכן רני צים דיווחה כי ישנו כבר מו"מ עם חברה ציבורית אחרת, ולפי הדיווח מדובר בעסקה "עדיפה מבחינתו (של רני צים, א"ע)". לכלכליסט נודע כי אותה חברה היא חג'ג' נדל"ן, שבשליטת האחים צחי ועידו חג'ג' (31% ו־24% בהתאמה). לפי המגעים, שנמצאים בשלב ראשוני, חג'ג' נדל"ן תרכוש 25% ממניות רני צים מידי רני צים לפי שווי שעשוי לנוע בין 450 מיליון שקל ל־520 מיליון שקל. מדובר בפרמיה על מחיר השוק, שכן כיום רני צים נסחרת לפי שווי של 433 מיליון שקל. ככל הנראה המגעים מול חג'ג' החלו לאחר שבית הזהב ביקשה להאריך את האופציה.
צחי ועידו חג'ג' מנהלים קשרים עסקיים עם משפחת צים. קבוצת חג'ג' רכשה מעדי צים 30% מהמניות לחברת התחדשות עירונית פרטית שבבעלותו תמורת 56 מיליון שקל. החברה אף שינתה את שמה מצים בהרי נדל"ן לחג'ג' צים נדל"ן. חברת חג'ג' נדל"ן סיפקה נזילות לעדי צים (ושותפו דני סוויסה) עם הלוואה של 60 מיליון שקל ונתנה לחג'ג' צים נדל"ן הלוואה של 58.5 מיליון שקל.
רני צים מסתובב בחודשים האחרונים בשוק ומחפש למכור נכסים של רני צים מרכזי קניות או מניות שלה. צים כבר נפגש עם אנשי עסקים פרטיים, קרנות השקעה, חברות ציבוריות ומוסדיים. רבים מספרים על הלחץ הרב שבו הוא היה שרוי בפגישות אלו. הסיבה המרכזית ללחץ: חובות אישיים בהיקף של כ־230 מיליון שקל.
במסגרת מימושיו, צים מכר את השליטה בבית ההשקעות פסגות למנכ"ל בית ההשקעות לשעבר יניב בנדר תמורת 40 מיליון שקל. זאת, לאחר שאת פעילות הקרנות של פסגות, הפעילות העיקרית של בית ההשקעות, מכר צים לבתי ההשקעות הפניקס ו־IBI.
רני צים כחברה נמצאת גם היא בהליך מואץ של מימוש נכסים. החוב הפיננסי של רני צים מרכזי קניות עומד על 1.7 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון הראשון, ועליה לפרוע בשנה הקרובה אשראי של 330 מיליון שקל. בתחילת החודש חתמה החברה על מזכר הבנות למכירת 1,300 דונם בנגב, ליד נבטים ואבו תלול, בתמורה ל־200 מיליון שקל. החברה רכשה את השטח בתמורה ל־53 מיליון שקל.
לפני כן, החברה הכניסה את דורסל כשותפה בקניון מעלות תמורת 121 מיליון שקל. באפריל השנה היא מכרה לאאורה את החזקותיה בחברת ייזום הנדל"ן מגידו תמורת 280 מיליון שקל. הניסיון למכור את המרכז המסחרי בירכא לביג תמורת 97 מיליון שקל לא צלח, בשל אי הסכמות עם בעלי הקרקע במתחם.
שווי חג'ג' נדל"ן בבורסה הוא 1.2 מיליארד שקל, לאחר שמתחילת השנה עלתה מניית החברה ב־37%. מדד תל אביב בנייה, בו כלולה החברה, עלה באותו הזמן ב־33.3%. מנכ"ל החברה תמיר אמר עזב את תפקידו באוגוסט והוחלף על ידי האחים חג'ג'. מניית רני צים ירדה ב־3.5% מתחילת השנה לעומת מדד ת"א מניב ישראל, בו כלולה המניה שלה, שעלה ב־13% באותו הזמן.